Vágólapra másolva!
Egy kiszivárgott levélből kiderült, hogy a Forma-1 és a helyi pálya építéséért felelős konzorcium megállapodott arról, hogy a Brazil Nagydíj Rio de Janeiróba költözik. Chase Carey levelének tanúsága szerint már csak a szükséges engedélyek hiányoznak ahhoz, hogy a hivatalos bejelentés is megtörténjen.

Az elmúlt években veszélybe került Interlagos helye a versenynaptárban, mert a pálya egyrészt pénzügyi nehézségekkel küszködik, másrészt felmerült, hogy a továbbiakban Rio de Janeiro veszi át a helyét. A sao paulói aszfaltcsík promótereinek az idei évig volt szerződése a Liberty Mediával, de a 2020-as verseny a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Könnyen lehet, hogy így a tavalyi volt az utolsó futam a közkedvelt helyszínen, ugyanakkor maga a Brazil Nagydíj nem szűnik meg, csak átköltözik Rióba. Ez már csak a Motorsport.com brazíliai kiadásának birtokába jutott levél miatt is valószínűnek tűnik, ugyanis Chase Carey, a Forma-1 idén leköszönő elnök-vezérigazgatója közölte Cláudio Castróval, Rio de Janeiro állam kormányzójával, hogy aláírták a szerződést a pálya építéséért felelős amerikai konzorciummal.

Könnyen lehet, hogy Interlagosban már nem látunk több F1-es versenyt Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Szeretném Önt informálni arról, hogy véglegesítettük a Rio Motorsports-cal kötött megállapodásunkat, és Rio de Janeiro Forma-1-es eseménynek adhat otthont, valamint hirdetheti azt – olvasható a kiszivárgott levélben. – A szerződéseket végre lehet hajtani, illetve a Forma-1 által történő bejelentés is megtörténhet, amint megérkeznek a szükséges engedélyek a brazíliai és a riói hatóságoktól.”

A keltezés alapján a levelet szeptember 14-én küldték el, a végén pedig a környezeti hatástanulmány szükségességére utal, mert anélkül nem kezdődhet meg a pálya építése a város északnyugati részén található Deodoróban. A tanulmányt ugyanakkor még nem hagyták jóvá, a Rio Motorsports pedig nem kívánta kommentálni a fejleményeket.

A vizsgálatnak egyébként több szervezeten is át kell mennie ahhoz, hogy a pálya építése megkezdődhessen.

Az aszfaltcsík a tervek szerint 800 millió brazil reálból, azaz több mint 43 milliárd forintból készülne el, de a konzorcium és a város közötti szerződés aláírása szintén a már említett tanulmánytól függ. Az egyik probléma, hogy a pálya egy 200 ezer fa otthonául szolgáló területre épülne, de a Rio Motorsports ellensúlyozná a káros környezeti hatásokat. Többek között 700 ezer fa átültetése, a víz újrahasznosítása és karbonsemlegesség szerepel a tervek között.

Amennyiben megkapják az engedélyeket, úgy az Estedao nevű lap szerint valószínű, hogy a Brazil Nagydíj el fog költözni az 1991 óta helyszínéül szolgáló Sao Paulóból.

A kiszivárgott levél mellett az is erre utal, hogy Rio 65 millió dollárt ajánlott a Liberty Mediának a futamrendezésért, míg Interlagos csak 20-at.

A tervek szerint így fog kinézni a riói pálya Forrás: Rio Motorsports

A pálya ráadásul politikai támogatásra is számíthat, hiszen a jelenlegi brazil elnök, Jair Bolsonaro Flávio nevű fia az állam szenátoraként tevékenykedik, utóbbi testvére, Carlos pedig annak fővárosában tölt be fontos tisztséget. A pálya építése mellett minden fontos politikai szereplő kiállt, ráadásul a MotoGP-nek 2022-től már aláírt szerződése van a helyszínnel.