Társoldalunk:

Tost lenyomná a fizetéseket, Hamilton azt sem tudta, ki ő

2020.11.27. 06:02

A Forma-1-es pilóták fizetéscsökkentése mellett érvelt nemrég Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke, Lewis Hamiltonnak viszont Bahreinben fogalma sem volt, hogy kiről van szó.

Meglepő jelenet zajlott le a Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzésén, amikor az FIA sajtótájékoztatóját moderáló Tom Clarkson megkérdezte Lewis Hamiltont, hogy mi a véleménye Franz Tost álláspontjáról az F1-es pilóták fizetéscsökkentésével kapcsolatban.

Hamilton kínos helyzetbe kerültForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Az Alpha Tauri csapatfőnöke az imolai versenyhétvége után a Red Bull saját portáljának, a Speedweek.com-nak azt nyilatkozta, a versenyzők „túl sok pénzt keresnek, sokkal kevesebbet kellene kapniuk”, és maximum 10 millió [euróban] maximálná a fizetéseket.

Tost szerint a koronavírus miatt a Formula One Managementnek kevesebb a bevétele, a csapatok is kevesebbet keresnek, ezért nem látja okát, hogy miért ne kellene csökkenteni a pilóták fizetéseit is. Hozzátette: „Örülniük kellene, hogy ez a munkájuk, és még egy kis pénzt is keresnek vele.”

Az Auto Motor und Sport felvetésére Clarkson megkérdezte Hamiltont a véleményéről a Tost által elmondottakkal kapcsolatban, de a hétszeres világbajnoknak fogalma sem volt, hogy kiről van szó.

Hamilton: Ki mondta ezt?
Clarkson: Franz Tost
Hamilton: Kicsoda ő?
Clarkson: Ööö… Az Alpha Tauri csapatfőnöke, Franz Tost.
Hamilton: Ááá, oké.

Tost régi motoros az F1-ben isForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Hamilton valóban elveszettnek tűnt, pedig Tost az ő F1-es pályafutása során végig a faenzai istálló csapatfőnöke volt, és a sportágban ennél is rutinosabb: a 64 esztendős szakember fiatal korában Formula Fordban és F3-ban versenyzett, majd a Walter Lechner Racing School csapatfőnöke lett, 1993-ban Willy Weber cégéhez csatlakozott és részt vett Ralf Schumacher pályafutásának egyengetésében, és a BMW-nél is igazgatta a pályán folyó munkát, mielőtt Gerhard Berger átvitte őt a Toro Rossóhoz.

A Mercedes pilótája később érdemben is válaszolt a kérdésre, úgy vélte, őt már talán nem is érinti majd a tervezett korlátozás, a jövőbeli versenyzőkre nézve azonban előnytelennek tartotta az elképzelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK