Társoldalunk:

Törlik az F1-es Orosz Nagydíjat a háború miatt

2022.02.25. 13:19

Az ország háborús helyzetben való érintettsége miatt nem rendezik meg az idei Orosz Nagydíjat, ezzel már a második nagy sporteseményt veszik el az oroszoktól.

A csapatok és az FIA képviselői csütörtök este, a barcelonai teszt helyszínén egyeztettek arról, hogy mi legyen a szeptemberre tervezett Orosz Nagydíj sorsa a bajnokságban, és ahogy várható volt, pénteken bejelentették, hogy idén elmarad a Forma-1-es verseny a háborús helyzetben érintett országban.

„A Forma-1, az FIA és a csapatok képviselői egyeztettek a sportágunk helyzetéről, és a fő részvényesek nézőpontját is figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy jelen körülmények között lehetetlen megtartani az Orosz Nagydíjat" –  írták a tömör közleményben, hozzátéve, hogy szomorússágal figyelik az eseményeket és a mielőbbi békés megoldásban bíznak. A megfogalmazásban ugyan nem szerepel a "törlés" szó, de a feszült nemzetközi helyzet miatt lényegében kizárt, hogy ha addig rendeződne is a konfliktus, ősszel ellátogatna a Fekete-tengerhez a Forma-1.

Pillanatkép a 2021-es Orosz NagydíjrólForrás: Williams Racing

Oroszország ezzel a második nagy sportesemény rendezési jogát veszíti el a labdargó BL-döntő után. Szocsiba eleve utoljára ment volna idén a mezőny, mert a következő évtől a tervek szerint Szentpétervár, egy másik pálya fogadta volna az F1-et. Arról később döntenek, hogy ez megvalósul-e 2023-ban, illetve hogy Szocsi helyére melyik helyszín ugrik be a naptárba – a közelsége miatt az isztambuli aszfaltcsík az egyik lehetséges jelölt.

Utoljára 2011-ben kellett futamot törölni fegyveres konfliktus miatt, akkor a Bahreini Nagydíj vált ennek áldozatává. Ezt annak idején egyébként szintén egy teszt idején jelentették be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK