Társoldalunk:

Bottas örül, hogy nem csak ő lassult az időmérő végén

2019.11.02. 23:34

Váratlanul Valtteri Bottas szerezte meg a pole pozíciót a vasárnapi USA Nagydíjra, miután új pályacsúccsal maga mögé utasította ellenfeleit. Lewis Hamiltonnak fájhat a feje a rajt előtt.

A pénteki eredmények alapján nem meglepő, hogy a Mercedes megszerezte a pole pozíciót a vasárnapi USA Nagydíjra, az viszont már az, hogy az eredményt nem Lewis Hamilton, hanem csapattársa, Valtteri Bottas szállította a szombati időmérő edzésen.

Bottas korábban sohasem végzett Austinban a legjobb négy között a futamon, és sohasem töltött még kört az élen a Circuit of the Americas aszfaltján, a rossz statisztikát azonban vasárnap átírhatja, mivel új pályacsúcsot elérve ő futotta a leggyorsabb kört az időmérőn. Ráadásul, közvetlen ellenfelei az övével megegyező gumitaktikával, közepes keverékű abroncsokon indulnak. 

Hamilton a vártnál gyengébb eredményt ért el - Galéria!Forrás: AFP/Mark Ralston

„Nagyon boldog vagyok, mert sikerült szép kört futni a Q3 elején, és az ilyen körök remek érzést keltenek egy ilyen pályán. Tegnap trükkös napunk volt itt, akadt néhány dolog, ami nem stimmelt az autóval, remek munkával sikerült délelőtt minden részletet rendezni, és megtalálni, hogy mire kell összpontosítanom. Rátaláltam, hogy mit kell tennem a Q3-ban” – mondta az időmérő után.  

Az utolsó körben gyengült a tapadás, úgyhogy örömmel láttam, hogy senki sem tudott végül javítani, mert nekem sem sikerült.”  

A finn pilóta szempontjából fontos az eredmény, mivel mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy a maga részéről életben tarthassa a világbajnoki reményeit. Ehhez azonban az is kell, hogy Hamilton ne legyen legalább 8. helyezett, ami az eddigi eredmények tekintetében rutinmunkának tűnik, de a brit pilóta szombaton csak az 5. helyezett lett.

Bottasé az austini pole - GalériaForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton nem keresett kifogásokat az időmérő után, nem akarta az autóra kenni gyenge rajtpozícióját. „Az autóval nem volt semmi gond, egyszerűen ma nem raktam össze elég jó kört. Az autó egyértelműen képes lett volna az első sorra, de ma nem csináltam meg, ami az én hibám, holnapra megpróbálom kijavítani. – nyilatkozta őszintén az ötszörös világbajnok, majd hozzátette, most még nem foglalkozik a versennyel és hatodik vb-címének megszerzésével. – Hogy őszinte legyek, egyelőre nem is gondolok a versenyre, próbálom megemészteni a történteket, a holnappal pedig majd később törődöm.”

Toto Wolff Hamilton produkciója ellenére boldog volt az első rajtkocka miatt, és

azt sem zárta ki, hogy világbajnokának lesz esélye a győzelemért küzdeni a megfelelő stratégiával.

„Nagyon boldog vagyok, jó érzés újra pole pozícióban lenni, már hiányzott ez. Sajnálatos, ami Lewis-zal történt, meglátjuk, mit tehetünk holnap a stratégiával. Ez nem az ő időmérője volt, ami nagyon szokatlan, ki kell derítenünk, hogy mi történt. Agresszív stratégiával még mindig versenyzhetünk a győzelemért” – nyilatkozta az osztrák üzletember.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK