Hamiltont a szurkolók lendítették át a holtponton, visszavárja őket a pályákra

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Török Nagydíj
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates winning a 7th F1 World Drivers Championship on the podium during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Visszatekintett az idei évre a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton: a Mercedes pilótája a Török Nagydíj eseményeit emelte ki, de ezúttal is inkább a háttérről beszélt.

Hosszú monológban tekintett vissza az idei évre Lewis Hamilton, a Forma-1 hétszeres világbajnoka. A brit pilóta videója a Mercedes-csapat YouTube-csatornájára került fel, a 35 éves versenyző több olyan témát is érint, ami meghatározó volt a számára a 2020-as év során. Elsőként a koronavírus-járványra utalva azt mondta, elképzelni sem tudja, mennyire rosszul érintette az embereket, hogy sokan elvesztették a szeretteiket és nehézségek közepette éltek.

A szezon csúcspontja egyértelműen a Török Nagydíj volt Hamilton számára Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, és hálás vagyok, hogy dolgozhatunk, értek pozitív élmények az év során, a versenyszezon során egyenletesen és erősen szerepeltem, rekordokat döntöttünk meg, de a leginkább arra vagyok büszke, ahogy a csapat a világjárvány elején összetartott és elkezdett besegíteni az NHS-nek az életmentésbe. Az én szememben ez hatalmas siker” – mondta.

Sportszakmai szempontból Hamilton rácsodálkozott arra, hogy már nyolcadik éve a Mercedes-csapat tagja,

ilyen hosszú időt még sohasem töltött egy helyen, hihetetlennek tartja, hogy mindig sikerül egyre feljebb tenniük a lécet és hálás a munkatársainak, mert lehetőséget teremtenek a számára, hogy megmutathassa a tehetségét.

Hamilton számára természetesen a Török Nagydíj volt a szezon fénypontja, ahol bebiztosította pályafutása hetedik világbajnoki címét.

„Csodálatos verseny volt. Emlékszem, borzalmas volt vezetni a pályán, képtelenek voltunk működésre bírni a gumikat, mindenki összevissza csúszkált. Ez volt a legcsúszósabb felület, mert a gumik egyáltalán nem passzoltak a pályához, nagyon furcsa volt, mintha mindig hideg abroncsokkal mentünk volna.”

„Az időmérőn nem voltunk gyorsak, küszködtünk, nem igazán tudjuk, hogy mi lesz a versenyen, mert néhány kanyar teljesen vizes volt, mások nedvesek, és akadt olyan is, ahol az egyik kerék már szárazon haladt. Csodás volt végig menni a körön! Három körrel a vége előtt rájöttem, hogy van még három köröm, de ha ezt befejezem, akkor hétszeres világbajnok leszek. Elképesztő élmény volt.”

„El sem hittem, hogy ez megtörténhet azután, hogy évekig kételkedtem magamban, nem voltam biztos abban, hogy ez megtörténhet. A negatív hozzáállást mindig pozitív szemléletté kellett alakítanom, és sohasem tudtam igazán, hogy ez be fog válni. Ez megerősítette a bennem már régóta meglévő önbizalmat.”

A 35 esztendős pilóta szerint „a rajongók csodálatos támogatása” segítette át őt a nehéz időszakokon, mindig feldobják az üzenetek, de így is „ürességet” érzett, mert a legtöbb versenyt zárt kapuk mögött rendezték meg, és szerinte a Forma-1 így nem volt ugyanolyan, hiányzik az egész szellemisége, amit a szurkolók teremtenek meg.

Hamilton az év végi összegzéséből sem hagyta ki az idei vezérmotívumot: kijelentette, szeretné segíteni a tehetségek érvényesülését a mérnöki tudományok és a versenyzés terén, emellett fel kívánja emelni a szavát a diverzitással kapcsolatban.

A Hamilton-egyenes Silverstone része lett Forrás: AFP/Ben Stansall

A sikerei mellett Hamiltont a brit autóversenyzők klubja (BRDC) is elismerte azzal, hogy Silverstone-ban a célegyenest Hamilton-egyenesre nevezték át. Ez is megérintette a hétszeres világbajnokot.

„Micsoda megtiszteltetés! Nagyon hálás vagyok a BRDC-nek, hogy ennyire megbecsülnek, tudva, hogy korábban senki mással nem tettek így. Ha az életem itt most véget ér, a nevem akkor is ott marad a Hamilton-egyenesben. Úgy érzem, hogy eljuttattam oda a nagyapám nevét, ami nagy büszkeség a számomra.”