Társoldalunk:

Az új FIA-elnök figyelmeztet: Nincs bocsánat Hamiltonnak a szabályszegésért

2021.12.18. 09:00

A Nemzetközi Autombil Szövetség (FIA) újonnan megválasztott elnöke nem fogja elnézni Lewis Hamiltonnak, hogy kihagyta a szövetség év végi díjátadó gáláját, és ha a hétszeres világbajnok ezzel szabályt szegett, a büntetést sem kerülheti el.

Mohammed bin Szulajm újdonsült FIA-elnök egyik első lépése lehet, hogy döntsön Lewis Hamilton esetleges büntetéséről, amiért a hétszeres világbajnok kihagyta az összetett első három helyezettje számára kötelező év végi díjátadót. A Mercedes az előző elnök, Jean Todt által is bírált versenyzője ezzel megsértette az F1-es sportszabályzat 6.6-os cikkelyét.

Hamilton széke üresen maradt az FIA díjátadóján

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történtek kiábrándulttá tették Hamiltont (ahogy őt is), és úgy érzi, ezt a fájdalmat soha nem lesznek képesek teljesen maguk mögött hagyni. Emiatt ő és a hétszeres világbajnok is kihagyta az FIA csütörtöki párizsi díjátadó gáláját, csakhogy Hamilton ezt nem tehette volna meg.

Arra a sportszabályzat nem tér ki, hogy milyen büntetés jár annak, aki mégis megteszi ezt, Mohammed bin Szulajm, az FIA Jean Todt-ot váltó, frissen megválasztott elnöke viszont első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy amennyiben Hamilton szabályt szegett, a büntetése sem marad el.

„Végső soron a szabályok azok szabályok. Meg fogjuk vizsgálni a történteket arról az oldalról, hogy alkalmazni kell-e a technikai szabályokat (valójában a sportszabályzatról van szó - a szerk.) és megsértette-e azokat. Meg kell vizsgálnom ezt – mondta az új elnök. – Természetesen követnünk kell a szabályainkat, de ez nem akadályoz minket abban, hogy egy bajnokot jó érzéssel töltsünk el a sportág iránt. Könnyű kedvesnek lenni az emberekkel, és nem is kerül semmibe. Ugyanígy motiválni is könnyű őket. De az egyértelmű, hogy amennyiben szabályszegés történt, akkor nem leszünk megbocsátóak."

Szulajm hangsúlyozta, hogy megérti Hamilton lelki állapotát, de kitartott amellett, hogy szabályszegés esetén a hétszeres világbajnok ennek tükrében sem kerülheti el a szankciót.

Hamilton büntetésre számíthatForrás: AFP/Andrej Isakovic

„A megbocsátás mindig felmerülhet, de a szabályok azok szabályok. Megvizsgáljuk a szabályokat. Mindig azt mondom, hogy a szabályokat is emberek alkotják, akik ugyanúgy javíthatnak azokon vagy megváltoztathatják azokat. Úgyhogy jobbá lehet tenni a szabályokat. Tudom, hogy Lewis nagyon szomorú a történtek miatt, és ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy megtört. De meg kell vizsgálnunk, hogy megszegte-e a szabályokat. Ezt egyelőre nem tudom megmondani. Mindössze néhány órája vagyok elnök, és anélkül kezdtem el válaszolni a kérdésekre, hogy ismerném a tényeket."

Hamilton csalódottságát mutathatja az is, hogy a közösségi médiában kikövette az F1 hivatalos csatornáját. A hétszeres világbajnok büntetés esetén valószínűleg valamilyen pénzügyi szankcióra számíthat, a 2022-es szezonjára így aligha lesznek kihatással a történtek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK