Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Nem fair, hogy Alonso tesztelhet, Sainz és én nem

2020.12.10. 17:52

Sebastian Vettel és Carlos Sainz kifogásolja, hogy az FIA külön engedélyt adott Fernando Alonsónak, így a kétszeres világbajnok tesztelhet a jövő héten az idei autóval, ők ketten viszont nem.

Nehéz helyzetbe kerültek a csapatváltásra készülő pilóták a Forma-1-ben, miután a koronavírus következtében a korábbiaknál is kevesebbet lehet majd tesztelni a következő szezon előtt. A jelenlegi állás szerint mindössze háromnapnyi kollektív tesztet rendeznek majd jövő március elején, így minden pilótának átlagosan másfél nap és némi filmforgatási lehetőség jut a 2021-as futamok előtt.

Vettel kifogásolta az FIA döntését - GalériaForrás: Getty Images/Motorsport Images/Mark Sutton

Úgy tűnt, ez a visszatérő Fernando Alonsónak okozza majd a legnagyobb fejfájást, mivel kétéves kihagyás után kell ismét formába lendülnie, de a Renault meglepetésre elérte az FIA-nál, hogy Alonso is vezethessen a jövő héten zajló teszten, amelyet elméletileg csak juniorpilótáknak szerveztek, ezért a McLaren és a Racing Point úgy döntött, nem is vesznek részt.

A döntés után viszont Carlos Sainz új csapata, a Ferrari és Sebastian Vettel új munkáltatója, a Racing Point és felvetette, hogy ők is szívesen autóba ültetnék a pilótáikat, de ők nem kaptak engedélyt. A döntést Vettel és Sainz is bírálta az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„A szabályozóknak sportszerű döntést kellene hozniuk. Ez nem hiszem, hogy az, különben Carlos, Daniel [Ricciardo] és én is vezethetnék – jelentette ki Vettel. – Ezt nem nekem kell eldönteni, de úgy gondolom, ha Fernandónak megengedjük [hogy teszteljen], akkor lényegében mindenkinek meg kell engedni.”

Sainz érkezik Vettel helyére, de még nem a jövő héten - GalériaForrás: Getty Images/Motorsport Images/Mark Sutton

Vettel elmondta, nem olvasta még el az FIA indokolását, de azt feleslegesnek is tartja, mert az ő helyzetét nem befolyásolja. Ráadásul, a Ferrarival ellentétben a Racing Point korábban azt is jelezte, hogy kétéves autóval sem tudnak Vettelnek privát teszteket szervezni, ezért a német pilóta arra készül, hogy a gyárban kezdi meg a felzárkózást.

„Mivel nagyon kevés tesztlehetőség lesz, biztosan elmegyek néhány alkalommal Silverstone-ba, hogy megismerkedjek az emberekkel, megfigyeljem a munkamódszereiket, mert ez kulcsfontosságú lesz a beilleszkedéshez” – árulta el.

Alonso a hétvégén a 2005-ös Renault-val is bemutató köröket tart - GalériaForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A német pilótához hasonlóan Sainz is bírálta a helyzetet, kijelentette, senki sem magyarázta el neki a döntés mögötti érveket, „mert szerintem nincs is benne logika.” Elismerte, elkeseríti, hogy ő nem kap idén tesztlehetőséget, de azt mondta, lapoz egyet, megy tovább, és mindent megtesz, hogy jövőre így is a lehető legfelkészültebb legyen.

„Ha jövőre minden pilóta csak másfél napot tesztelhet, logikus lett volna segítséget nyújtani néhányunknak, akik részt vennének az abu-dzabi teszten. Különösen, hogy minden csapat két autóval mehet – jelentette ki. – Így legalább be lehetne szoktatni a pilótát az autóba, tudva, hogy a karosszéria ugyanaz lesz, el lehetne végezni a biztonsági tesztet a kiszállás kapcsán és azt, hogy jól elhelyezkedjünk az autóban, ami nyilvánvalóan nagyon fontos.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK