Vágólapra másolva!
A tavalyi konstruktőri bajnokság első három helyezettje egyaránt bejáratta idei autóját. A Ferrari azonban F1-es léptékkel minimális távolságot tett meg, a Red Bullt pedig a hírek szerint az időjárás hátráltatta.

A hivatalos előszezoni tesztek előtt természetesen leginkább a bemutatók tartják izgalomban az F1-es közvéleményt, de szintén nagy érdeklődésre tart számot az autók bejáratása, főleg akkor, ha egy-két kép vagy videó is kikerül erről az eseményről. A Ferrari és a Mercedes ebből a szempontból is kielégítette a közönség vágyait, és rajtuk kívül a hírek szerint a Red Bull is pályára gurult.

Először gurult pályára a Ferrari F1-75-ös

A Ferrari csütörtökön mutatta be 2022-es autóját, amellyel a tervek szerint visszatérnének az élmezőnybe. Az F1-75-ös egy nappal később már ki is gördült a bokszból Fioranóban, a csapat tesztpályáján. Érdekesség, hogy az egyfajta kezdetet szimbolizáló eseményre pont az alapító Enzo Ferrari születésének 124. évfordulóján került sor.

Sainz a Ferrari volánja mögött

A maranellói istálló azonban nem a megszokott módot választotta az autó bejáratására, és nem a két filmes napjának egyikét használta fel, amely összesen 100 km-t biztosított volna Charles Leclerc-nek és Carlos Sainznak. Ezt február 22-én, egy nappal az ottani tesztek előtt tervezik igénybe venni Barcelonában, most viszont hivatalosan csupán bemutatót tartottak.

Erre még szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a forgatási napra, hiszen a két pilóta együtt csupán 15 km-t tehetett meg a ködös körülmények között, ráadásul a pályát is át kellett alakítani, mert a sportszabályzat szerint ilyen bemutatót nem rendezhetnek az F1-es autók számára engedélyezett aszfaltcsíkokon. Ami hasonlóság a kétfajta módszer között, hogy mindkettőből kettő áll a csapatok rendelkezésére egy évben, és kizárólag a Pirelli erre a célra gyártott abroncsait használhatják.

A Mercedes nem sokkal a bemutató után már a pályán volt

A Ferrarival ellentétben a Mercedes a megszokott megoldást választotta az autó bejáratására, ráadásul még annyit sem várt, mint a Ferrari vagy az Aston Martin, hiszen nem sokkal a bemutató után a W13-as már Silverstone-ban körözött.

A Mercedes még a borzasztó időjárás láttán sem hátrált meg

Elsőként George Russell ülhetett be a volán mögé, aki így átesett a tűzkeresztségen, és immáron a csapat állandó pilótájaként is vezethetett aktuális Mercedest. Később természetesen Lewis Hamilton is lehetőséget kapott, hogy a szimulátor után a valóságban is megismerkedjen az autóval, amellyel reményei szerint megszerzi pályafutása nyolcadik világbajnoki címét. A brackley-i alakulat annak ellenére tudta teljesíteni a maximálisan előírt 100 km-t, hogy az Egyesült Királyságban tombol az Eunice vihar, és emberek millióinak tanácsolták, hogy maradjanak otthon.

Russell immáron a csapat állandó versenyzőjeként vezethette a Mercedest

A Red Bull viszont a hírek szerint nem volt ilyen szerencsés. A RacingNews365.com úgy értesült, hogy a bikások még csütörtökön gurultak pályára Silverstone-ban, de mindössze Max Verstappen tudott autóba ülni. A holland pilóta 50 km-t tett meg, csapattársa, Sergio Pérez viszont a rossz időjárási körülmények miatt nem tudta teljesíteni a táv másik felét, így ő Barcelonában vezetheti először az RB18-ast.