Társoldalunk:

Hamilton többször bizonyítaná, hogy nem csak az autója miatt nyer

2020.11.17. 15:13

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton szerint több olyan futam kellene, mint a Török Nagydíj, mert így többször tudná megmutatni, hogy nem csak az autója miatt tud nyerni. A Mercedes versenyzője úgy véli, már letett annyit az asztalra, hogy megkapja a neki kijáró tiszteletet.

Lewis Hamiltont rendszerint az a vád éri, hogy kizárólag azért nyeri sorra a világbajnoki címeket, mert a mezőny legjobb autójában ül. A Törökországban hetedik vb-címét nyerő pilóta autójában még Max Verstappen szerint is a mezőny 90%-a nyerne, nemrég pedig a háromszoros világbajnok Jackie Stewart nyilatkozta róla azt, hogy nem jár neki akkora tisztelet a vb-címért, mintha nem a legjobb autóval érte volna el, és hogy a Mercedes már-már „igazságtalanul jobb" a többieknél. Hamilton azonban reméli, hogy isztambuli győzelme jó válasz volt az őt kritizálóknak.

Hamilton a Török Nagydíj rajtjánálForrás: XPB / James Moy Photography Ltd

A szezon 14. futama előtt szinte semmilyen jel nem utalt arra, hogy a pole pozíciós időtől közel 5 másodperccel elmaradó, hatodik helyről rajtoló Hamilton megnyerheti a versenyt, majd amikor Sebastian Vettel mögé beszorulva már több mint 20 másodpercre és jó néhány pozícióra volt tőle az első hely, szintén senki nem gondolta volna, hogy őt inti le elsőként a kockás zászló.

A Mercedes pilótája azonban sokakkal ellentétben hibátlanul vezetett, ennek köszönhetően pedig győzelemmel ünnepelhette hetedik világbajnoki címét.

Utólag elmondta, több olyan futamot szeretne, amelyen ennyit számít a versenyző, mert talán így elhallgattathatja a kétkedőket.

„Több ilyen hétvégét szeretnék, trükkös körülmények között, mint a mostani volt, mivel minél több ilyen lehetőség adódik, annál inkább meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes. Ma remélhetőleg láthatták ezt... Szerintem kiérdemeltem a tiszteletet. Szerintem a többi versenyző tisztel is engem, ők tudják, hogy milyen kemény volt ez a futam és különösen azt, hogy nem az autón múlott. Persze a csodálatos emberek csoportja nélkül nem lettem volna képes erre, de van egy másik nagyszerű versenyző mellettem, aki ugyanazzal az autóval nem ott végzett, ahol én" – utalt a futamon hatszor megpördülő, végül a 14. helyen végző Valtteri Bottasra.

Szerinte a versenyzőtársak tisztelik azért, amit elértForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Hamilton ismét odaszúrt egy kicsit Stewartnak és másoknak is, akik csak az autójának tulajdonítják a sikereit. „Látom ezeket az érdekes hozzászólásokat, amelyek különösen a korábbi versenyzőktől érkeznek. Őszintén megígérem – és remélem, hogy állni is fogom a szavam – hogy amikor 10-20 év múlva abbahagyom és visszatekintek, bátorítani akarom majd a fiatalokat, akik itt lesznek. Legyen szó Landóról, George-ról vagy Maxról, tudom, hogy milyen nehéz jó munkát végezni és tudom, hogyan működik ez a világ."

Az újdonsült hétszeres világbajnok tisztában van vele, hogy természetesen az embernek szüksége van jó csapatra és egy nagyszerű autóra, hiszen nem igazán van olyan pilóta, aki ezek nélkül világbajnok tudott lenni”,de szerinte ez nem csak a Forma-1-ben van így, hanem a motorsport minden területén. Ezt bizonyítandó felelevenítette gyerekkori gokartos élményét.

A gokartban is kellett a legjobb technika a győzelemhez

„Minden a gokartos évekig vezethető vissza. Ott is szükség van a megfelelő felszerelésre. Emlékszem az első bajnokságomra. A srác, aki ellen versenyeztem, valóságos rakétamotorral ment, amit Jenson Button apukája tuningolt. Azok a motorok igazi rakéták voltak az olcsó, gagyi motorhoz képest, amit én használtam már ötödik tulajdonosként. Kizárt dolog volt, hogy lépést tudjak vele tartani ezekkel a srácokkal.”

„Emlékszem, hogy az egyik hétvégén Kimboltonban 1992-ben vagy 1993-ban ez a srác feljebb lépett egy géposztályt és eladta a motorjait. Az apámnak el kellett zálogosítania a házat, hogy 2000 fontért meg tudja venni. Előtte azonban betettük ennek az addig mindent megnyerő srácnak a másik motorját az én gokartomba, és végig előtte voltam. Úgyhogy természetesen szükség van a legjobb felszerelésre, hát persze, hogy ez is kell, ebben a sportban ez mindig így lesz. Ugyanakkor az is számít, hogy mihez kezdesz vele. Remélhetőleg a legutóbbi versenyen ez is látszott."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK