Tost lenyomná a fizetéseket, Hamilton azt sem tudta, ki ő

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 26: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 26, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es pilóták fizetéscsökkentése mellett érvelt nemrég Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke, Lewis Hamiltonnak viszont Bahreinben fogalma sem volt, hogy kiről van szó.

Meglepő jelenet zajlott le a Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzésén, amikor az FIA sajtótájékoztatóját moderáló Tom Clarkson megkérdezte Lewis Hamiltont, hogy mi a véleménye Franz Tost álláspontjáról az F1-es pilóták fizetéscsökkentésével kapcsolatban.

Hamilton kínos helyzetbe került Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Az Alpha Tauri csapatfőnöke az imolai versenyhétvége után a Red Bull saját portáljának, a Speedweek.com-nak azt nyilatkozta, a versenyzők „túl sok pénzt keresnek, sokkal kevesebbet kellene kapniuk”, és maximum 10 millió [euróban] maximálná a fizetéseket.

Tost szerint a koronavírus miatt a Formula One Managementnek kevesebb a bevétele, a csapatok is kevesebbet keresnek, ezért nem látja okát, hogy miért ne kellene csökkenteni a pilóták fizetéseit is. Hozzátette: „Örülniük kellene, hogy ez a munkájuk, és még egy kis pénzt is keresnek vele.”

Az Auto Motor und Sport felvetésére Clarkson megkérdezte Hamiltont a véleményéről a Tost által elmondottakkal kapcsolatban, de a hétszeres világbajnoknak fogalma sem volt, hogy kiről van szó.

Hamilton: Ki mondta ezt?
Clarkson: Franz Tost
Hamilton: Kicsoda ő?
Clarkson: Ööö… Az Alpha Tauri csapatfőnöke, Franz Tost.
Hamilton: Ááá, oké.

Tost régi motoros az F1-ben is Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Hamilton valóban elveszettnek tűnt, pedig Tost az ő F1-es pályafutása során végig a faenzai istálló csapatfőnöke volt, és a sportágban ennél is rutinosabb: a 64 esztendős szakember fiatal korában Formula Fordban és F3-ban versenyzett, majd a Walter Lechner Racing School csapatfőnöke lett, 1993-ban Willy Weber cégéhez csatlakozott és részt vett Ralf Schumacher pályafutásának egyengetésében, és a BMW-nél is igazgatta a pályán folyó munkát, mielőtt Gerhard Berger átvitte őt a Toro Rossóhoz.

A Mercedes pilótája később érdemben is válaszolt a kérdésre, úgy vélte, őt már talán nem is érinti majd a tervezett korlátozás, a jövőbeli versenyzőkre nézve azonban előnytelennek tartotta az elképzelést.