Stewart: Hamilton nincs ott minden idők legjobb három F1-es pilótája között

Forma-1, Lewis Hamilton, Toszkán Nagydíj, Mercedes
SCARPERIA, ITALY - SEPTEMBER 13: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Tuscany at Mugello Circuit on September 13, 2020 in Scarperia, Italy. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jackie Stewart szerint a minden bizonnyal hamarosan a valaha élt legsikeresebb Forma-1-es pilótává váló Lewis Hamilton nincs ott a top 3-ban. Egy másik világbajnok nem ért egyet a skót legendával.

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint Lewis Hamilton az első háromban sincs benne minden idők legjobb Forma-1-es pilótáit tekintve. A 81 esztendős skót kijelentése már csak azért is merész, mivel a hatszoros világbajnok a hétvégén beállíthatja minden idők legsikeresebb pilótájának, Michael Schumachernek a futamgyőzelmek számában tartott rekordját. Az F1-ben összesen 23 győzelmet elérő Stewart-tal nem ért egyet az 1979-es világbajnok Jody Scheckter, aki szerint Hamiltonnak igenis ott a helye a valaha élt legjobb három között.

Jackie Stewart elmondta a véleményét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Hamiltont és saját magát is beleértve Stewart szerint a futamgyőzelmek ranglistájának első nyolc helyezettje közül csak Ayrton Senna tartozik minden idők legjobb hármasába, azaz Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Alain Prost, Fernando Alonso és Nigel Mansell sem került be a top 3-ba, és Senna is csak harmadik lett.

– nyilatkozta Stewart a Fast Lane podcastban.

A skót legenda azzal indokolta döntését, hogy az említett pilóták közül legalábbis az első két helyezett még jóval kevesebb F1-es futamon indult, emellett pedig más kategóriákban is versenyzett, azaz nem csak a Forma-1-re specializálódott. „Ezek az emberek olykor csak hat-nyolc, vagy kilenc versenyt futottak egy szezonban a Forma-1-ben, mellette pedig sportautókat vezettek, GT-autókat és a többi. Lewis Hamilton vagy bármelyik másik élversenyző azonban manapság 22 versenyt fut egy évben, csak a Forma-1-ben. Nem vezet túraautókat, GT-autókat, IndyCart, Can-Am autókat. A nyomás manapság sokkal enyhébb. Persze elmennek a gyárba szimulátorozni, de az nem ugyanaz, az teljesen más világ."

Stewart szerint Fangio a valaha volt legjobb Forrás: AFP/Stf

„Félre ne értsenek, Lewis elképesztően jól vezet. Egyáltalán nem akarom kisebbíteni a teljesítményét, de akkor sem ugyanaz – mondta a skót. – Fangio egyedülálló módon vezetett. Elment a Ferrarihoz, aztán azt gondolta, »a Maserati jövőre jó lehet«, úgyhogy soha nem írt alá egy évesnél hosszabb szerződést. Aztán a Mercedesszel nyert két világbajnoki címet, mert akkoriban azok voltak a világ legjobb autói."

Stewart szerint amikor minden idők legjobbjáról van szó, Hamiltont a Mercedes utóbbi években látott egyeduralma sem segíti, mivel szerinte nagyobb elismerés, ha valaki nem a legjobb autóban is képes nyerni. „Lewis nagyon jó döntést hozott, amikor elhagyta a McLarent és elment a Mercedeshez. Megemelem a kalapomat előtte azért a döntésért.

Persze kalapot kell emelni Toto Wolff, Niki Lauda és a Mercedes előtt, hogy ilyen nagyszerű csapatot hoztak össze, hogy kiválasztották a legjobb mérnököket és megszerezték a pénzt, amire a legtöbb másik csapat nem volt képes a Red Bullt leszámítva."

Hamiltonnak könnyebb dolga lenne? Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Nem jár ugyanakkora tisztelet [a világbajnoki címért], mint amikor az ember nem a legjobb autóval is képes rá. Ez az, ahol olykor különbség van a nagyon-nagyon jó és a nagyon sikeres pilóták között.

A világ legjobb autóversenyzőit. Nehéz lenne megindokolnom, ha azt mondanám, hogy Lewis minden idők legjobbja azzal a nyers erővel szemben, amit a többieknél láttam."

A háromszoros világbajnok harmadik érvnek azt nevezte meg, hogy az ő idejében kiegyenlítettebb volt a küzdelem, mert a Ferrarit kivéve mindenki Ford Cosworth motorral versenyzett, míg manapság nagy a különbség az erőforrások között.

Szavazzon!

Ön szerint Lewis Hamiltonnak helye van minden idők legjobb három Forma-1-es pilótája között?

Az elhangzottakkal nem értett egyet 1979 világbajnoka, Jody Scheckter, aki szerint manapság olyan sok a jó pilóta és annyira nüanszokon múlik minden, hogy Hamiltonnak még nezehebb dolga is van. „Jackie Stewart azt mondja, hogy Lewis Hamilton nincs benne minden idők három legjobb pilótájában. Nem értek egyet. A dolgok ma sokkal versenyképesebbek és egyenlőbbek, mint valaha voltak. Szerintem Lewis egyértelműen ott van a legjobb háromban" – írta Twitteren a dél-afrikai.