Társoldalunk:

Péreznek fájdalmai voltak, Verstappen a versenytempóban bízik

2021.05.08. 19:57

Sergio Pérez elárulta, nem volt tökéletes állapotban a Spanyol Nagydíj időmérője alatt, ugyanis a vállában izomfájdalom lépett fel. Max Verstappen szerint a futamon meg fogják szorítani a Mercedeseket.

Első ránézésre a Red Bull nem lehet elégedett a Spanyol Nagydíj időmérőjén nyújtott teljesítményével, hiszen Max Verstappen kikapott Lewis Hamiltontól, Sergio Pérez pedig csak a 8. helyet szerezte meg. Azonban a leintés utáni értékelésében mindkét versenyző árnyalta a képet. 

Pérez vállával nem volt minden rendben az időmérő alatt - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Pérez az egész időmérő során küszködött, aminek mélypontja a Q3-ban bemutatott megpördülése volt. A mexikói pilóta elismerte, hogy nem zárt jó napot, ugyanakkor elárulta, nem volt teljesen egészséges, mivel izomfájdalom hátráltatta. Elmondása szerint azonban a futamra minden rendben lesz.

Eléggé szenvedős volt, ma nem éreztem száz százalékosnak magam – kezdte. – Volt egy kis probléma a vállammal az időmérő alatt, ami miatt végig rosszul éreztem magam. Beszéltem a csapattal, mindent megvizsgáltunk, holnapra pedig újra száz százalékos lehetek. A kvalifikáció alatt egyre rosszabb és rosszabb lett, egyre jobban szenvedtem vele. Ez egyszerűen egy rossz nap volt, egyetlen jó kört sem autóztam. A Q1 még jónak tűnt, utána azonban nem léptünk előre. Mivel nem voltam a topon, nagyon nehéz volt mindent kihozni a kocsiból.”

Csapattársa, Verstappen mindössze 36 ezreddel maradt le a pole pozícióról, így azt lehetne gondolni, hogy csakúgy, mint egy hete Portugáliában, most is csalódottan szállt ki az autóból. A holland pilóta azonban most nem rontott, ráadásul olyan pályán tudott versenyben lenni az elsőségért, amely a hibrid-korszakban a Mercedes felségterületének számított, így nincs oka szomorkodni.

A magam részéről jó időmérőn vagyok túl, hibátlanul teljesítettem a körömet, és úgy érzem, a lehető legtöbbet kihoztam az autóból – jelentette ki. – Nagyon szoros volt, de [az idő] nem volt elegendő, amit néha el kell fogadni. Úgy tűnik, a Mercedes egy körön valamivel előttünk van, ugyanakkor az első sorral boldogok lehetünk, főleg a tavalyi évet figyelembe véve, amikor nagyon szenvedtünk.”

Az utolsó gyorsköre előtt Verstappen megelőzte néhány riválisát, ami elsőre nem tűnik racionális lépésnek, hiszen minél hátrébb van valaki, elméletileg annál jobb állapotú pályán próbálkozhat. Ugyanakkor Daniel Ricciardo nem ért fel az utolsó körére, így egykori csapattársa alighanem jól döntött, amikor az előzést választotta.

Verstappen nem akart bajba kerülni gyorsköre előttForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„Nem akartam a sor végén lenni – mondta. – Amikor kimentem a garázsból, láttam, hogy heten vannak előttem. Tapasztalatból tudom, hogy amikor az ember eléri a tízes kanyart, szinte meg kell állnia, ezt pedig nem akartam. Szóval megelőztem őket, a gumihőmérséklet pedig még mindig rendben volt, amikor elkezdtem az [utolsó] körömet. Egyszerűen nem akartam olyan zűrzavarba keveredni, melynek során az utolsó két kanyarban előznek meg, vagy ilyesmi.”

A barcelonai pályán köztudottan nagyon nehéz előzni, így az időmérő mellett az első néhány kanyar is rengeteget számít. Ezt Verstappen is tudja, ugyanakkor felesleges kockázatot nem akar vállalni, már csak azért sem, mert optimista a sebességét illetően.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a rajt itt nagyon fontos, és a végeredményt is befolyásolhatja, szóval nyilván arra koncentrálunk, ugyanakkor semmibe nem akarunk belekeveredni, hiszen hosszú esz a futam – magyarázta. – Természetesen mindent beleadunk holnap, szerintem elég jó a versenytempónk. Nem tudom, hogy a legyőzésükhöz is elég lesz-e, de végig szorongatni fogjuk őket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK