Társoldalunk:

Volt csapattársa szerint Hamilton soha nem folyamodik piszkos trükkökhöz

2020.09.23. 09:07

A Lewis Hamilton csapattársaként három idényt eltöltő Jenson Button szerint a hatszoros világbajnok amiatt is kivételes pilóta, mert mindig sportszerűen viselkedik a pályán az ellenfeleivel.

Az embernek Lewis Hamiltont csapattársként maga mellett tudni a mostanra hatszoros világbajnokká vált brit pilóta pályafutása elején sem volt sétagalopp, Fernando Alonso és Heikki Kovalainen is sokat tudna erről mesélni. Ezért aztán sokan szemöldökráncolva figyelték, ahogyan a 2009-ben a Brawn GP-vel világbajnoki címet nyerő Jenson Button 2010-re a Hamilton csapatává váló McLarenhez igazol. Ő azonban nem vallott szégyent, menet közben pedig testközelből tapasztalta meg Hamilton erősségeit.

Button és Hamilton három éven át voltak csapattársakForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Clive Mason

Button már első közös idényükben sem vallott szégyent, és közvetlenül csapattársa mögött, az 5. helyen zárt a pontversenyben, mielőtt 2011-ben meg is előzte Hamiltont, akit pályafutása során először győzött le a csapattársa. „Az időmérőkön összességében jobb volt nálam, de a versenyen fel tudtam vele venni a kesztyűt” – nyilatkozta Button a GQ magazinnak. Használtam a fejemet, mivel a futamok akkor sem mindig arról szóltak, hogy végig padlógázon kellett vezetni. Lewis azóta sokat tanult, manapság már mindig vigyáz a gumikra, az üzemanyagra, a kocsira. Tudja, hogy mit csinál."

A 2009-es világbajnok szerint Hamilton utolsó közös szezonjuk, a 2012-es idény óta csak jobb lett. „Szerintem ő egy eléggé szégyenlős személyiség. Ez valószínűleg kívülről is látszik. A mostani Lewist már nem ismerem annyira jól, de a 2012-es Lewis egy hihetetlenül tehetséges pilóta volt, akinek a teljes élete a versenyzés körül forgott. Nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy legyőzzem őt, és nyilván ez nem mindig sikerült. Elég sokszor összejött azonban ahhoz, hogy örüljek az elért eredményeknek."

Votl csapattársa szerint Hamilton a kerék a kerék elleni csatákban mindig nagyon sportszerűForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Stephanie Lecocq

Noha Hamilton még a brit szurkolók körében is megosztó személyiségnek számít, amiben szerepe van a pályán kívüli tevékenységének is,

Button szerint a pályán nyújtott produkciója alapján nem lehet nem elismerni őt, már csak azért sem, mert más pilótákkal ellentétben mindig nagyon sportszerűen versenyez.

„Akár rajong érte valaki vagy sem, mint emberért, egyértelműen rajongani kell érte, mint versenyzőért. Kivételesen tehetséges és nem játszmázik. Soha nem folyamodna piszkos eszközökhöz. Tulajdonképpen úgy gondolom, hogy ő a legtisztábban versenyző pilóta, aki ellen valaha is versenyeztem" – jelentette ki az F1-ből 2016 végén visszavonult, később a 2017-es Monacói Nagydíjon egy futam erejéig visszatérő Button.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK