Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton óriásit csalódott magában, de nem rajta ment el a Mercedes pole-ja

2021.09.25. 16:41

Lewis Hamilton nagyon maga alatt volt, miután kétszer is a falnak ment és csak a negyedik helyen végzett az Orosz Nagydíj időmérőjén, de Toto Wolff szerint nem ezen ment el a pole pozíció és az első sor kibérelése.

Jókora drámával zárult le az Orosz Nagydíj időmérő edzése, a Q3-ra ugyanis eléggé felszáradt a pálya a slick gumikhoz, ám azokat Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is túl későn kapta meg ahhoz, hogy javítani tudjon az idején, így csak a negyedik és a hetedik helyet szerezték meg, miközben a Q1-ben és a Q2-ben is ők végeztek az első két helyen. A hétszeres világbajnok ráadásul eközben kétszer is a falnak ment. Toto Wolff csapatfőnök szerint azonban egyszerűen a körülmények áldozatává váltak.

Hamilton sokáig magabiztosan robogott a pole pozíció feléForrás: AFP/Alexander Nemenov

„Vannak ilyen szerencsétlen helyzetek. Még csak nem is arról van szó, hogy hibát követtük volna el, vagy a versenyzők hozzájárultak volna a történtekhez – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak. – Mi hajtottunk elsőként pályára a Q3-ban, ezért olyan helyzetbe kerültünk, hogy vagy félbeszakítjuk a második gyorskörünket az intermediate gumikon és akkor két körünk lesz a lágyakon, vagy biztonságra játszunk és befejezzük.  Végül utóbbit tettük, és Lewis falnak koccanása nélkül sem tudtunk volna két lágy gumis kört menni." 

A Mercedes tehát amiatt került ilyen helyzetbe, hogy akik először lágy gumira váltottak, mögülük mentek ki a bokszba, míg ők értelemszerűen nem akartak elsőként kockázatot vállalni. Emiatt pedig,  ha rendben lezajlott volna mindkét kerékcsere – Hamilton nem megy a falnak és nem kell kicserélni az autója első szárnyát, Bottast pedig nem váratják meg emiatt – akkor sem lett volna idejük két slick gumis mért körre. „Őszintén mondom, hogy ma nem hibázott senki – mondta Wolff. – Visszanézve, ha valamin változtatnék, akkor talán az lenne, hogy ne elsőként menjünk ki a pályára, hanem egy perccel később. Ugyanakkor kizárt, hogy ezeket a következményeket valaki kristálygömb nélkül előre lássa. Végső soron nem volt szerencsénk, ami az első két helyünkbe került a rajtrácson, és holnap meg kell fordítanunk a helyzetet. Előfordul, hogy ezek a dolgok ellened vannak."

Wolff egyébként „biztos benne", hogy két lágy gumis körrel megszerezték volna az első két rajtkockát, viszont „egy kör alatt nem volt esélyünk felmelegíteni a gumikat."

Hamilton hibája drámai volt, de a lényegen nem változtatott

Ami a futamot illeti, a Mercedes csapatfőnöke szerint Hamiltonnak a negyedik helyről is minden esélye megvan a győzelemre (a csapat eddigi hétvégi tempóját elnézve nem okozhat nekik gondot egy Williams, egy Ferrari és egy McLaren megelőzése), Bottasszal kapcsolatban viszont még bizonytalanok. Szerintem Lewis-zal nyerhetünk, ennek kell lennie a célnak,  és ha minden jól megy, akkor Valtterivel, már ha a hetedik helyről rajtol, mivel más dolgokat is meg kell fontolnunk jelenleg, de ha onnan rajtol, akkor könnyedén vissza kell zárkóznia a pódiumra. Ennek kell lennie a célnak" – mondta Wolff, de nem részletezte, hogy mit kell megfontolniuk a finnel kapcsolatban.

Hamilton csalódott magában

Azzal együtt, hogy tulajdonképpen mindent kihozott a lehetőségeiből, hiszen intermediate gumikon az első helyen állt, utána pedig tehetetlen volt a lassan felmelegedő abroncsokkal szemben, a címvédő szemmel láthatóan maga alatt volt a bokszutca falának koccanás és az utolsó mért körén bemutatott piruett és újabb falnak ütközés után. Egyszerűen hibáztam, elképesztően nagyot csalódtam magamban – mondta a bokszutcai hibájáról. – Addig benne voltam a ritmusban, elkaptam a fonalat. Nagyon sajnálom az itt és a gyárban dolgozó csapattagokat is, mivel nyilván nem erre számít az ember egy bajnoktól. De ez van, holnap mindent meg fogok tenni, hogy megpróbáljam kijavítani."

Hamilton nem ezt várta magátólForrás: AFP/Yuri Kochetkov

Hamilton elmondta, hogy az utolsó mért körének „borzalmas volt a vége, nagyon rossz volt a tapadás, nagyon csúszkált az autó a hideg gumikon, és a kör során is veszítettem az abroncsok hőmérsékletéből. Kétszer mentem falnak, ez nagyon ritka tőlem." 

Ami pedig a vasárnapot illeti, nem tűnt annyira bizakodónak, mint amennyire a száraznak ígérkező versenyen a Mercedes várható tempója miatt lehetne. „Az előttem levő srácoknak jó a tempója, úgyhogy egyértelműen nem lesz könnyű. Csak imádkozhatok és reménykedhetek, hogy az autót összerakják és jó lesz holnapra. De igen, ezek a dolgok próbára tesznek, és most borzasztóan érzem magam, de pozitívummá fogom ezt változtatni és megpróbálom a legjobbamat nyújtani. Viszont így is egy brit van a pole-ban, ami remek, gratulálok Landónak" – utalt Lando Norris élete első F1-es pole pozíciójára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK