Alonso hamarosan újra edzésbe állhat, de balesete hátráltatja felkészülését

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Fernando Alonso, Renault
Fernando Alonso (ESP) Renault F1 Team. Abu Dhabi Grand Prix, Friday 11th December 2020. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.
Vágólapra másolva!
A csütörtökön kerékpárbalesetet szenvedő Alonso állítólag hamarosan újra edzésbe állhat. Minden jel arra mutat, hogy a spanyol pilóta ott lehet az előszezoni teszteken.

Fernando Alonso csütörtök délután közúti balesetet szenvedett Svájcban, amikor kerékpáros edzés közben összeütközött egy éppen kanyarodó autóval. A kétszeres F1-es világbajnoknak eltörött az állkapcsa, amit másnap meg is műtöttek. A spanyol pilóta a közösségi médiában tudatta, hogy jól érzi magát, és készen áll a szezonra.

Alonso jövő héten már edzésbe állna Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Az incidens után természetesen kérdésessé vált, hogy Alonso részt vehet-e a bahreini előszezoni teszteken vagy a szintén a szigetországban rendezendő idénynyitón. Mindezt még mindig nem lehet biztosan kijelenteni, ám a 39 esztendős versenyző felépülésével kapcsolatban jó hírek érkeztek. Carlos Miquel spanyol újságíró a COPE rádiócsatorna El Partizado című műsorában elárulta,

honfitársa azt tervezi, hogy öt-hat nap múlva ismét edzésbe áll.

Ráadásul ennek orvosilag sincsen akadálya, legalábbis Dr. Julio Acero, a koponya-, illetve arc- és állcsontsebészeti specialisták európai közösségének elnöke szerint. A szakember ugyanis kijelentette, Alonso mérsékelt módon ugyan, de újra elkezdheti a tréninget.

„Amint a csont a helyére kerül, a gyógyulás jelentősen felgyorsul – nyilatkozta a rádióműsorban. – Lehetséges, hogy mérsékelt edzéseket végezzen anélkül, hogy [a sérült testrészt] ütés érné.”

Kiemelte, a törés négy héten belül teljesen összeforr, vagyis Alonso a tesztekre elméletileg nagyjából felépül.

Ami a kerékpáros edzéseket, illetve adott esetben az F1-es autó vezetését illeti, Acero elmondta, hogy a spanyol pilótának lehetnek fájdalmai a sisak felvételekor, de hangsúlyozta, ha már felkerült, akkor megvédi az embert. Kollégája, a Rey Juan Carlos Egyetem kórházának igazgatójaként dolgozó Dr. Juan Rey Biel szerint sok múlik a sérülés típusán.

Biztató hírek érkeztek azzal kapcsolatban, hogy Alonso ott lehet-e a tesztelésen Forrás: Formula 1 via Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Ha csak egy helyen tört el, és a mútétet követően stabil marad, meg tudja csinálni – utalt a tesztelésen való részvételre a Marcának adott interjújában. – Ha több darab is van, akkor adódhatnak problémák, de ha nincs fertőzés, egy profi kerékpárosnak megadnánk az engedélyt a versenyzésre. Egy hóbapon belül részlegesen össze kell forrnia, a gyorsulás és a G-erők pedig elsősorban a nyakizmot terhelik meg."

José González, egy harmadik specialista szintén optimista, és kijelentette, ha az idegek nem sérültek meg, akkor a gyúgyulás egyszerűbb, mint ha a kulcscsont törött volna el,

ami egy hónapon belül rendbe jön. Ennek tudatában úgy véli, egy hónap múlva, vagyis a tesztek kezdetére Alonso teljesen rendben lesz.

Rey a sisakkal kapcsolatos felvetést is árnyalta, ugyanis szerinte a fejvédő előnyére válhat Alonsónak, hiszen egyfajta gipszként is funkcionálhat, és stabilitást adhat. Hozzátette, lehet, hogy szükség lesz némi átalakításra, hogy a spanyol versenyzőnek kényelmesebb legyen az autóban, ám ha a 39 éves versenyző vigyáz magára, jó eséllyel nem merül fel komoly probléma.

„A komplikációk elkerüléséért semmit nem lehet tenni. Pár hétig lehet sétálni vagy kíméletes módon biciklizni, de intenzív mozgást nem lehet végezni, valamint a sérülés területéhez sem szabad hozzáérni a gyógyulás érdekében. Emellett vigyázni kell a szájon belüli higiéniára, valamint antibiotikumot kell szedni.

Alonso egykori versenytársa, Pedro de la Rosa ugyancsak kijelentette, hogy minden rendben lesz honfitársával, és ott lehet a teszten. Azt elismerte, hogy a bukósisak okozhat fájdalmat, főleg a hosszú egyenesekben, de azt is elmondta, hogy a felépülés rövid ideig fog tartani. Persze a formába lendülés szempontjából nyilvánvalóan nem jött jól a baleset.

„Természetesen hatással lesz rá, hiszen nem edzhet [megfelelő mértékben] abban az időszakban, amikor márciusra csúcsformába kell kerülni. Ugyanakkor a dolgok sokkal rosszabbul is alakulhattak volna."