Társoldalunk:

Wolff: Súlyos sérülés esetén a Mercedes visszalépett volna

2020.12.01. 06:44

A Mercedes visszalépett volna a múlt vasárnapi Forma-1-es Bahreini Nagydíjtól, ha Romain Grosjean súlyos sérülést szenvedett volna, jelentette ki Toto Wolff csapatfőnök, azt viszont nem kifogásolta, hogy többször is bemutatták a baleset körülményeiről készült megrázó felvételeket.

Súlyos baleset történt a múlt vasárnap megrendezett Bahreini Nagydíj elején, Romain Grosjean csodával határos módon kisebb égési sérülésekkel átvészelte az ütközést, ami a körülmények alapján akár tragikus is lehetett volna. A mezőny a pálya helyreállítása után ismét rajthoz állt, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, ez nem volt magától értetődő.

A Mercedesnél elgondolkodtak volna a visszalépésen - GalériaForrás: Daimler AG/Andy Hone

„Isten ments, de ha ennél jobban megsérült volna, akkor a mai kornak megfelelően valószínűleg visszaléptünk volna a versenyzéstől. Egy ember élete és egészsége sokkal fontosabb a versenyzésnél vagy egy sporteseménynél” – jelentette ki a Mercedes online sajtóbeszélgetésén.

Wolff elmondta, röviden egyeztetett a futamot később megnyerő Lewis Hamiltonnal is, de akkoriban már tudták, hogy Grosjeant kimentették és nem szenvedett komolyabb sérüléseket. Emlékeztetett arra, hogy bár ez sokszor nem feltűnő, a Forma-1 még mindig nagyon veszélyes sportág.

„Nyilvánvalóan nagy bátorság kell a pilótáktól, hogy visszaüljenek az autóba, de ők képesek erre. Túl gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez veszélyes sportág és ezek a srácok gyakran 350 km/h-s sebesség felett száguldoznak a versenypályákon. Napjaink modern kameratechnológiája és a széles látószögek nem igazán adják át a sebességet, de láthatja, hogy mi történt.”

„Ez még a mostani biztonságával és szervezettségével is egy nagyon veszélyes sportág – nyomatékosított, a mondatvégi szavait jól hallgatóan tagolva. – Mindenkinek nehezére esett látni a felvételeket, óriási megkönnyebbülés volt, hogy Romain viszonylag sértetlenül kiszállt, de nyilvánvalóan a másodfokú égési sérülések is elég nagy bajt jelentenek. Viszont, ennél is sokkal borzasztóbb lehetett volna.”

A közvetítésben többször is visszajátszották a balesetet, így a pilóták is láthatták - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Wolff a megrázó történtek ellenére nem értett egyet Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel kritikájával, szerinte nem probléma az, hogy a televíziós közvetítésben többször is visszajátszották az eseményeket.

„Úgy gondolom, a modern világban már nem lehet semmit sem elrejteni. Ha a FOM nem mutatta volna meg, akkor valaki úgyis felvette volna a mobiltelefonjával, úgyhogy átláthatónak kell maradnunk. A látvány rémisztő volt és szemléletes, de ha szervezetként nem vagyunk átláthatók, akkor azt kockáztatjuk, hogy valaki úgy mutat be valamit, hogy azt nem tudjuk ellenőrizni.”

Az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn elmondta, a közvetítés rendezői addig nem mutatták a felvételeket, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy a versenyző jól van, ez a szokásos eljárásuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK