Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari szerint a pole ellenére nincs túl sok esélyük nyerni Bakuban

2021.06.06. 10:05

Noha a pole pozícióból kezdheti meg az Azeri Nagydíjat, Charles Leclerc-nek nem lesz túl sok esélye megnyerni a szezon hatodik futamát a Ferrari sportigazgatója szerint, mivel a riválisokat gyorsabbnak tartja.

A Monacói Nagydíj után Charles Leclerc és a Ferrari Bakuban is megszerezte a pole pozíciót, a szűk utcai pályán zajló versennyel ellentétben Azerbajdzsánban azonban mindez nem garancia arra, hogy hacsak nem követnek el nagy hibát és sikerül elöl maradniuk a rajt és a kerékcserék után, jó eséllyel a futamot is megnyerhetik. Laurent Mekies sportigazgató ezért arra számít, hogy nem lesznek képesek a győzelemért csatázni a Red Bull-lal és a Mercedesszel.

A Ferrari a futamon a csapat várakozásai szerint nem lesz olyan gyors, mint amilyen szombaton voltForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Mullan

A monacói pilóta maga is meglepődött azon, hogy sikerült elcsípnie az első rajtkockát, és így voltak ezzel a csapat tagjai is. Mekies elmondta, hogy a Hamiltontól kapott szélárnyék nélkül máshogy is alakulhatott volna az időmérő, de igazából ha Cunoda Juki és Sainz balesete miatt mindenki befejezheti a második próbálkozását a Q3-ban, talán még jobb eredményt is elérhettek volna, de az is lehet, hogy akkor hátrébb csúsznak.

„Charles-nak és Carlosnak is nagyon jó volt a tempója, valószínűleg jobb, mint pénteken. Úgyhogy jó látni a csapat hétvégén elért előrelépését és azt, hogy javultunk egy olyan pályán, amelyen nem számítottunk rá, hogy ilyen jó helyzetben leszünk – nyilatkozta a sportigazgató. – Nem tudom, hogy megvolt-e a saját tempónk a pole-hoz, de aztán Charles-nak sikerült elég jelentős előnnyel megszerezni az első rajtkockát, és Carlosnak is megvolt a tempója, úgyhogy bármi lehetett volna. Végezhettünk volna mindkét autóval az első, de a harmadik sorban is."

„Nem számítottunk arra, hogy harcolni fogunk a polc-ért és hogy meg is fogjuk szerezni az itteni hosszú egyenesek miatt. Elég alacsony leszorítóerős beállításokat választottunk, úgyhogy összességében nagyon más az autónk konfigurációja, mint Monacóban, mivel ott maximális leszorítóerővel megyünk, itt meg elég alacsonnyal."

A futam más tészta leszForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

A más konfigurációra természetesen a bakui pálya hosszú egyenesei miatt van szükség, mindez pedig azt jelenti, hogy a versenyen sokkal könnyebb lesz majd előzni annak, akinek jobb a tempója. A Ferrari pedig azt várja, hogy a második helyről induló Lewis Hamiton és a harmadik rajtkockát megszerző Max Verstappen is gyorsabb lesz Leclerc-nél. „Nincsenek illúzióink azt illetően, hogy a versenyen nagyon más lesz az összkép” – ismerte el Mekies.A Red Bull pénteken szárnyalt a megtankolt autós etapokon hozzánk képest, miként Lewis is. Kemény küzdelemre számítunk, mert úgy gondoljuk, hogy nincs meg a tempónk a győzelemhez. Úgyhogy a futamon védekezni fogunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK