Vágólapra másolva!
Az idei F1-es szezon egyik legnagyobb drámáját élte át Lando Norris, aki néhány kilométerre volt élete első nagydíjgyőzelmétől, de végül pontok is alig jutottak neki. Főnöke lát pozitívumot is.

Lando Norrist választották meg a verseny legjobbjának az Orosz Nagydíjon, de a brit tehetség az igazán nagy sikerről, pályafutása első nagydíjgyőzelméről lemaradt. A McLaren pilótája az erősödő esőben kint maradt a pályán slick gumikkal, de az egyre romló körülmények közepette visszacsúszott, így kénytelen volt átadni a győzelmet Lewis Hamiltonnak.

Norrisnak nem jött ki a lépés a végén Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Norris láthatóan letört volt a futam után, még akkor is, ha nyilvánvalóvá vált, hogy normális körülmények között egy versenyképes autóval meg tudta volna nyerni a versenyt. Az elsők között vigasztalta őt honfitársa, George Russell is, aki tavaly szintén élete első győzelme felé tartott, amikor egy bokszutcai baki miatt végül ő is visszacsúszott.

amikor az ember vezeti a versenyt és elkezd esni az eső – nyilatkozta a Williams versenyzője a Sky Sports műsorában. – Nagyon szomorú vagyok miatta. Úgy gondolom, én is átéltem már ezt és tudom, hogy milyen érzés. Sok győzelmet fog még aratni” – vélte a brit pilóta, aki jövőre a Mercedeshez szegődik.

Norris még fiatal pilóta, minden idők 5. legifjabb versenyzője lett, aki pole pozíciót ért el, bár a rajtnál elvesztette a vezetést, később egy pontos előzéssel visszaszerezte azt és tartotta magát Hamilton ellen is. Bár a vereség nagy csalódás a számára, Andreas Seidl csapatfőnök szerint Norris fel tudja majd dolgozni a történteket.

ott is a sport része, hogy ilyen dolgok előfordulhatnak. Jöhetnek nagy csalódások, főleg akkor, amikor az ember közel jár ahhoz, hogy valami igazán nagyot nyerjen, de szerintem neki és a csapatnak is van elég tapasztalata, hogy kilábaljanak ebből, akár még erősebben is.”

Hamilton is gratulált honfitársának Forrás: Daimler AG/LAT Images

Átérezte a McLaren helyzetét Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is. Elismerte, ők tudták, hogy az eső egyre erősebb lesz, ők Valtteri Bottas adatai alapján tudták, hogy Hamiltont is be kell hívniuk. „Megértem, hogy a McLarennél nehezen döntöttek, mert az élen állóként az ember csak veszíthet. Ez most nekünk kedvezett” – mondta.