Társoldalunk:

Verstappen az élről csapta falnak az autót a virtuális Le Mans-i 24 óráson

2022.01.16. 15:40

Max Verstappen vezető helyről esett ki a virtuális Le Mans-i 24 órás versenyen. Kiss Norbert és Juan Pablo Montoya pilótaként, Fernando Alonso csapatvezetőként vett részt a viadalon, de a futam egyiküknek sem hozott sikerélményt.

Az előző verseny sikere után idén is megrendezték a virtuális Le Mans-i 24 órás futamot. A viadal egyben a virtuális Le Mans-sorozat utolsó futama is volt, vagyis a pilóták, illetve a csapatok a bajnoki címért is csatáztak. 

Verstappen is elindult a virtuális Le Mans-i 24 órás viadalonForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A szabályok szerint minden alakulatot négyen alkottak, mégpedig olyan módon, hogy két profi autóversenyzőhöz két szimulátoros pilóta csatlakozott. A valóságtól eltérően itt csak két kategóriában lehetett nevezni, végül az LMP-ben 29, míg a GTE-ben-ben 21 kvartett vett részt az eseményen.

A mezőny legismertebb tagja egyértelműen a tavalyi Forma-1-es világbajnoki címet megszerző Max Verstappen volt, aki Team Redline színeiben állt rajthoz, többek között az IndyCarból ismert Felix Rosenqvisttel egy csapatot alkotva. A holland pilótáról köztudott, hogy szabadidejében rengeteget szimulátorozik, és a valós pályákhoz hasonlóan a virtuális világban is eredményes.

Rajtuk kívül ott volt a mezőnyben a héétszeres F1-es futamgyőztes Juan Pablo Montoya, valamint az IndyCar tavalyi bajnoka, Álex Palou. Az F1-es szurkolóknak ismerősen csenghet Adrien Tambay, valamint a GTE kategóriában induló Alister Yoong neve is, hiszen Patrick Tambay, illetve Alex Yoong személyében mindkettejük édesapja versenyzett a Forma-1-ben.

A viadalnak jelentős magyar érdekeltsége is volt, hiszen összesen öt honfitársunk képviseltette magát. A profi versenyzők közül egyedül a kamion Európa-bajnok Kiss Norbert volt tagja a mezőnynek, míg a szimulátorosok esetében Zuba Péternek, Csincsik Marcellnek, Remenyik Balázsnak és az F1 Esports Pro Seriesben is versenyző Sipos Patriknak, valamint csapataiknak lehetett szurkolni. Utóbbi ráadásul az Alpine-nak abban az alakulatában versenyzett, amelyet Fernando Alonso felügyelt amolyan csapatvezetőként.

Az időmérőn Verstappenék mindössze 2 ezreddel maradtak le a pole pozícióról, de a futamon hamar átvették a vezetést. Ahogyan telt az idő, úgy tettek szert egyre nagyobb előnyre, és 7 óra elteltével már körülbelül 1 perccel voltak az egész mezőny előtt.

Verstappen hibája véget vetett csapata versenyének

A holland pilóta azonban ekkor komoly hibát követett el: közvetlenül azt követően, hogy lekörözött egy GT-autót, a holland pilóta megpróbálta teljesíteni az utolsó sikánt, ám a rázókövek miatt elvesztette az irányítást. A 24 éves versenyző a falnak csapódott, aminek következtében véget ért számukra a verseny. Csapata a Twitteren úgy fogalmazott, hogy „a hosszútávú versenyzés néha kegyetlen tud lenni, ugyanakkor minden résztvevő hihetetlen erőfeszítéseket tett”. Verstappen azóta nem szólalt meg nyilvánosan.

Ennek következtében a 70-es számú autó, azaz az F2-es Felipe Drugovich, a Formula E-ben versenyző Oliver Rowland, valamint Jeffrey Rietveld és Michael Schmidl csapata győzött, és egyúttal a bajnokságban is az élre ugrott. A GTE-kategóriában hasonló volt a helyzet: a 71-es kocsi (Rudy van Buren, Lorenzo Colombo, Enzo Bonito, Kevin Siggy) a futamon és a pontversenyben is diadalmaskodott.

Ami a korábban felsoroltakat illeti, Palouék a 7.,Tambayék pedig a 17. pozícióban értek célba, míg Montoyáék és Yoongék kiestek. A magyar érintettségű alakulatok közül az 5. helyet megszerző Remenyikék teljesítettek a legjobban, míg Csincsikék a 10. pozícióban végeztek. Kiss csapata nem ért el helyezést, Zubáéknak és Siposéknak pedig fel kellett adniuk a viadalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK