Társoldalunk:

Verstappen: Meglehetett volna a pole, de utálok ilyenekről beszélni

2021.05.01. 18:47

Max Verstappen szerint a körülmények miatt a kivezető körnek is óriási szerepe volt a Portugál Nagydíj időmérője során. Sergio Péreznek nehéz napja volt, de bízik a vasárnapi jó szereplésben.

A Red Bull pilótái a második sorból várhatják a Portugál Nagydíjat, miután Max Verstappen a 3., Sergio Pérez pedig a 4. helyen végzett az időmérőn. A végeredmény alapján már a holland pilóta hátránya is tetemesnek tűnik a pole pozíciót megszerző Valtteri Bottashoz képest, mégis teljesen más szájízzel szállhatott ki az autóból, mint csapattársa. 

Verstappen nem is próbálta leplezni csalódottságát az időmérő után - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

A Q3-ban ugyanis ő autózta a leggyorsabb kört, de mivel a 4-es kanyarban szabálytalanul hagyta el a pályát, elvették tőle a körét. Második próbálkozása pedig már közel sem sikerült annyira jól, amiben vélhetően a felerősödő szél is nagy szerepet játszott, mindenesetre 398 ezredes lemaradása nem felel meg a valós erőviszonyoknak. Ezzel ő is tisztában van, de nem akart túlságosan belemenni ebbe a témába.

Ha a köridőkből indulunk ki, akkor nyilván lett volna rá lehetőségünk, de utálom a »mi lett volna, ha« jellegű dolgokat – válaszolta a Sky Sports műsorában arra a kérdésre, hogy lehetett volna-e esélye a Mercedesek ellen. – Nagyon trükkös volt a kvalifikáció, őszintén szólva az első és a harmadik hely is benne volt a pakliban, hiszen egy jó kör után az ember felteszi az új gumikat, és ha csak egy kicsit is másképp csinálja a kivezető körét, az a tapadási viszonyok miatt nagy különbséget jelent. Nagyon nehéz előre megjósolni [az eredményt], a Mercedes Q2-es, közepes abroncsokon futott ideje után azt gondoltam, »te jó ég, mennyire messze vannak«, a Q3-ban viszont ismét rendben volt.”

Verstappen már pénteken is panaszkodott a tapadási viszonyokra, és most is kijelentette, hogy vezetési élmény szempontjából nem ez lesz a legélvezetesebb hétvégéje. Ami a futamot illeti, szerinte a közepes keverékű gumik kopásával nem lesz gond, ugyanakkor ő leginkább az első méterekre koncentrál.

Elég sokáig ki kell, hogy tartsanak, nem hiszem, hogy ebből probléma lesz – mondta a C2-es abroncsokról. – A pálya nagyon kíméletesen bánik a gumikkal, az a legfontosabb, hogy működésre bírjuk őket. Ezen viszont nem gondolkozom túlságosan sokat, csupán egy tiszta rajtot szeretnék, a továbbiakat pedig meglátjuk. Ha megvan a tempónk, akkor meg tudjuk támadni őket, ha nincs, akkor nyilván próbálunk minél több pontot szerezni.”

Péreznek az imolai időmérővel ellentétben esélye sem volt a pole pozícióra, hiszen több mint fél másodperccel elmaradt Bottastól. A mexikói pilóta a Q1-ben ki is csúszott a kavicságyba, ennek tudatában pedig nem meglepő, hogy nem volt könnyű kvalifikációja.

Péreznek nem volt könnyű időmérője, de a futamot illetően optimistaForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Nem ez volt a legjobb időmérőm, nehéz volt megtalálnom a tapadást. Nem uraltam teljes mértékben az autót, kicsit küszködtem, hogy felvegyem a ritmust” – jelentette ki, majd hozzátette, a maga részéről minden tőle telhetőt megtett, ami ennyire volt elég. Abban viszont továbbra is bízik, hogy a futamon valós ellenfelei lehetnek a Mercedesnek.

Összességében ma nem működött minden, de legalább jó pozícióból indulunk a futamon, amit remélhetőleg ki is tudunk használni. A versenytempónk jobb, mint amit egy körön tudunk, szóval bízom benne, hogy holnap nagy nyomást tudunk helyezni a Mercedesekre, és a dobogóért harcolhatunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK