Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton kifakadt a Brazil Nagydíj költözése miatt

2020.10.09. 06:30

Lewis Hamilton bírálta a Forma-1-et, amiért a jelek szerint elköltözteti a Brazil Nagydíjat Sao Paulóból Rio de Janeiróba. A hatszoros világbajnok szerint nincs szükség új pályákra.

Minden jel szerint tavaly rendeztek utoljára Forma-1-es Brazil Nagydíjat Sao Paulóban, a brazíliai verseny ugyanis jövőre már Rio de Janeiróban lesz. Mindehhez új pályát építenek, amelyhez a hírek szerint azonban még nem fogadták el a környezeti hatástanulmányt. A problémát az jelenti, hogy a város északnyugati részére tervezett aszfaltcsík helyéül egy 200 ezer fa otthonául szolgáló területet szemeltek ki, az építkezéshez pedig 70 ezer fát akarnak kivágni. A környezetvédelem mellett rendszeresen felszólaló Lewis Hamilton nincs elragadtatva az ötlettől.

A riói pálya terveForrás: Rio Motorsports

A pálya építése a fakivágások miatt egyre nagyobb ellenérzéseket vált ki a helyiekben, de nem csak nekik, hanem az utóbbi években a közösségi médiában követőit számtalanszor a környezetvédelemre buzdító Hamiltonnak is megvan a véleménye minderről.A személyes véleményem az, hogy a világnak nincs szüksége újabb pályára – jelentette ki az Eifel Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, miközben hozzátette, remélte, hogy nem kapja meg ezt a kérdést azelőtt, hogy rendesen utánanézhetett volna a részleteknek. – Szerintem elég sok nagyszerű pálya van így is. Imádom Interlagost, de voltam Rióban is, gyönyörű hely, egyszerűen gyönyörű. Nem ismerek minden részletet, de azt hallottam, hogy lehetséges, hogy fenntartható lesz."

A riói verseny promótere elmondta, hogy az 55 hektáros területen levő 70 ezer fa kivágását 700 ezer fa elültetésével kompenzálnák,

ezek egy részét pedig erre a területre telepítenék, így még nagyobb lenne a növényzet borította terület, mint most. Ezen felül 75 futballpályányi területet fognak oly módon gondozni, hogy megőrizzék annak növény- és állatvilágát. Hamilton ezzel együtt úgy véli, a legjobb az lenne, ha nem nyúlnának hozzá a most a területen levő fákhoz.

Hamilton nem építene újabb pályákatForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„A leginkább fenntartható az, ha nem vágunk ki egyetlen fát sem, különösen egy olyan időszakban, amikor egy járvány ellen harcolunk és világszerte krízishelyzet van” – nyilatkozta a hatszoros világbajnok.Nem hiszem, hogy az erdőirtás okos lépés lenne. Nem állnak rendelkezésemre a részletek, de személy szerint nem támogatom az ötletet."

Ennek ellenére amint megérkeznek a szükséges engedélyek a brazíliai és riói hatóságoktól, a pálya építése minden bizonnyal zöld utat fog kapni, hogy jövőre az F1 mezőnyét fogadhassa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK