A versenyigazgató elárulta, miért nem büntették a Gaslynak defektet okozó Leclerc-t

Forma-1, Stájer Nagydíj, Pierre Gasly, Alpha Tauri, defekt
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 27: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT02 Honda into the pits with a broken rear wheel during the F1 Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on June 27, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc megúszta büntetés nélkül, hogy a Stájer Nagydíj első körében Ferrarijának első szárnyával kivágta Pierre Gasly Alpha Taurijának bal hátsó gumiját, Michael Masi versenyigazgató pedig elmondta, hogy miért.

Sokakat meglephetett, hogy Pierre Gasly és Charles Leclerc rajt utáni összeérését még csak nem is vizsgálták a Stájer Nagydíj sportfelügyelői. Első ránézésre is úgy tűnt, hogy a monacói pilóta volt a hunyó, és ha nem tart jobbra az első kanyar utáni egyenesben, akkor elkerülhette volna az összeérést az Alpha Tauri francia versenyzőjével. Utólag a Sky Sports szakértői, Paul di Resta és Johnny Herbert, valamint Martin Brundle is úgy vélték, hogy Leclerc tehetett az esetről. Na de akkor miért nem kapott büntetést?

Michael Masi versenyigazgató a futam után szokás szerint az újságírók rendelkezésére állt, és a Gasly és Leclerc összeérésével kapcsolatos kérdésekre is válaszolt.

Az ausztrál szakember elmondta, hogy a két versenyző koccanását tipikus első körös esetnek vették és megfontolták a vizsgálatot, de végül nem tartották szükségesnek azt.

A Gaslyval gyerekkoruk óta szoros barátságot ápoló Leclerc egyébként úgy vélte, hogy egyszerűen mindketten ugyanabban az ütemben mozdultak jobbra illetve balra, hogy szélárnyékot fogjanak. „Tulajdonképpen Pierre bal oldalán voltam, ő pedig szerintem próbált belekerülni a tőle enyhén balra levő srácok szélárnyékába, és ezért balra ment, ezzel egyidőben én pedig próbáltam mögé kerülni. Mindketten meglepődtünk, majd összeértünk. Nagyon kis kontakt volt, de mindkettőnk számára komoly következményekkel járt."

Az összeérés pillanatában Gasly enyhén jobbra kormányzott Forrás: F1 TV

A hármas kanyarban már defektes kerékkel Antonio Giovinazzival és Nicholas Latifival is összeérő Gasly nem igazán foglalkozott azzal, hogy Leclerc-t büntetni kellett volna-e, ami annak nem is volt meglepő, aki hallgatta őt a bokszba bevezető körében a csapatrádióban. Mérnöke ugyanis hiába próbálta nyugtatni a franciát, ő gyakorlatilag végig szitkozódta futamja első és egyetlen körét.

– nyilatkozta Leclerc meg nem büntetéséről. – Nyilván nagyon csalódott vagyok, mert az autó egész hétvégén jó volt, nagyszerű időmérőnk volt és szerintem jó lehetőségünk lett volna sok pontot szerezni. Egyetlen kanyart tettem meg négy gumin, a kör többi részét már három vagy két keréken teljesítettem. Nagyon kis kontakt volt Charles-lal, aztán a gumi felrobbant és ennyi volt. Nagyon frusztráló."