Vágólapra másolva!
Kihasználva, hogy az idei szezontól már nem tilos egynél többször változtatni a sisakfestésen, Lando Norris, a McLaren versenyzője elindul azon az úton, amelyet Sebastian Vettel taposott ki előtte, és minden versenyre új dizájnnal fog készülni.

Tavaly több pilóta nemtetszését kiváltotta az FIA-nak az a szabálya, amely szerint egy versenyző egy szezonban legfeljebb egyszer változtathat a sisakfestésén, ezen kívül csak apróbb eltérések engedélyezettek, a dizájn alapjaiban véve ezt az egy alkalmat kivéve nem változhat (még csapatváltás esetén volt engedélyezett nagyobb módosítás).

Az idei szezonra a Nemzetközi Automobil szövetség azonban feloldotta az eredetileg a nézők érdekében hozott korlátozást, mostantól mindenki annyit variálhat, amennyit csak szeretne. Ez Sebastian Vettel mellett a jelek szerint Lando Norrisnak is remek hír, a McLaren pilótája már be is jelentette, hogy minden futamra új festése lesz.

Norris mostantól minden futamra új sisakfestéssel készül Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A szabályozást tavaly sem sikerült mindenkivel betartatnia az FIA-nak, Max Verstappen például mindenfajta gond nélkül viselhetett teljesen más színű sisakot egynél több versenyen is, Danyiil Kvjat hazai futamán viszont nem hordhatta az arra az alkalomra készített fejvédőjét, mert az már a második módosítása lett volna a szezonban. Sebastian Vettel szokás szerint szinte minden futamra új festéssel készült, noha az ő esetében a sisak alapdizájnja általában megmaradt.

Vettelhez hasonló sisakőrületre készül Lando Norris is, aki a tavalyi jokerét arra használta el, hogy példaképe, Valentino Rossi előtt tisztelegjen Monzában.

„Azt tervezem, hogy remélhetőleg minden versenyen kipróbálhatok egy új, különleges sisakdizájnt – nyilatkozta a McLaren 20 esztendős versenyzője az Autosportnak. – Az eddigi összes kint van otthon a falamon, minden egyes futamra emlékezem általuk.

Maradni fogok a jelenlegi koncepciónál, mert az vagyok én, de hogy körülötte milyenek lesznek a színek és a minták, az remélhetőleg mindig tükrözni fogja az adott helyszínt, az országot és hasonlók. Örülök, hogy feloldották a korlátozást."

Norris a tavalyi Olasz Nagydíjon Valentino Rossi sisakdizájnját vette kölcsön, természetesen a Doktor engedélyével Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei

A korlátozás feloldása vélhetően nem csak Norrist ihlette meg, hanem más versenyzők is szabadabban fognak hozzányúlni a sisakfestésükhöz. A szinte teljes F1-es karrierjét lényegében ugyanazzal a dizájnnal töltő Valtteri Bottas a melbourne-i idénnyitóra például már meg is tette, más kérdés, hogy élesben végül nem viselhette a sisakot, amelyen egy dabelő koala volt látható. Norris erre csak annyit mondott: a dabelés már kiment a divatból, úgyhogy Bottasnak valami jobbal kellene próbálkoznia.