Hamilton nem vár segítséget, de Russell érkezésével feszültségre számít

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams, Lewis Hamilton, Mercedes
Williams' British driver George Russell (L) celebrates after taking second place in the grid with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, szeretné azt hinni, hogy George Russell érkezésével nem lesz gond a csapaton belüli dinamikával, ezzel együtt számít némi feszültségre. A hétszeres világbajnok továbbra is egyenlő feltételeket akar a Mercedesnél.

Bár amire bejelentették, már szinte senkit nem ért meglepetésként, de az átigazolási piac legfontosabb híre, hogy George Russell jövőre a Mercedeshez igazol, ahol Valtteri Bottas helyét veszi át, és ő lesz Lewis Hamilton csapattársa. Sokak szerint a Mercedes ezzel veszélyezteti a csapaton belüli harmóniát, ám a két érintett szerint a címvédő istálló tanult a múltból, így nem lesz probléma ezen a téren.

Russell érkezése Hamiltont is új kihívások elé állíthatja Forrás: AFP/John Thys

Hamilton ugyan korábban többször is kijelentette, hogy személy szerint azt akarja, hogy a finn pilóta maradjon a csapattársa, ezzel együtt Russell érkezésében is lát pozitívumot. A hétszeres világbajnok szerint a 23 éves versenyző leigazolása jót tesz a csapat fejlődésének.

– nyilatkozta az Olasz Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Kétségtelen, hogy hihetetlenül tehetséges. Nem vizsgáltam meg részletesen, hogy mik a gyengéi, ebbe nem fektetek sok energiát. Tudom, hogy erősebbé válik, még ezen a kilenc futamon is, jövőre pedig biztosan hoz némi feszültséget.”

„Tagja annak a bizonyos fiatal generációnak. Úgy gondolom, hogy a feltörekvő ifjú tehetségek nagyon jót tesznek a sportágnak, és egyben a jövőt is ők jelentik. Szerintem a csapatunk számára nagyszerű lesz a friss vér, hiszen én itt már vénnek számítok. Egyértelműen felvillanyozza az istállót a tudat, hogy van egy ifjonc, aki elképesztően éhesen érkezik meg, és előreviszi az alakulatot.”

Az F1-es közvélemény valószínűnek tartja, hogy Russell jobban meg fogja szorongatni Hamiltont, mint amennyire azt Bottas tette az elmúlt években.

Ez a Mercedes hátrányára is válhat, ugyanakkor hasonló volt a helyzet, amikor még Nico Rosberg a csapat tagja volt, és az ekkor szerzett tapasztalatokat most már képesek lehetnek hasznosítani.

„Minden csapatban másként kezelik ezt – jelentette ki a pontverseny 2. helyezettje. – Ez egy furcsa sportág, hiszen csapat- és egyben egyéni sportról van szó, szóval két bajnokság van. Egyénileg az ember elöl szeretne végezni, ugyanakkor azért kell dolgoznia, hogy a csapatot előre juttassa. Szóval nehéz megtalálni az egyensúlyt, de szeretném azt gondolni, hogy mi ezt már megtapasztaltuk és tanultunk belőle, így biztos alapokon haladunk előre.”

Hamilton nem várja el, hogy Russellt beállítsák mögé Forrás: AFP/Miguel Medina

Elsősorban a Hamiltont nem kedvelő szurkolók között népszerű az az elmélet, hogy a jóval fiatalabb és tapasztalatlanabb Russellt be fogják állítani a hétszeres világbajnok mögé. Utóbbi azonban tagadta, hogy lennének ilyen jellegű elvárásai csapatával szemben.

„Szerintem ez nem igazán az én stílusom – fogalmazott. – Emlékszem, amikor 2013-ban csatlakoztam a csapathoz, azt mondtam Ross [Brawnnak, a Mercedes akkori csapatfőnökének], hogy csupán egyenlő feltételeket szeretnék. Ez a leginkább kifizetődő pozíció, hiszen ha az ember elvégzi a munkát és jól boldogul, akkor tudja, hogy megtette a dolgát, bárki is legyen az ellenfél.

Russell szintén nem aggódik amiatt, hogy másodhegedűst csinálnak belőle, mint ahogyan szerinte ez egyik pilótával sem történt meg a Mercedesnél. Az egyszeres dobogós hozzátette, korábban már volt része éles csatákban csapaton belül.

„A Mercedes rendre megadta mindkét pilótájának a legjobb feltételeket – szögezte le. – A junior pályafutásom során volt néhány versenyző, akivel nagyon közel voltunk egymáshoz tempóban, és gyakran a pályán is. Ugyanakkor nincs ok arra, hogy összekapjunk vagy ilyesmi. Biztos vagyok benne, hogy egymást tisztelve, ugyanakkor keményen fogunk versenyezni, ahogyan Lewis és Valtteri is tette az elmúlt öt évben.”

Személy szerint ezt én sem szeretném. Nagyon fontos, hogy a csapattársak együtt tudjanak dolgozni, hogy előrevigyék az istállót. Jövőre új autó lesz, és nincs garancia arra, hogy kié lesz a leggyorsabb, szóval versenyzőként a mi feladatunk, hogy a csapat fejlődjön.”

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy bizonyos szempontból most teljesen más lesz a helyzet, mint Hamilton és Rosberg esetében. A brit és a német pilóta életkora között mindössze pár hónap a különbség, míg Russell 13 évvel fiatalabb a címvédőnél.

Russell jóval fiatalabb Hamiltonnál, ami szerinte segíthet a csapaton belüli dinamikát illetően Forrás: AFP/Luca Bruno

„Lewis és én nagyon eltérő fázisában járunk a karrierünkben, ami szerintem segít – vélekedett a Williams versenyzője. – Én nagyon tisztelem őt, és szerintem az, hogy sokkal fiatalabb vagyok nála és felnézek rá, mintha csak egy gokartversenyző lennék, jelentősen változtat a dinamikán, szóval nem hiszem, hogy bármilyen probléma lesz.”

Russell tisztában van vele, mennyire nehéz helyzetben lesz a történelem legsikeresebb versenyzőjével szemben,

aki csupán kétszer kapott ki aktuális csapattársától. „Nem lesz könnyű, nincsenek illúzióim, hogy mennyire keménynek ígérkezik [a feladat] – mondta. – Mindannyian tudjuk, hogy Lewis mennyire erős, és szerintem talán ő minden idők legjobb pilótája. Hétszeres világbajnok, aminek oka van, szóval úgy gondolom, hogy hihetetlenül szerencsés helyzetben vagyok, hogy a legjobbtól tanulhatok.”

Russell szerződtetésének bejelentése után a közösségi médiában sok helyen megjelentek azok a képek, amelyeken a még gyerek Russell a már F1-es versenyző Hamilton mellett áll. A 24 éves pilóta nehezen hiszi el, hogy jövőre egy csapatban fog versenyezni példaképével, akivel azóta már kapcsolatba is lépett.

– árulta el. – Számomra kiváltság, hogy mellette lehetek. A közösségi médiában nyilván előkerültek azok a képek, amelyeken fiatal fiúként felnézek Lewisra. Elképesztő látni, hogy mennyire szalad az idő, és jövőre már a csapattársa leszek.”