Vágólapra másolva!
Günther Steiner úgy véli, Mick Schumachernek hasznára válik, hogy idén ő lesz a Ferrari egyik tartalékpilótája. A Haas csapatfőnöke szerint pilótája képes lenne hasonló beugrásra, mint amilyet George Russell produkált a Mercedes színeiben.

A Ferrari idén két tartalékpilótát fog alkalmazni. Az egyikük a tavaly még az Alfa Romeónál versenyző Antonio Giovinazzi, ám ő ezzel párhuzamosan a Formula E-ben fog szerepelni, így 11 alkalommal Mick Schumacher kaphat lehetőséget a Scuderiánál, amennyiben Charles Leclerc vagy Carlos Sainz nem tud részt venni az adott időmérőn, illetve futamon.

A futamok közel felén Schumacher helyettesítheti Leclerc-t vagy Sainzot szükség esetén Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Ebben az esetben nyilvánvalóan a Haas egyik ülése üresedne meg, ahova az amerikai istálló Pietro Fittipaldit ültetné be. Bár a brazil versenyző 2020-ban két futamon is helyettesítette Romain Grosjeant a francia versenyző horrorisztikus bukása után, valamint a tavalyi abu-dzabi teszteken is részt vett, de nyilvánvalóan nem tudná teljes mértékben pótolni Schumachert. Mindezek ellenére Günther Steiner úgy véli, hogy a versenyző és ők sem mondhattak nemet az ajánlatra.

Amikor Mattia [Binotto, a Ferrari csapatfőnöke] megkérdezte, hogy van-e lehetőség erre, azt mondtam, hogy »igen, persze, lehetséges«

– nyilatkozta aRacingNews365.com-nak a Haas csapatfőnöke. –Végső soron ő a Ferrari akadémiájának pilótája, szóval miért ne lenne az? Szerintem ez jó Micknek, mert a Ferrari hosszú ideje támogatja őt. Most a Ferrarinak szüksége van arra, hogy valamit visszaadjon, és nyilvánvalóan nekünk is segítenek, így végül is olyan volt, mintha partnerként cselekedtünk volna. »Igen, működni fog.«”

Ahogyan az olasz szakember is említette, Schumacher 2019 óta a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, és már F1-es debütálása előtt is szóba került, hogy ha bizonyít, akkor előbb-utóbb Leclerc után ő lehet a második, aki megkapja a lehetőséget a maranellói alakulatnál. Steiner szerint a tartalékpilóta szerepe ezen a téren mindenképpen a német versenyző hasznára válhat.

Úgy vélem, ha eljut a Ferrariig – amiről nem tudom [hogy megtörténik-e], mert ezt nem én döntöm el – akkor máris jó úton van – fogalmazott. – Néhány dolgot már most úgy kell csinálnia, ahogyan ők akarják, ez biztos. Lesz ülése és minden ilyesmi, és megismeri az ottani embereket arra az esetre, ha egy napon náluk fog vezetni.

Szóval szerintem ez senkinek sem negatívum, hanem mindenki számára szinte minden elemében pozitívum.”

Persze felmerül a kérdés, hogy Schumacher készen áll-e beülni egy olyan autóba, ami jobb esetben a győzelemért, rosszabb esetben a dobogóért, illetve jelentős pontokért harcol. Kétségtelen, hogy első évében nem sokat csatázhatott a mezőnyben, hiszen a Haas nagyon kilógott lefelé, de nem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben ezt George Russellről és a Williamsről is el lehetett mondani, egy évvel később pedig nem a brit pilótán múlott, hogy nem nyerte meg a Szahíri Nagydíjat a Mercedesszel. Steiner úgy véli, ilyen szituációban az ő versenyzője is képes lehet hasonló szereplésre.

Schumachernek tavaly nem sok alkalma volt csatázni, de főnöke szerint ettől még készen áll a beugrásra Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Azt mondanám, hogy igen – válaszolta arra a kérdésre, hogy Schumacher elég felkészült-e ahhoz, hogy a Ferrarit vezesse F1-es hétvégén. – Ez a srác már teljesített egy évet egy Haasban, és feltalálja magát, emellett ismeri az embereket a Ferrarinál. Hogy mennyire fog jó munkát végezni a Ferrariban ülve? Nem tudom, de amikor George Russell beugrott a Mercedesbe, ugyanez volt a helyzet, és George fantasztikusan teljesített. Szerintem Mick is képes lesz hasonlóra, ha megkapja a lehetőséget.”