Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy év alatt másodszor hosszabbította meg Lando Norris szerződését a McLaren, amely pilótafronton is a stabilitás híve.

Még el sem kezdődött az idei szezon, számos pilótának pedig legfeljebb a 2022-es év végéig van szerződése, de a McLaren máris meghosszabbította Lando Norris kontraktusát, amely ráadásul eddig is hosszú távra szólt. A brit pilóta a tavalyi Monacói Nagydíj előtt írt alá a wokingiakkal 2023 végéig, de miután 2021-ben minden eddiginél jobb teljesítményre volt képes, ennél is tovább biztosítva lett a jövője.

Norris tavaly négyszer állt dobogóra Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Norris 2017-ben került a McLaren kötelékébe teszt- és szimulátorpilótaként, majd miután 2018-ban ezüstérmes lett a Forma-2-ben, 2019-ben bemutatkozhatott a csapattal az F1-ben. Első két idényében is jó teljesítményt nyújtott, a 2020-as szezonnyitón pedig megszerezte pályafutása első dobogós helyezését, majd tavaly már háromszor lett harmadik, az Olasz Nagydíjon csapattársa, Daniel Ricciardo mögött pedig másodikként intették le.

Az első győzelem az Orosz Nagydíjon karnyújtásnyi távolságba került tőle, de végül a csapattal közösen rossz döntést hoztak a verseny végén megérkező esőre reagálva, így Lewis Hamilton nyert. Norris a 2021-es szezont a hatodik helyen zárta a pontversenyben, miközben Ricciardo a nyolcadik lett.

A mostani hosszabbítás azt jelenti, hogy a mezőnyben neki van a legtovább szerződése, hiszen 2025 végéig írt alá.

„Nagyon boldog vagyok, a karrierem és az életem jelentős része ki van pipálva, és eléggé csodálatos, hogy még legalább négy évig a Forma-1-ben versenyezhetek – idézi Norrist a McLaren közleménye. – Amiatt is nagyon örülök, hogy ezt a McLarennel tehetem meg, azokkal az emberekkel, akikkel felnőttem, és akikkel bemutatkoztam a Forma-1-ben. Mindennél jobban szeretném folytatni, amit csinálunk, és megpróbálni elérni az álmainkat, ami versenyek és természetesen világbajnoki címek megnyerését jelenti."

Norris arról is beszélt, hogy furcsa volt neki 9 hónap leforgása alatt kétszer is szerződést hosszabbítani, de úgy véli, a csapat részéről belé fektetett bizalom megnyilvánulása segítheti őt a pályán nyújtott teljesítmény terén.

Lando Norris a McLaren 2022-es csapatruházatában Forrás: Matt Ben Stone

Andreas Seidl csapatfőnök elmondta, hogy Norris szerződéshosszabbítása a stabilitásra való törekvéseiket tükrözi, ami segítheti őket a céljaik elérésében. „Erősen hiszünk Lando tehetségében és abban, hogy kulcsszereplő lehet a céljaink elérésében” – mondta a német szakember.

„Ennélfogva Zak [Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója] és én az utóbbi időszakban leültünk Landóval és folytattunk néhány kellemes beszélgetést az utóbbi hét közös évben mindkét oldalon meglévő elhivatottságról, és most boldogan írtuk alá az új, négy évre szóló szerződést" – mondta a csapatfőnök, aki azt is elárulta, hogy

ő, Zak Brown és a teljes vezetés elkötelezett a 2025 végéig tartó időszakra.

A McLaren stabilitása pilótafronton legalább 2023 végéig biztosítva van, Daniel Ricciardónak ugyanis addig szól a szerződése.