Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso már az idén tesztelhet, a Renault keresi az alkalmat

2020.09.29. 20:46

A Renault keresi a lehetőséget, hogy F1-es tesztet szervezzenek Fernando Alonsónak, de egyelőre nem döntötték el, hogy ezt milyen formában tartják meg.

A csapat legutóbbi világbajnoki címeit jegyző Fernando Alonsóval erősít a Renault, a spanyol pilóta hivatalosan a 2021-es szezontól csatlakozik ismét a Forma-1 mezőnyéhez, de a múlt héten már ellátogatott a csapat gyáraiba, és üléspróbán is részt vett, ami egy tesztlehetőség előfeltétele.

Cyril Abiteboul csapatfőnök már korábban is megerősítette, hogy Alonso még az idén autóba ülhet, de a szigorú szabályok miatt nehéz lesz megoldást találni. A francia szakember azonban felvázolt néhány alternatívát.

Alonso már készül az újabb bevetésre - GalériaForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Elmondhatom, hogy mindenképpen elszántan várja, hogy visszaülhessen a volán mögé, úgyhogy ezt látni fogják. Kidolgozunk neki egy programot. A sportszabályzat nyilvánvaló megkötésein belül is van néhány lehetőség. Filmforgatási napot az idén még nem tartottunk, van a szezonvégi teszt, amiről már szó volt, meglátjuk, mi jön majd össze.”

„Van egy programunk kétéves autóval is, amit nagyjából bárhol bevethetünk, talán ebből is jut [Alonsónak] egy kicsi. Látni fogják őt akcióban. Azt még nem tudom elmondani, hogy pontosan hol és mikor” – árulta el.

Alonso a tervek szerint az imolai és az abu-dzabi hétvégén személyesen is részt vesz, de pénteki szabadedzésen várhatóan nem ül majd autóba. A szezonvégi tesztnapok kézenfekvő lehetőségnek ígérkeznek, de azokat a szabályok szerint fiatal pilótáknak kell adni, és az F2-ben versenyző Louis Delétraz nyilatkozatából sejthető, hogy e téren a Renault ellenállásra számíthat.

„A fiatal pilótáknak szánt tesztet fiatal pilótákra kellene szánni. Nem ez az egész lényege?” – tette fel a kérdést a svájci pilóta.

Alonso az év végén távozó Daniel Ricciardo helyére érkezikForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Maxim Shemetov

Kétéves autóval a csapatok valóban tesztelhetnek bárhol és bármennyit, kivéve az idei szezon során visszatérő vagy új F1-es helyszíneken. Ezek haszna azonban korlátozott, mivel az autók műszakilag már nem relevánsak, viszont abban segíthetnek, hogy Alonso ismét egy hullámhosszra kerüljön a csapattal, noha a teszteken a mérnöki gárda jellemzően eltér a versenyistálló összetételétől.

A kétszeres F1-es és WEC-világbajnok legutóbb 2019 áprilisában tesztelt F1-es autót, akkor a McLaren aktuális modelljét, az MCL34-et próbálhatta ki. Előrelépésnek nevezte, de nem csábította vissza a Forma-1-be, ellentétben a 2022-re halasztott új szabályokkal. Jövőre az idei autó módosított változatával versenyeznek az F1-es csapatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK