Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff terveitől is függ Hamilton jövője az F1-ben

2019.11.15. 18:08

A Mercedes hatszoros világbajnoka egyértelműen kijelentette, hogy folytatni akarja az F1-es pályafutását, de a szerződés meghosszabbítása előtt tudni akarja, hogy Toto Wolff mire készül.

Az idei világbajnokság megnyerése után a jövő felé fordul Lewis Hamilton és a Mercedes figyelme: noha az anyavállalat, a Daimler AG egyre nehezebb piaci környezetben működik és egyelőre nem garantálják a márka F1-es részvételét, Lewis Hamilton kijelentette, ő a 2020-as szezon után is versenyezni akar.

Hamilton szerződése az ellenfelei többségéhez hasonlóan jövőre lejár, de lényegében az egész piac arra vár, hogy tisztázódjon a jövője. A brit pilóta szempontjából pedig az a fontos, hogy mihez kezd Toto Wolff, a Mercedes-csapat résztulajdonosa és csapatfőnöke, akit korábban hírbe hoztak a Liberty Media vezérigazgatói posztjával is, ő azonban kijelentette, maradna a csapatnál.

Hamilton az F1-ben minden egyes körét Mercedes-motorral hajtott autóval tette megForrás: AFP/Carl De Souza

„Ez nehéz kérdés, mert tudom, nem mindig pozitívum, ha az ember túl sokáig beszorul egy pozícióba, ezért én mindig azt akarom, hogy mindenki kitárhassa a szárnyait és azt tehesse, ami a legjobb a pályafutásuk szempontjából. Csak ő tudhatja, hogy mi ez” – nyilatkozta Wolff-fal kapcsolatban Hamilton. Ők ketten az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnök-pilóta párosát alkotják.

Vállalkozásról lévén szó, a megfelelő embereknek kell pozícióban lenniük, és eddig ő az volt. Tökéletesen passzolt” 

– mondta főnökéről a hatszoros világbajnok. – Ha a sportágban maradok, nem igazán szeretném, ha távozna, de végtére is, ez az ő döntése – szögezte le. – A csapat nem csak egy főből áll, de nekem fontos, hogy hol jár az esze. Erre várok. A sportág jól járna, ha olyasvalaki működtetné, mint ő, de nem tudom, hogy az mókásabb élmény lenne-e [neki]” – tette hozzá.

Sok múlhat azon, hogy Wolff és Hamilton mire jut a háttérbenForrás: AFP/Andrej Isakovic

Joe Saward szakblogger az USA Nagydíj után arról számolt be, hogy a paddockban az a hír járja, a Ferrari szeretne elfogadtatni egy „Toto Wolff záradékot”, ami kizárná, hogy a közelmúltban csapatfőnökként dolgozó szakemberek döntéshozói pozícióba kerüljenek a Formula One Groupnál. Ez egyértelműen kizárná az osztrák üzletember átigazolását a jogtulajdonos kötelékéhez.  

Wolff a 2013-as szezon óta először hagy ki versenyt, mivel a Brazil Nagydíjra személyesen nem utazott el.  

„Küldtem neki egy SMS-t, megírtam neki, hogy hihetetlen csapatot épített és büszkévé fogjuk tenni – árulta el. – Ez nem sok változást okoz a csapaton belül, de hiányozni fog a bokszfalon és a meglátásai is a hétvége során, de a feladatunk adott és ez nem tereli el a figyelmünket. Ő így is néz majd minket, úgyhogy továbbra is bajba lehet kerülni a főnöknél.”

Hamilton versenyezni akar

Noha a Wolff-fal kapcsolatos válaszában feltételes módot használt, Hamilton a korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan egyértelműen megerősítette, hogy a következő szezon után is versenyezni akar.

Hamilton további rekordokat dönthet az F1-benForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Nyilvánvalóan átgondoltam a következő néhány évet. Azt tudom, hogy folytatni akarom a versenyzést. Imádom, amit csinálok, és nem látom okát, hogy belátható időn belül felhagyjak ezzel” – mondta a brit sportoló, aki januárban 35 esztendős lesz, és ha jövőre sem törik meg a sikersorozata, a világbajnoki címek és a futamgyőzelmek terén is utoléri a csúcstartó Michael Schumachert.

Azt viszont leszögezte, a szerződéshosszabbítással kapcsolatos huzavona nem hiányzik neki, még akkor sem, ha személyesen jó viszonyt ápol a menedzsmenttel.

„Alig kötöttem meg a mostani szerződést és már kezdhetek tárgyalni az esetleges következőről – összegzett. – Ez megint stresszes pillanat, amikor ringbe kell szállni és barátságos, de mégis feszült beszélgetéseket kell folytatni a feltételekről meg ilyen dolgokról, de hozzászoktam már, és szeretem azt gondolni, hogy viszonylag jól tárgyalok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK