Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint Max Verstappen jól áll Lewis Hamiltonhoz képest, figyelembe véve, hogy legalább 50 pontot vesztett balesetek miatt. Úgy vélte, a pilótákon múlik az idei vb-cím sorsa.

Az utóbbi évtized egyik legkiélezettebb világbajnoki küzdelme zajlik a Forma-1-ben, öt nagydíjjal a vége előtt mindössze 12 pont Max Verstappen előnye Lewis Hamilton ellen úgy, hogy még 133 pontot lehet megszerezni. Verstappen előnye a nyáron már két futamgyőzelemmel egyenértékű pontmennyiségnél is volt nagyobb, a Red Bullnál mégis örülnek a jelenlegi helyzetnek.

Verstappen a bakui futamon defekt miatt az élről esett ki, szerencséje, hogy Hamilton is hibázott és ő sem szerzett pontot Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

„Az előző három verseny előtt attól féltünk, hogy jelentős hátrányba kerülünk – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko az Autosportnak. – Az a lényeg, hogy e három nagydíj során több pontot szereztünk Hamiltonnál, leginkább azért, mert Hamilton csak az 5. lett a török versenyen, Max viszont a 2. helyen zárt Szocsiban, ebben persze szerencséje is volt az eső miatt. Azonban, ennél is fontosabb, hogy

„Ha gondosan összeadjuk ezt, akkor e három verseny alatt bő 50 pontot buktunk, ennek eredményeként csak 12 pont az előnyünk. Átvészeltük ezeket a visszaeséseket és a Mercedes fellendülő formájával is tartjuk a lépést.”

Marko megerősítette, szerinte Verstappennek további két győzelemre van szüksége ahhoz, hogy a világbajnoki cím esélyese lehessen, amennyiben a következő két nagydíjon, Mexikóban és Brazíliában őt inti le elsőként a kockás zászló, Marko szerint 60 százalékra nő annak a valószínűsége, hogy ő lesz a végső győztes.

A Red Bullt segítheti a tengerszint feletti magasság miatt az autójuknak kedvezhet a következő két helyszín,

és szubjektív gyűjtésünk alapján úgy tűnt, hiába állítják a csapatfőnökök, hogy kiszámíthatatlanok az erőviszonyok, azok szorosabb sorrendben ugyan, de nagyobb részt érvényesülnek az idei futamokon is. Marko szerint ennél bonyolultabb a kép.

A Red Bull pilótája vétlen volt a hungaroringi rajtbalesetben is Forrás: Hungaroring

„Nagyon sok esemény történt már a szezon során. Az úgy nevezett Mercedes-pályák már nem azok voltak és a Red Bull-pályák esetében is ez a helyzet – mondta, és a versenyzőket emelte ki differenciáló tényezőként. – Olyan kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, hogy az aszfalt és még a hőmérsékletek is rendkívül fontosak.”

„Úgy tűnik, a Mercedes sokkal gyorsabban megtalálja a megfelelő beállítást az autó számára. A mi autónk bonyolultabb és általában tovább tart ezt megoldani, de így is csak két pilóta van, aki mindig ki tudja hozni belőle a maximumot, Hamilton a Mercedesnél és May nálunk – mondta. – Ez a két kivételes pilóta tartja mozgásban a csatát, mindegy, hogy a Mercedes vagy a Red Bull gyorsabb.”