Lewis Hamilton koronavírusos, nem indul a következő versenyen!

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP walks in the Pitlane during the red flag delay during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton lett a harmadik Forma-1-es pilóta, aki elkapta a koronavírust. A hétszeres világbajnok a következő versenyt biztosan kihagyja.

Nem lesz ott a Szahíri Nagydíjon Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnoka, mivel pozitív lett a soron következő versenyhétvége előtti koronavírustesztje. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleményben erősítette meg a tényt, valamint azt is közölte, hogy Hamilton a COVID-19 protokollt és a bahreini egészségügyi előírásokat követve karanténba vonult.

Hamilton egy versenyt biztosan kénytelen kihagyni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Hogy ki fogja helyettesíteni a szezon utolsó előtti futamán a brit pilótát, arról a Mercedes még nem tett bejelentést. A csapat hivatalos tartalékpilótái Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez, de az idén a korábban szintén koronavírusos Sergio Pérez és Lance Stroll helyére már beugró Nico Hülkenberg neve is az esélyesek között szerepel. A csapatnál elmondták, Vandoorne kedden érkezik Bahreinbe, de egyelőre nem döntötték el, hogy ki vezet a hétvégén.

A Mercedes közleménye szerint Hamiltont háromszor tesztelték a múlt héten, minden alkalommal negatív eredménnyel, ez tette lehetővé, hogy megnyerje a Bahreini Nagydíjat. Hétfőn reggel viszont enyhe tünetekkel ébredt, és közben tájékoztatták arról, hogy pozitív lett a teszt egy kontaktja esetében, akivel még a Bahreinbe érkezése előtt találkozott. „Lewis ezért újabb tesztet végeztetett, ami pozitív eredményt hozott, és ezt egy újbóli teszt is megerősítette."

A hétszeres világbajnok Hamilton 2007-ben megkezdett F1-es pályafutása során ez az első alkalom, hogy nem indul egy nagydíjhétvégén, sőt, mind a 265 alkalommal rajthoz is állt. A Forma-1 történetében nincs másik versenyző, aki megszakítás nélkül ennyi nagydíjon vett részt, a sorban következő a volt csapattársa, Nico Rosberg, 206 indulással.

Hamilton múlt vasárnap a Bahreini Nagydíj dobogóján Forrás: Daimler AG/Zak Mauger

Az idei világbajnokság végkimenetelét a helyzet nem befolyásolja, Hamilton behozhatatlan előnnyel vezet csapattársa, Valtteri Bottas előtt és a Mercedes is bebiztosította már a konstruktőri világbajnokság megnyerését.

Hamilton megerősítette a közlemények tartalmát

Kedden délután az érintett is nyilatkozatot tett közzé a Twitter-csatornáján.

„El vagyok keseredve, hogy nem versenyezhetek a hétvégén, Mióta júniusban megkezdtük a szezont, a csapatommal minden lehetséges óvintézkedést megtettünk, és mindenhol követtük az előírásokat annak érdekében, hogy biztonságban lehessünk. Sajnos, annak ellenére, hogy három negatív tesztet is produkáltam a múlt héten, tegnap reggel enyhe tünetekkel ébredtem, kértem egy újabb tesztet, és az pozitív lett. Azonnal önkéntes karanténba vonultam 10 napra."

„Elszomorít, hogy nem tudok versenyezni ezen a hétvégén, de számomra az a prioritás, hogy betartsak minden protokollt és útmutatást, hogy megóvjak másokat. Nagyon szerencsés vagyok, mert jól érzem magam, csak enyhe tüneteim vannak, és mindent meg fogok tenni azért, hogy fitt és egészséges maradjak. Kérlek, vigyázzatok magatokra! Sohasem lehet túlságosan óvatosnak lenni. Ezek mindenki számára aggasztó idők, nagyon kell vigyáznunk magunkra és egymásra. Maradjatok optimisták!"