Vágólapra másolva!
Szókimondó interjút adott Daniel Ricciardo, kiosztotta az F1 marketingeseit és bírálta a Netflixet is, mert torz képet festenek egy népszerű sorozatban. Max Verstappennel viszont tényleg le akart számolni a pályán.

Az egyéni sportteljesítmények vagy az izgalmas műszaki háttér mellett a Forma-1 elválaszthatatlan része a dráma, ami küzdelem hevében kialakul, de több pilóta sem nézi jó szemmel, hogy a Liberty Media megjelenése óta előfordul, hogy a sportág médiafelületein, főleg a televíziós közvetítésben nem riadnak vissza attól, hogy megmutassák veszélyes balesetek képeit vagy feszültséget keltsenek.

Ricciardo nem szereti a mesterséges felhajtást Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Legutóbb Romain Grosjean életveszélyes balesete után tették szóvá a versenyzők, hogy a közvetítésben túl sokszor ismételték meg a felkavaró képeket, ezt egyebek mellett Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is kifogásolta, az ausztrál pilóta személyesen beszélt is erről a jogtulajdonos képviselőivel.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Ricciardo felbosszantotta magát azon, ahogy a sportágat tálalták a rajongók részére: a Squaremile.com-nak adott interjújában felidézte, hogy a közösségi médiában is találkozott olyan videóval, amit helytelennek tartott.

„Azt hiszem tavaly volt, hogy az F1 kitett valami olyasmit a közösségi csatornákra, hogy ’az év top 10 jelenete’, és a tízből nyolc baleset volt – idézte fel. – Azt gondoltam, hogy srácok, k******** idióták vagytok. Lehet, hogy 12 éves kölykök ilyen tartalmat akarnak látni és ez menő, mert nekik nem kell több, de már nem vagyunk gyerekek. Ennél több kell” – szögezte le.

A szurkolók keménymagja gyakran bírálja a Netlixen futó sikersorozat, a Drive to Survive epizódjait is, mert a mesterséges effektek és az előre meghatározott narratívához igazított történetmesélés révén nem fest hiteles képet az előző szezon eseményeiről, valamint a szereplők közti viszonyokról, de Ricciardo a saját bőrén is érezte, hogy elsősorban az USA-ban ez jót tett az F1 ismertségének.

Nem volt veszültség Ricciardo és Sainz között Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

„Szerintem az első évad csodálatos volt – mondta. – Szoktam járni az Államokba, és szó szerint az egyik alkalomról a másikra észrevettem, hogy az emberek elkezdtek felismerni és hivatkozni a tévésorozatra. Ez bizonyosan csodás a számunkra, nem beszélve a közösségi médiáról, ahol teljesen elszálltak a számok. Nagyon sokat hozott nekünk és a sportágnak.”

Az ausztrál pilóta viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a második szezon során „erőltetettnek” érezte azt, ahogy bemutatták a viszonyát Carlos Sainz-cal. Szerinte a spanyol pilóta ugyanolyan ellenfél a számára, mint bárki más, nincs köztük személyes ellentét és soknak találta az erre vonatkozó kérdéseket.

Azt viszont nem tagadta, hogy korábbi csapatánál, a Red Bullnál nehéz helyzet alakult ki, miután Max Verstappent a 2016-os szezon során mellé ültették. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyebek mellett a Drive to Survive-ban is azt mondta, szerinte Ricciardo megfutamodott a kihívás elől, de a pilóta úgy véli, mindig tisztelték egymást.

„A külvilág nagyon alábecsülte, hogy Maxszal mit ki nem hoztunk egymásból. Magasabb szintre hajszoltuk egymást. Nyilvánvaló, hogy Pierre [Gasly] és Alex [Albon] nem tudott ezzel megbirkózni. Vagy legalábbis nem elég hamar” – jelentette ki az ausztrál, aki alapvetően jókedélyű, és úgy tűnt, jól kijön Verstappennel, de több alkalom is akadt, amikor összeütköztek és feszültség alakult ki.

Ricciardo és Verstappen jó csapatot alkotott, de voltak összetűzések is Forrás: Red Bull Content Pool

„Most már könnyebb Maxszal baráti viszonyban lenni, két okból is: először, most nem küzdünk közvetlenül egymás ellen, nem próbálunk véget vetni egymás pályafutásának – viccelődött. – Másrészt, nyertem versenyeket és szereztem pole pozíciókat úgy, hogy Max volt a csapattársam, úgyhogy mindig is tudta, hogy gyors vagyok, ezért mindig tisztelt is engem. Mióta elmentem, volt már pár csapattársa, és ezáltal az irántam tanúsított tisztelete csak növekedett. Sohasem utáltuk egymást, az biztos, de véget akartunk vetni a másik pályafutásának! Ez ilyen egyszerű” – mondta.