Társoldalunk:

Korábbi főnöke szerint Alonso is tehet róla, hogy nem nyert a Ferrarival

2020.11.07. 20:03

Fernando Alonso öt próbálkozásból egyszer sem tudott világbajnoki címet nyerni a Ferrarival, pedig kétszer nagyon közel került ehhez. A McLarennél a főnökeként dolgozó Éric Boullier szerint azonban nyerhetett volna, ha többet tesz a csapatért.

Fernando Alonso Forma-1-es pályafutásáról sokaknak az elszalasztott lehetőségek jutnak az eszébe, lévén a spanyol pilóta képességeihez mérten "csak" két világbajnoki címet nyert. Az F1-be jövőre visszatérő klasszisnak utoljára a Ferrarinál volt esélye arra, hogy 2006 után ismét felérjen a csúcsra, de öt szezon alatt egyszer sem tudott újra világbajnok lenni, 2010-ben és 2012-ben is az utolsó versenyen bukta el a címet. Korábbi főnöke szerint ebben ő is benne volt.

Alonso a 2010-es Abu-dzabi Nagydíjon Petrov mögöttForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Clive Mason

Alonso rögtön első szezonja végén megszerezhette volna a harmadik trófeáját, lévén a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra a pontverseny élén állva nyolcpontos előnyben érkezett, végül azonban a Ferrari taktikai baklövésének köszönhetően Sebastian Vettel elhappolta előle a világbajnoki címet.

Éric Boullier, Alonso későbbi mclarenes főnöke szerint azonban ha a spanyol jobb csapatjátékos lett volna, könnyen lehet, hogy abban az évben világbajnok lesz.

„Egyértelműen nyerhetett volna egy harmadik világbajnoki címet – mondta a Beyond the Grid podcastban a francia, aki 2014 és 2018 között a McLaren versenyigazgatójaként dolgozott együtt Alonsóval. – Elég jól ismerem Fernandót, 2010-ben Abu-Dzabiban a mi autónk akadályozta meg abban, hogy világbajnok legyen. Az volt az ő és a Ferrari egyik esélye" – utalt Boullier arra, hogy rosszul időzített bokszkiállása után Alonso Vitalij Petrov Renault-ja mögé szorulva töltötte a futam hátralevő részét.

Persze később adódtak még esélyei, utólag pedig mindig könnyű okosnak lenni. Akkoriban azonban a Ferrari egyértelműen híján volt a magabiztosságnak, Fernandónak pedig szerepe lehetett ebben."

Boullier természetesen arra utalt, hogy Alonsót nem feltétlenül tartják a legjobb csapatjátékosnak, legalábbis olyan pilótának, aki jóban rosszban kitart a csapat mellett és nem kritizálja nyilvánosan aktuális munkaadóját. Ezt a francia szakember később a saját bőrén is megtapasztalhatta, hiszen 2014 és 2018 között a McLarennél töltött évei során Alonsónak szintén több olyan megnyilvánulása volt, ami vélhetően nem nyerte el a csapata tetszését.

Alonso öt idénye során a második hely volt a legjobb, amit elért a FerrarivalForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Paul Gilham

„Azt várjuk a versenyzőtől, hogy néha megnyugtassa az embereket és elérje, hogy a körülötte dolgozók magabiztosabbak legyenek és jobban hozzájáruljanak a csapat működéséhez – mondta Boullier. – Tudom, hogy a Ferrarinál az olasz emberek és az olasz média részéről hatalmas a nyomás. A versenyző egyértelműen segíthet ennek a kezelésében, magabiztosságot adhat a csapatnak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK