Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull már az időmérő előtt bajba került, de nem ezen múlott a pole

2021.11.07. 15:00

Max Verstappen elárulta, a Mexikóvárosi Nagydíj időmérője előtt repedést találtak a Red Bullok hátsó szárnyán, de szerinte nem emiatt kaptak ki a Mercedesektől. A holland pilóta nem az ellenfél autójának tempóján, hanem a sajátjának viselkedésén lepődött meg, de úgy véli, a futamon jobb lesz az egyensúly.

A Red Bull toronymagas esélyesként vágott neki a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjének, ám hatalmas meglepetésre végül az első sorból is kiszorultak, így Max Verstappen és Sergio Pérez csupán a 3., illetve a 4. helyről kezdheti meg a futamot. A két RB16B hátsó szárnya ezúttal is rakoncátlankodott, de a holland pilóta nem erre fogta a Mercedes ellen elszenvedett vereséget. 

Ismét gond volt a Red Bullok hátsó szárnyával - GalériaForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

A Red Bull szerelői az időmérő előtt, valamint a piros zászlós megszakítás alatt is dolgoztak a két autó hátsó szárnyon. Verstappen kocsiján az elem bal szélét ragasztották le úgy, hogy a szalag eltakarta a Honda „A”-betűjének egy részét. A bikások az időmérő alatt tagadták, hogy az USA Nagydíj harmadik szabadedzéséhez hasonlóan ezúttal is repedést találtak volna valamelyik szárnyban, és kijelentették, hogy mindez csupán elővigyázatosságból történt, de a 24 éves versenyző ennek ellenkezőjét állította.

A harmadik szabadedzés után el voltak repedve, szóval meg kellett javítanunk, és az időmérő kezdetére lényegében olyanok voltak, mintha újak lennének – nyilatkozta a kvalifikációt követő sajtótájékoztatón. – Nem hiszem, hogy ennek bármi köze lett volna [a vereséghez], de természetesen újra meg fogjuk vizsgálni.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a helyszínen lévő televíziós társaságoknak elárulta, a látottak alapján anyagfáradás miatt aggódtak. A brit szakember hozzátette, semmi komolyról nem volt szó, pusztán annyi történt, hogy egyáltalán nem akartak kockáztatni.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor felmerült, hogy Verstappen autója megsérülhetett: a világbajnokság éllovasa arra kérte a csapatot, hogy nézzék meg a kocsi bal oldali bargeboardját, miután a Q2 elején a 2-es kanyarban keresztülment a rázókövön. Végül azonban kiderült, hogy az RB16B-nek nem lett baja. „Nem – válaszolta arra a kérdésre, hogy találtak-e problémát. – Ellenőrizték az autót, és minden rendben volt.”

A Red Bull szerint Verstappen második Q3-as gyorskörét Cunoda Juki tette tönkre, ám az autó egyébként is másképpen viselkedett, mint korábban. A holland pilóta elárulta, nem a Mercedes tempóján lepődött meg, hanem sokkal inkább a saját kocsijának vezethetőségén, a verseny miatt viszont nem aggódik.

Verstappen nem volt elégedett az autó egyensúlyával, de a futam miatt nem aggódikForrás: AFP/Edgard Garrido

„Szerintem a Q3-ban egyszerűen nagyon lassúak voltunk és szörnyű volt a tapadásunk – fogalmazott. – Úgy vélem, az utolsó körömben valamelyest lefaragtuk [a hátrányt] csak azzal, hogy a gumikat jobb állapotba hoztuk. Azonban ez még mindig nem az, amit szerettünk volna, az autó nem így viselkedett a szabadedzéseken, szóval ez kissé rejtélyes. Ugyanakkor nagyrészt más gumikon fogunk versenyezni, így arra számítok, hogy ismét jó lesz az egyensúly.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK