Társoldalunk:

Verstappen véget vetett a Hamilton-korszaknak, ő az F1 idei világbajnoka

2021.12.12. 15:37

Max Verstappen lett a 2021-es Forma-1-es idény világbajnoka, miután az Abu-dzabi Nagydíj után is ő maradt a pontverseny élén. A Mercedes ezzel a hibrid korszakban először bukta el valamelyik pontversenyt.

Max Verstappen személyében új világbajnokot avatott a Forma-1, miután Lewis Hamilton nem tudta legyőzni a 24 éves versenyzőt az Abu-dzabi Nagydíjon. A két pilóta pontegyenlőséggel érkezett meg az idényzáróra, így tudni lehetett, hogy amelyikük előrébb végez, az ér fel a csúcsra. 

Verstappen először lett világbajnokForrás: AFP/Andrej Isakovic

A holland pilóta az F1 történetének 34., egyben 4. legfiatalabb világbajnoka lett, hazája pedig először adott végső győztest a sportágnak. Vereségével Hamilton egyelőre nem döntötte meg Michael Schumacher rekordját, így továbbra is ők ketten vezetik a vonatkozó ranglistát hét bajnoki címmel.

Hamilton és Verstappen szinte egész szezonban fej fej mellett haladtak a pontversenyben, és a pályán is számos alkalommal találkoztak. Ennek következtében jó néhány csatát vívtak egymással, aminek nem egyszer összeérés, Silverstone-ban és Monzában pedig baleset lett a vége. Ennek a forgatókönyvnek köszönhetően nemcsak az elmúlt évek, hanem az F1 történetének egyik legkiélezettebb párharcát vívták.

A csata ráadásul nem csupán a pályán, hanem azon kívül is zajlott. A Brit Nagydíj első körében történt baleset után a felek között egyre nagyobb lett a feszültség. Bár viszonyukat igyekeztek normális mederben tartani, az idény vége felé mindkettejük esetében előfordult, hogy éles kritikával illette a másikat. A két csapatfőnök viszont rajtuk is túltett, és Christian Horner, valamint Toto Wolff verbális küzdelme valóságos háborúskodásba torkollott.

A rendkívül eseménydús Szaúd-arábiai Nagydíj után eldőlt, hogy egyenlő pontszámmal érkeznek a szezonzáróra, amire utoljára1974-ben volt példa két éllovas között. Ez lényegében azt jelentette, hogy ha mindketten befejezik a versenyt, akkor az a világbajnok, aki előbb szeli át a célvonalat.

Az időmérőn Verstappené lett a pole pozíció, és Hamiltonnak a versenyen sem sikerült felülmúlnia riválisátForrás: AFP/Kamran Jebreili

Az akkori idényzáróval ellentétben viszont a bajnokesélyesek nem szerepeltek le az időmérőn, sőt, Verstappen és Hamilton kisajátították az első sort. A pole pozíciót némi meglepetésre a holland pilóta szerezte meg, és riválisa a futamonsem tudott fordítani, így a Red Bull versenyzője ért fel a csúcsra.

Hihetetlen, egész versenyen küzdöttem, és az utolsó körben jött egy lehetőség, elképesztő! – hangzottak az újdonsült világelső szavai a leintés utáni interjúk során. – Nem tudom, mint mondjak, a csapatom és a Honda megérdemli. Végre volt egy kis szerencsém. Checónak [Sergio Péreznek – a szerk.] is szeretném megköszönni, remek csapattárs volt [idén].”

A csapatomnál tudják, hogy szeretem őket, és remélem, hogy 10-15 évig együtt tehetünk hasonlókat. Soha nem akarok váltani, az egész hátralévő életemre velük akarok maradni, ha ők is akarnak engem. Nagyon boldog vagyok. Amikor összeálltunk, az volt a célunk, hogy megnyerjük ezt a bajnokságot, és most megcsináltuk.”

Futamösszefoglaló

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK