Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull máris megtalálta az ellenszert a Mercedes gyorsulására?

2021.10.22. 13:27

Lehet, hogy már nem sokáig lesz egyértelmű tempófölényben a Mercedes, a Red Bull ugyanis kitalált valamit azok után, hogy a legutóbbi versenyen egyértelmű hátrányban voltak a riválissal szemben.

A Török Nagydíj után az volt az általános vélekedés az F1-es paddockban, hogy a szezon utolsó hat futama előtt a Mercedes egyértelműen emelte a tétet, és a Red Bull fölé nőtt nyers tempóban, amivel jelentősen javította a nemrég még nem olyan jónak tűnő esélyeit mindkét világbajnok címre. Az isztambuli verseny óta eltelt két hétben ugyanakkor a bikások sem csak a csodára vártak, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint pedig lehet, hogy megtalálták a megoldást a lemaradásuk ledolgozására.

A Red Bull máris készen áll a visszavágásra?Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

„Igen, természetesen előreléptek. De nem igazán tehetünk ez ellen, ezért magunkra kell koncentrálnunk – jelentette ki Max Verstappen az USA Nagydíj előtt, miután arról kérdezték, aggódik-e a Mercedes formajavulása miatt. A holland pilóta leszögezte, hogy nem aggódik, és elmondta, hogy „van néhány dolog, amit csinálhatnánk jobban, sokat tanultunk Törökországban, próbálunk többet kihozni a csomagunkból és találni még egy kis teljesítményt."

Marko állítása szerint pedig már meg is találták ezt. Sok intenzív megbeszélésünk volt a Török Nagydíj óta. Elméletileg találtunk egy ellenszert, de várjuk ki, hogy miként működik az edzéseken" – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak.

Valtteri Bottas eközben pedig megerősítette azt, amit korábban Toto Wolff csapatfőnök is elmondott, azaz hogy mostanra sikerült jobban megérteniük a Mercedes W11-es beállításait, és ennek köszönhetően gyorsultak. „Ha megnézem a szezon elejéhez képest, most bizonyára sokkal jobban kezelhető az autó. A legnagyobb gondunk az idei autóval a hátsó rész instabilitása volt, és összességében nem tapadt úgy, mint a tavalyi. Az utóbbi időben viszont képesek voltunk jobb egyensúlyt találni. A fő érzés az, hogy stabilabb és vezethetőbb lett."

A Mercedes a beállításokkal lépett előreForrás: AFP/Ozan Kose

„A szezon elején és közepén voltak fejlesztéseink, de az utóbbi időben már nem, így [az előrelépés] tisztán a beállításokon történő munkából ered. Nem érzem úgy, hogy nagyokat léptünk volna előre. Nyilván már korán leállítottuk az autó fejlesztését, az utóbbi versenyeken pedig nagyjából megegyező volt a kocsi. Szerintem nagyon pályafüggő ez, mi pedig folyamatosan tanulunk újat a csomagunkról. Továbbra is apró dolgokról van szó, nem arról, hogy mérföldekkel vagyunk bárki előtt. Továbbra is sok múlik a pályán, ezt észben kell tartanunk" – figyelmeztetett a finn pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK