Vágólapra másolva!
Nem tud részt venni a soron következő versenyen a Bahreini Nagydíjon hatalmasat bukó Romain Grosjean, akinek helyét Pietro Fittipaldi veszi át.

Romain Grosjean nem vesz részt az idei szezon 16. versenyén, a Haas-istálló ugyanis úgy döntött, hogy egyik teszt- és tartalékpilótáját, Pietro Fittipaldit ülteti a vasárnapi Bahreini Nagydíjon óriási balesetet túlélő és kisebb égési sérüléseket szenvedő francia pilóta helyére. A kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokájának már van F1-es tapasztalata, futamon azonban még nem szerepelt, így a Szahíri Nagydíjon mutatkozhat be a királykategóriában.

Grosjean kénytelen kihagyni a következő futamot Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Günther Steiner csapatfőnök vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy Grosjeanra bízza a döntést a folytatásról, már amennyiben a francia pilóta az orvosoktól megkapja a zöld jelzést. Nem sokkal azután, hogy a csapat közleményt adott ki arról, hogy Grosjeant kedden engedik ki a kórházból, azt is bejelentették, hogy nem fog tudni elindulni a soron következő versenyen.

– jelentette ki Steiner. – Elég könnyű döntés volt Pietrót beültetni az autóba. Ő fogja vezetni a hétvégén a VF-20-ast, ismeri a csapatot, mivel teszt és tartalék pilótaként velünk volt az elmúlt két szezonban. Ez a helyes döntés és nyilvánvalóan egy jó lehetőség neki. Türelmes volt és mindig készült erre a lehetőségre, ami most eljött. Ezért akartuk őt az autóba. Biztos vagyok benne, hogy jó munkát fog végezni. Nagy terhet rak rá, hogy az utolsó pillanatban kell beugrania, de mint mondtam, szerintem ez a helyes lépés a csapatnak."

Pietro Fittipaldi élete lehetősége előtt áll Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A 24 esztendős Pietro az F1-ben 1972-ben és 1974-ben világbajnoki címet nyerő Emerson Fittipaldi unokája. A motorsport ranglétráját végigjárva eddigi legnagyobb sikere a World Series Formula V8 3.5 2017-es bajnoki címe, amelyet követően az IndyCarba, valamint az idén a német túraautó-bajnokságba is belekóstolt. 2018 májusában kettős lábtörést szenvedett a sportautó-világbajnokság spái 6 órás versenyén, majd felépülése után, azév novemberében már F1-es autót vezethetett az abu-dzabi teszten a Haas színeiben. A csapat ezután szerződtette őt hivatalos tesztpilótának.

Az F1-es debütálására készült brazil elismerte, hogy nem a legideálisabbak a körülmények a bemutatkozásához, de legalább annyi előnye van, hogy otthonosan mozog a csapatban és ismeri a procedúrákat.

Izgalmas lesz először részt venni Forma-1-es versenyen, mindent bele fogok adni és már várom, hogy a pénteki első szabadedzésen elkezdjem a munkát."

Fittipaldi a tavalyi abu-dzabi teszten is vezethette a Haast Forrás: Joe Portlock / LAT Images/Motorsport Images

Steiner szavaiban árulkodóak voltak, hogy „legalább” egy futamos kihagyásról beszélt Grosjeannal kapcsolatban, azaz korántsem biztos, hogy a szezonzáróra visszatérhet a francia. Julien Fébreau, a Canal+ kommentátora azt írta a Twitteren, hogy Grosjean célja, hogy az Abu-dzabi Nagydíjon már rajthoz állhasson. Minden bizonnyal az lesz a 34 esztendős versenyző pályafutása utolsó F1-es versenye, így amennyiben azt is kénytelen kihagyni, a Bahreini Nagydíjon elszenvedett balesettel zárult karrierjének ez a szakasza.