Hamilton és Schumacher is reagált az orosz-ukrán háborúra

Forma-1, teszt, Barcelona 3. nap, Lewis Hamilton, Mercedes
Lewis Hamilton of Uk driving the (44) Mercedes-AMG Petronas F1 Team F1 W13 Mercedes-AMG F1 M13 during the F1 Winter testing days on February 23-25, 2022 in Barcelona, Spain. during the F1 Winter testing days on February 23-25, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár az Oroszország és Ukrajna közötti háborús konfliktus kitörésének napján is megszólaltak néhányan az F1-es mezőnyből, azóta még többen reagáltak az eseményekre. Így tett többek között Lewis Hamilton, a többi csapatnál jobban érintett Haasnál vezető Mick Schumacher, valamint Pierre Gasly, akinek vannak ismerősei az országban.

A világ már a harmadik napja kíséri figyelemmel a csütörtökön kirobbant orosz-ukrán háború fejleményeit. Mint ismert, Oroszország aznap indított támadást szomszédja ellen, azóta pedig számos áldozatról lehetett értesülni a hírekben. Ami a Forma-1-et illeti, az Orosz Nagydíjat az események miatt idén nem rendezik meg, az orosz főszponzorral rendelkező Haasnál is komoly kérdések merültek fel.

Hamilton az ukránok és a háborút ellenző oroszok mellett is kiállt Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

Természetesen már a konfliktus kitörésének napján ez volt az egyik fő téma a sajtótájékoztatón, és Sebastian Vettel már akkor kijelentette, hogy nem vesz részt a szocsi futamon, amikor még nem is törölték azt, de rajta kívül mások is kifejezték szomorúságukat a hírekkel kapcsolatban. Azóta pedig többen is megszólaltak ilyen-olyan formában, többek között Lewis Hamilton is így tett, aki gyakran megnyilvánul a világot foglalkoztató kérdésekben.

Amikor igazságtalanságot látunk, fontos, hogy kiálljunk ellene

– olvasható az egyik Instagram-történetében. – Megszakad a szívem minden bátor emberért Ukrajnában, aki szembenéz ezekkel a szörnyű támadásokkal csupán azért, mert szebb jövőt akarnak. Kiállok azokért az orosz állampolgárokért is, akik ellenzik ezt az erőszakot, és a békére törekednek, gyakran a saját szabadságukat kockáztatva. Kérek mindenkit, hogy vigyázzon magára, imádkozunk értetek!”

Mick Schumacher abból a szempontból jobban érintett a pilóták nagy részénél, hogy Nyikita Mazepin személyében orosz csapattárssal rendelkezik, és ami még fontosabb, az istállónak eddig a szintén orosz Uralkali volt a főszponzora. Ezekkel kapcsolatban nem szólalt meg, de ő is elítélte az eseményeket.

Ez nagyon szívszorító – írta ő is az Instagram-sztorijában. – A gondolataim a pusztító háború által érintett ártatlan életek körül forognak.

Soha nem szabadna ilyen helyzetnek kialakulnia, imádkozom, hogy ezek a szükségtelen erőszakos cselekmények abbamaradjanak.”

Alighanem a mezőny minden tagjánál jobban aggódhat Pierre Gasly, aki elárulta, közeli ismerősei tartózkodnak jelenleg is Ukrajnában. Mindez nem véletlen, hiszen barátnője, az influenszerként tevékenykedő Katyerina Berezsna ukrán származású, bár ő maga már nem ott él.

Gaslynak több közeli ismerőse tartózkodik jelenleg is Ukrajnában Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Nagyon nehéz és ijesztő ez a szituáció, mert ezek az emberek nem tudják, hogy képesek lesznek-e kijutni [az országból], és láthatják-e a rokonaikat – jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatón. – Remélhetőleg találnak megoldást. Nagyon szomorú látni, hogy mi történik, hogy 2022-ben családok szakadnak szét és emberek halnak meg alapvetően olyan okokból, amelyeket nem támogatok, különösen a videókat látva. Remélem, más országok tényleg támogatják Ukrajnát, mert ez egy kis ország, és tudjuk, hogy Oroszország mennyire erős.”

A francia pilóta elégedetten vette tudomásul, hogy a szocsi futamot kivették a versenynaptárból. Ehhez Lando Norris is csatlakozott, akit szintén megkérdeztek az eseményekről. „Nagyon szomorú látni mindazt, ami most történik, az ártatlan életeket, amelyeket elvettek” – fogalmazott.

Rajtuk kívül néhányan a közösségi médiában fogalmazták meg véleményüket.

Így tett Sergio Pérez is. „Nagyon fájó látnom, hogy mi történik – írta a Twitteren a Red Bull versenyzője. – Imádkozom az ukrajnai testvéreinkért és az oroszokért, akik szenvednek az ilyen emberek vezetése alatt. Remélem, hamarosan véget ér ez a konfliktus, hogy ne veszítsünk el még több ártatlan életet.”

Szorosan figyelemmel kísérem az ukrajnai eseményeket, és szörnyű látni, hogy napjainkban ilyesmi történik akár itt, akár a világ másik részén – ezek már Carlos Sainz gondolatai. – Bízom benne, hogy minél hamarabb véget ér ez a konfliktus. Minden gondolatom Ukrajna és a lakosai körül forog. Ártatlan civilek vesztik életüket, imádkozom, hogy minél előbb legyen vége ennek a szenvedésnek.”

Charles Leclerc ott volt a csütörtöki sajtótájékoztatón, és természetesen már akkor elmondta, mennyire borzasztónak tartja a kialakult szituációt. Ezt követően egy Instagram-történet formájában kijelentette, hogy elítéli a háborút.

Hihetetlenül szomorú és szívszorító, ami Ukrajnában történik

– fogalmazott. – Szörnyű látni azt a sok ártatlan embert, aki szenved a helyzet miatt. A háború soha nem lehet opció. A gondolataim azok körül forognak, akiknek át kell élniük ezt a tragédiát, és imádkozom, hogy mindez a lehető leghamarabb véget érjen.”

Alonso a gyerekekre hívta fel a figyelmet Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A monacói pilótához hasonlóan Fernando Alonso csütörtökön ugyancsak megszólalt az ügyben, nemrég pedig egy rövid Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet a legfiatalabbakra. „Ukrajnában több mint 7,5 millió gyerek van veszélyben. Azonnali tűzszünetre van szükség.”