Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem fogta vissza magát a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén elszenvedett váratlan vereség után, és Cunoda Jukira, az Alpha Tauri japán újoncára hárította a felelősséget. Cunoda főnöke viszont nem ért egyet vele.

A Red Bull óriási meglepetésre nem tudta megszerezni a pole pozíciót a Mexikóvárosi Nagydíjra, miután a Mercedes az időmérő edzés harmadik szakaszában a semmiből jobbnak bizonyult, és mindkét autójával megelőzte Max Verstappent és Sergio Pérezt. A bikás autók pilótái hiába küzdöttek a kocsi egyensúlyával és maradtak el már az első Q3-as körük során is a Mercedesektől, Christian Horner csapatfőnök a vereséget egy az egyben Cunoda Jukira, az Alpha Tauri japán újoncára fogta.

Cunoda és a két Red Bull találkozása

Noha a többiekhez hasonlóan kiment a Q3 végén, a büntetést cipelő Cunoda valójában már nem az ideje javítására hajtott, csak szélárnyékot adott a célegyenesben Pierre Gaslynak. Mérnöke ezután közölte vele, hogy térjen vissza a bokszba, majd folyamatosan mondta a fülére, hogy éppen ki érkezik mögötte gyorskörön, és az illető hány másodpercre van.

A hetes kanyar előtt a japán így engedte el Carlos Sainzot, majd utána rögtön szóltak neki, hogy Pérez is érkezik, aki elől az első adandó alkalommal félreállt, és inkább kihajtott a 10-es kanyar bukóterébe, hogy véletlenül se akadályozza a mexikóit. Pérez azonban hibázott mögötte, és szintén a bukótérbe ment, a pálya mellett poroló kettős miatt pedig Max Verstappennek is el kellett vennie egy pillanatra a gázt. A holland pilóta egyből le is hülyézte Cunodát, akivel Christian Horner sem bánt kesztyűs kézzel, és gyakorlatilag őt tette felelőssé azért, hogy nem lett meg a Red Bullnak az első rajthely.

Csalódást keltő, mert ez mindkét versenyzőnkre hatással volt, mindketten eléggé feldúltak" – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak.

Horner mérges volt Cunodára Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Cunoda eközben nem értette, hogy miért haragszanak rá. „Nem toltam ki a Red Bull-lal, maguktól hibáztak" – mondta, majd az újságíróktól tudta meg, hogy Verstappen körére is hatással volt. „Maxról nem tudtam. Az ő körét is elcsesztem?" – kérdezett vissza némi kétségbeeséssel a hangjában.

A japán pilóta ezzel együtt úgy vélte, ha újra ebbe a szituációba kerülne, ugyanígy cselekedne.

Hallottam, hogy számolják vissza, mennyivel van mögöttem Pérez, de a második szektorban voltam, egy esélyem volt, hogy eltűnjek az útból. Nem tudom, mit vártak tőlem.”

Cunoda kétségbeesését jól mutatja, hogy még az őt faggató újságírókat is megkérdezte, szerintük ő hibázott-e. „Gondoljátok, hogy bármi rosszat csináltam? Most egy kicsit aggódom, mert meg kell beszélnem a Red Bull-lal, hogy így van-e.”

Főnöke szerint Cunoda nem vétkes

Hogy a Red Bull-családon belül sem mindenki gondolja úgy, hogy a japán pilótán ment el Verstappenék pole-ja, azt Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnökének nyilatkozata is mutatja.

Ő egyáltalán nem hibáztatta Cunodát.

„Szóltunk neki a rádión, hogy jönnek a Red Bullok, majd leszaladt a pályáról, hogy könnyen meg tudják előzni, Pérez pedig követte. Nem Juki hibája volt. Nem követett el hibát, szándékosan ment a bukótérbe. Mondtuk neki, hogy jönnek a Red Bullok, jön Pérez, ő pedig szándékosan lehúzódott, hogy ne zavarja őket, és ne legyen előttük.”

Nem tudott máshová menni Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem értem, hogy Pérez miért ment le ugyanott a pályáról. Juki lehúzódott, ahogy az időmérőn mindenki teszi, hogy helyet adjon a gyorskörön levőknek. Ő nem volt gyorskörön, ennyire egyszerű, ennélfogva pedig ezt az egész ügyet nem értem” – mondta Tost.

Pérez utólag azt mondta, mérges volt Cunodára, mert nem kellett volna ott lennie, majd hozzátette, leszorítóerőt veszített a japán pilóta autója miatt, és ezért sodródott le.

Eközben a Mercedesnél is megvédték a japánt, aki kiírta a Twitterre, hogy „ennél többet nem tudtam tenni...", mire a Mercedes Twitteren válaszolt a poszt alá a következő üzenettel: „Fel a fejjel, Juki! Ne hagyd, hogy az utálók lehúzzanak!"

A Mercedes sajtóbeszélgetésén pedig Toto Wolff csapatfőnök is elmondta, szerinte nem Cunodán ment el a Red Bull pole-ja, mivel Verstappen és Pérez akkorra már amúgy is két-két és fél tizedes hátrányban volt hozzájuk képest.