Vágólapra másolva!
Keresik a lehetőséget arra, hogy Fernando Alonso tesztelhesse az idei Renault-t, árulta el Cyril Abiteboul csapatfőnök. A szigorú szabályok miatt nem lesz könnyű megoldást találni.

A következő F1-es szezon egyik szenzációja, hogy visszatér a mezőnybe a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, miután kétszer megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt és sportautó-világbajnok is lett. A spanyol pilóta legnagyobb sikerei helyszínére, az enstone-i csapathoz tér vissza, amit a jövő évtől Renault helyett Alpine-nak hívnak majd.

Alonso már idén belevágna az újabb F1-es pályafutásába Forrás: Renault F1 Team

Alonso augusztus végéig az Indianapolis 500-zal volt elfoglalva, a legendás viadalt megnyerni ugyan nem tudta, de harmadik próbálkozásra legalább befejezte a versenyt, most viszont már az F1-es visszatérés foglalkoztatja, és Cyril Abiteboul csapatfőnök elmondta, az eredeti tervekkel ellentétben dolgoznak azon, hogy a spanyol pilóta még az idén tesztelhesse a Renault aktuális autóját.

– nyilatkozta Abiteboul az Autosportnak. – Első szabadedzésekről nincs szó, nincs szüksége a felhajtásra, inkább más lehetőséget kell teremtenünk neki, de szeretnénk összehozni, mert érzem, hogy ki van éhezve.”

A Renault e téren nincs könnyű helyzetben, mert a privát tesztelés tilos a Forma-1-ben, ráadásul a csapatok abban is megállapodtak, hogy az idei szezon új vagy visszatérő helyszínein még kétéves autóval sem tesztelnek.

Kézenfekvő megoldás lenne a szezonzáró utáni tesztelés Abu-Dzabiban,

jövőre viszont lényegében változatlanok maradnak az abroncsok, ezért gumitesztet nem tartanak, csak olyan fiatal pilóták kapnak lehetőséget, akik maximum két nagydíjon indultak eddig. Ez alól viszont az FIA felmentést adhat, így a közel-keleti tesztelés tűnik a legjobb lehetőségnek a Renault számára.

Monzában és Mugellóban a Renault a dobogóért küzdött, de egyelőre nem érte el azt Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Abszolút. Meg kell néznünk, hogy a feltételek mentén ez létrejöhet-e. Egyeztetünk erről az FIA-val” – erősítette meg a francia csapatfőnök, aki úgy érzi, Alonso ugyan leírta volna a 2021-es évet, de a Renault javuló formája miatt már a közeljövővel kapcsolatban is lelkes. „Látja, hogy érdekes csaták részesei vagyunk a pályán” – tette hozzá.

Lavinát indíthat el, ha az FIA engedélyt ad Alonsónak,

mert több csapat is új versenyzőkkel indul a 2021-es szezon során. A Ferrarihoz érkezik Carlos Sainz, a helyére Daniel Ricciardo megy a McLarenhez, Sebastian Vettel a Racing Pointnál (Aston Martin) folytatja, és változások várhatók az Alfa Romeónál, valamint a Haasnál is.