Az új FIA-elnök figyelmeztet: Nincs bocsánat Hamiltonnak a szabályszegésért

Forma-1, Lewis Hamilton, Abu-dzabi Nagydíj 2021, dobogó
Second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts on the podium of the Yas Marina Circuit after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Autombil Szövetség (FIA) újonnan megválasztott elnöke nem fogja elnézni Lewis Hamiltonnak, hogy kihagyta a szövetség év végi díjátadó gáláját, és ha a hétszeres világbajnok ezzel szabályt szegett, a büntetést sem kerülheti el.

Mohammed bin Szulajm újdonsült FIA-elnök egyik első lépése lehet, hogy döntsön Lewis Hamilton esetleges büntetéséről, amiért a hétszeres világbajnok kihagyta az összetett első három helyezettje számára kötelező év végi díjátadót. A Mercedes az előző elnök, Jean Todt által is bírált versenyzője ezzel megsértette az F1-es sportszabályzat 6.6-os cikkelyét.

Hamilton széke üresen maradt az FIA díjátadóján

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történtek kiábrándulttá tették Hamiltont (ahogy őt is), és úgy érzi, ezt a fájdalmat soha nem lesznek képesek teljesen maguk mögött hagyni. Emiatt ő és a hétszeres világbajnok is kihagyta az FIA csütörtöki párizsi díjátadó gáláját, csakhogy Hamilton ezt nem tehette volna meg.

Arra a sportszabályzat nem tér ki, hogy milyen büntetés jár annak, aki mégis megteszi ezt, Mohammed bin Szulajm, az FIA Jean Todt-ot váltó, frissen megválasztott elnöke viszont első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

amennyiben Hamilton szabályt szegett, a büntetése sem marad el.

„Végső soron a szabályok azok szabályok. Meg fogjuk vizsgálni a történteket arról az oldalról, hogy alkalmazni kell-e a technikai szabályokat (valójában a sportszabályzatról van szó - a szerk.) és megsértette-e azokat. Meg kell vizsgálnom ezt – mondta az új elnök. – Természetesen követnünk kell a szabályainkat, de ez nem akadályoz minket abban, hogy egy bajnokot jó érzéssel töltsünk el a sportág iránt. Könnyű kedvesnek lenni az emberekkel, és nem is kerül semmibe. Ugyanígy motiválni is könnyű őket.

Szulajm hangsúlyozta, hogy megérti Hamilton lelki állapotát, de kitartott amellett, hogy szabályszegés esetén a hétszeres világbajnok ennek tükrében sem kerülheti el a szankciót.

Hamilton büntetésre számíthat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A megbocsátás mindig felmerülhet, de a szabályok azok szabályok. Megvizsgáljuk a szabályokat. Mindig azt mondom, hogy a szabályokat is emberek alkotják, akik ugyanúgy javíthatnak azokon vagy megváltoztathatják azokat. Úgyhogy jobbá lehet tenni a szabályokat.

Ezt egyelőre nem tudom megmondani. Mindössze néhány órája vagyok elnök, és anélkül kezdtem el válaszolni a kérdésekre, hogy ismerném a tényeket."

Hamilton csalódottságát mutathatja az is, hogy a közösségi médiában kikövette az F1 hivatalos csatornáját. A hétszeres világbajnok büntetés esetén valószínűleg valamilyen pénzügyi szankcióra számíthat, a 2022-es szezonjára így aligha lesznek kihatással a történtek.