Verstappen véget vetett a Hamilton-korszaknak, ő az F1 idei világbajnoka

Forma-1, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj 2021, szombat
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen celebrates in the Parc Ferme of the Yas Marina Circuit after he took the pole position during the qualifying session of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 11, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen lett a 2021-es Forma-1-es idény világbajnoka, miután az Abu-dzabi Nagydíj után is ő maradt a pontverseny élén. A Mercedes ezzel a hibrid korszakban először bukta el valamelyik pontversenyt.

Max Verstappen személyében új világbajnokot avatott a Forma-1, miután Lewis Hamilton nem tudta legyőzni a 24 éves versenyzőt az Abu-dzabi Nagydíjon. A két pilóta pontegyenlőséggel érkezett meg az idényzáróra, így tudni lehetett, hogy amelyikük előrébb végez, az ér fel a csúcsra.

Verstappen először lett világbajnok Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A holland pilóta az F1 történetének 34., egyben 4. legfiatalabb világbajnoka lett, hazája pedig először adott végső győztest a sportágnak. Vereségével Hamilton egyelőre nem döntötte meg Michael Schumacher rekordját,

így továbbra is ők ketten vezetik a vonatkozó ranglistát hét bajnoki címmel.

Hamilton és Verstappen szinte egész szezonban fej fej mellett haladtak a pontversenyben, és a pályán is számos alkalommal találkoztak. Ennek következtében jó néhány csatát vívtak egymással, aminek nem egyszer összeérés, Silverstone-ban és Monzában pedig baleset lett a vége. Ennek a forgatókönyvnek köszönhetően nemcsak az elmúlt évek, hanem az F1 történetének egyik legkiélezettebb párharcát vívták.

A csata ráadásul nem csupán a pályán, hanem azon kívül is zajlott. A Brit Nagydíj első körében történt baleset után a felek között egyre nagyobb lett a feszültség. Bár viszonyukat igyekeztek normális mederben tartani, az idény vége felé mindkettejük esetében előfordult, hogy éles kritikával illette a másikat. A két csapatfőnök viszont rajtuk is túltett, és Christian Horner, valamint Toto Wolff verbális küzdelme valóságos háborúskodásba torkollott.

A rendkívül eseménydús Szaúd-arábiai Nagydíj után eldőlt, hogy egyenlő pontszámmal érkeznek a szezonzáróra,

amire utoljára

1974-ben volt példa két éllovas között. Ez lényegében azt jelentette, hogy ha mindketten befejezik a versenyt, akkor az a világbajnok, aki előbb szeli át a célvonalat.

Az időmérőn Verstappené lett a pole pozíció, és Hamiltonnak a versenyen sem sikerült felülmúlnia riválisát Forrás: AFP/Kamran Jebreili

Az akkori idényzáróval ellentétben viszont a bajnokesélyesek nem szerepeltek le az időmérőn, sőt, Verstappen és Hamilton kisajátították az első sort. A pole pozíciót némi meglepetésre a holland pilóta szerezte meg, és riválisa a futamonsem tudott fordítani, így a Red Bull versenyzője ért fel a csúcsra.

Hihetetlen, egész versenyen küzdöttem, és az utolsó körben jött egy lehetőség, elképesztő! – hangzottak az újdonsült világelső szavai a leintés utáni interjúk során. – Nem tudom, mint mondjak, a csapatom és a Honda megérdemli. Végre volt egy kis szerencsém.

Checónak [Sergio Péreznek – a szerk.] is szeretném megköszönni, remek csapattárs volt [idén].”

A csapatomnál tudják, hogy szeretem őket, és remélem, hogy 10-15 évig együtt tehetünk hasonlókat. Soha nem akarok váltani, az egész hátralévő életemre velük akarok maradni, ha ők is akarnak engem. Nagyon boldog vagyok. Amikor összeálltunk, az volt a célunk, hogy megnyerjük ezt a bajnokságot, és most megcsináltuk.”