Mercedes: Russellnek igazodnia kell ahhoz, hogy Hamilton csapattársa lesz

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams, Lewis Hamilton, Mercedes
Williams' British driver George Russell (L) celebrates after taking second place in the grid with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff elárulta, George Russellt fel kell készíteni a Mercedesnél fennálló helyzetre, beleértve, hogy a brit pilóta csapattársa Lewis Hamiltont lesz. A címvédő istálló csapatfőnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két versenyző egyenlő feltételekkel küzdhet.

Jövőre a Mercedesé lesz az egyik, ha nem a legizgalmasabb pilótapáros az F1-ben. Lewis Hamilton az idei szezon eredményétől függően a nyolcadik vagy a kilencedik világbajnoki címét próbálhatja meg begyűjteni, csapattársa pedig a fiatal generáció egyik legnagyobb tehetségének tartott George Russell lesz.

Russell és Hamilton párharca kifejezetten izgalmasnak ígérkezik Forrás: AFP/John Thys

Nem sokkal a bejelentés után mindkét pilóta kijelentette, hogy szerinte nem lesz probléma a kettejük közötti kapcsolattal, bár a hétszeres világbajnok hozzátette, azért számít némi feszültségre csapaton belül. Toto Wolff elmondta, annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, az ifjabbik brit versenyzőt mindenképpen fel kell készíteni arra, hogy mi várja őt a brackley-i alakulatnál.

– idézi a csillagos istálló csapatfőnökének szavait az F1 hivatalos honlapja. – Sokkal nagyobb lesz a nyomás, és hihetetlen, óriási rekordokat tartó csapattársa lesz, így fontos, hogy a megfelelő irányba tereljük, és jól felkészítsük őt.”

A Mercedesnek vannak negatív tapasztalatai arról, hogy milyen, ha a két pilóta viszonya elmérgesedik. 2014 és 2016 között ugyan rendre az egyéni pontverseny első két helyén végeztek, de Hamilton és Nico Rosberg rivalizálása fojtogató légkört teremtett, és Wolff korábban többször kijelentette, hogy ezt a jövőben el akarják kerülni. Az osztrák üzletember szerint most már ezen a téren is felkészültebbé váltak.

– folytatta. – Lewis is részese volt egy ilyennek, amikor szerintem a csapat nem nagyon értette, hogy ezt hogyan lehetne kezelni, de úgy gondolom, mostanra jobban felkészültünk erre a helyzetre. Mindazonáltal [Russell] arra törekszik, hogy a jövőben világbajnok legyen, mint ahogyan Lewis is szeretne még egy címet, szóval minden a felkészítésen múlik.”

Elsősorban a szurkolók között sokan attól tartanak, hogy az első közös évükben Russell Hamilton szárnysegédje lesz. Utóbbi leszögezte, hogy őt az ilyen győzelem nem motiválja, és Wolff is hangsúlyozta, hogy Russelltől már-már elvárás, hogy nehezítse meg honfitársa dolgát.

Wolff szerint ma már felkészültebbek, mint Hamilton és Rosberg rivalizálásának idején Forrás: AFP

„Tiszteletben kell tartanunk a másik srác szempontjait és ambícióit – magyarázta. – Nem ültetünk az autóba olyan pilótát, aki nem tűzi ki azt a célt, hogy a lehető legjobban teljesítsen ahhoz, hogy minél inkább megszorongassa a csapattársát, és már korán versenyeket, illetve bajnokságokat nyerjen. Bele tudom helyezni magamat ebbe a nézőpontba, szóval igyekszem megbeszélni vele, hogy mindez mit jelent, mit jelenthet a csapatdinamika szempontjából, hogyan kell fenntartanunk a lendületet. Ő pedig nagyon intelligens, és megérti ezt.”

Jövőre jelentősen átalakulnak a technikai szabályok, így az sem vehető készpénznek, hogy a Mercedes továbbra is a világbajnoki címért fog harcolni. Amennyiben viszont így lesz, a két pilóta akkor is egyenlő bánásmódban fog részesülni.

– árulta el Wolff. – Mindig az a célunk, hogy hosszú távon ott legyünk [az élmezőnyben], ez a győzelem receptje. Ha olyan autónk lesz, amelyet fejleszthetünk, és amellyel küzdhetünk a bajnoki címért, akkor [Russellnek] teljesen ugyanolyan kocsija lesz, mint Lewisnak. Megvan a tempója, az időmérőn nagyon-nagyon gyors, és biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz.”