Vágólapra másolva!
Érdekes kijelentést tett Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, aki Mick Schumacher esetleges 2023-as Ferrarihoz szerződését pedzegette. Mindez annak tükrében kissé korainak tűnhet, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia még be sem mutatkozott a Forma-1-ben.

Természetesen még nagyon korai arról beszélni, hogy Mick Schumacher egy napon a Ferrari versenyzője lehet, Mattia Binotto szavait azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a témában. A Ferrari csapatfőnöke ugyanis nem is olyan burkoltan célzott rá, hogy a jövőre összeálló Charles Leclerc-Carlos Sainz kettős adott esetben csak két évig alkothatja a Scuderia felállását, 2023-tól pedig Mick Schumacher veheti át az egyikük helyét. Noha Binotto erről nem ejtett szót, nem nehéz kitalálni, hogy ebben az esetben a spanyol pilótának kellene távoznia.

A Ferrari célja az, hogy egy napon ismét egy Schumacher vezesse az egyik autójukat Forrás: Ferrari

Abban semmi újdonság nincs, hogy Mick Schumachert nagy becsben tartja a Ferrari, és ha eljön az ideje, és a német pilóta is elég jó teljesítményt nyújt hozzá, egy napon szeretnék édesapja után őt is a Scuderia egyik autójában tudni. Mattia Binotto azonban már most elhintette, hogy a megfelelő körülmények esetén a Forma-1-ben még csak jövőre bemutatkozó F2-es bajnok már 2023-ban Maranellóban köthet ki.

„Nem azért hoztuk létre a Ferrari versenyzői akadémiáját, hogy Forma-1-es pilótákat neveljünk, hanem azért, hogy a Ferrari következő versenyzőit megtaláljuk.

– jelentette ki Binotto.

Ezek a szavak ugyanakkor kissé talán még korainak tűnnek annak fényében, hogy Schumachernek előbb a Haasnál kell bizonyítania, illetve annak fényében is, hogy

Carlos Sainz még egy métert sem teljesített Ferrarival, de főnöke máris a két év múlva esedékes leváltásáról beszélt.

Merthogy Schumacher 2023-as érkezése esetén szinte biztosan a jelenleg kétéves szerződéssel rendelkező spanyolnak kellene helyet adnia, miután Leclerc-nek 2024 végéig szól a kontraktusa, a Ferrari pedig kimondva őt szánja a következő évekre a csapat vezérének.

Sainz is tudja, lehet, hogy csak két éve lesz a Ferrarinál Forrás: Ferrari

Ami Schumacher bemutatkozását illeti, Binotto is tisztában van vele, hogy nagyon fontos két év áll a Scuderia egykori legendás pilótájának fia előtt, hiszen most kell majd megalapoznia hosszú távú F1-es jövőjét. „Arra számítok Micktől, hogy bizonyítja, mennyire gyors F1-es környezetben, mind az időmérőkön, mind a versenyeken. Hogy nagyon erős a versenytempója, és következetes, amikor arról van szó, hogy jó helyen kell bevinni az autót a célba" – mondta a svájci olasz.

Természetesen Binotto is tudja, hogy Mick eddigi formaautós karrierje során soha nem nyújtott kiemelkedőt az adott kategóriában eltöltött első idényében, így a Forma-1-ben is arra számít tőle, hogy a 2022-es szezonra jelentőset fog előrelépni.

Mick nagyon sokat tanul az első idényében, és nagyon erőssé válik a másodiknak a második felére. Ezért úgy vélem, hogy fontos számára a két szezon. A másodikban fejlődésre számítok tőle az elsőhöz képest."

Steinerre nagyon jó benyomást tett

Schumacher már túlvan egy első szabadedzésen és egy egynapos teszten a Haasszal, és bár ezekből még a csapat sem tud messzemenő következtetést levonni azt illetően, hogy mennyire fog jól szerepelni jövőre, a bemutatkozása így is sikeresnek mondható, hiszen az Abu-dzabi Nagydíj pénteki első tréningjén hiba nélkül vezetett.

Elégedettek voltak az első lépéseivel Forrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport Images

„Fantasztikus munkát végzett – nyilatkozta róla Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. – Nem úgy fogtam fel, mint egy tesztet, mivel egy szabadedzésen nem igazán lehet lemérni egy versenyző potenciálját. Amit azonban látni lehet, az a személyisége. Hogy mennyire felkészült és mennyi információt fogad be. Mert ezeknek a fiatal srácoknak sok dolgot kell befogadniuk, amikor először vannak F1-es edzésen. Különösen akkor, ha a vezetéknevük Schumacher. Sok szempár szegeződik rád, és 21 évesen nagy magabiztosság kell ehhez. Egész héten jó munkát végzett."

Nagyon világos volt a visszajelzéseivel és minden mással kapcsolatban, nem mellesleg pedig az autóban nyújtott teljesítménye is jó volt, noha nem helyeztünk rá semmilyen nyomást. Azt mondtam neki, hogy a legfontosabb, hogy ne kövessen el hibákat, mert az visszaveti. És nem követett el, nagyon jól teljesített. Pontosan tudta, hogy hol veszít időt másokhoz képest."