Lapértesülések szerint döntöttek Bottas és Ocon jövőjéről

Forma-1, Esteban Ocon, Renault, Ausztrál Nagydíj, 2016
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 17 : Esteban Ocon of Renault during driver portrait session before the 2016 formula 1 Rolex Australian Grand Prix. Albert Park circuit in Melbourne, Australia on March 17, 2016. (Photo by Asanka Brendon Ratnayake/Anadolu Agency/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Finn és francia sajtóértesülések szerint is megszületett a döntés Valtteri Bottas és Esteban Ocon jövőjéről. Változások jönnek, de nem teljes felfordulás.

A nyári szünetre ígérte Toto Wolff, hogy eldönti, ki lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél a 2020-as szezon során. A mérleg egyik nyelvét mostani pilótája, Valtteri Bottas képviseli, a másikat a feltörekvő Esteban Ocon, aki az idei szezont a csapat harmadik pilótájaként tölti, miután az ígéretek ellenére a Renault és a McLaren sem szerződtette le őt a 2019-es szezonra.

Wolff a nyilatkozatok szintjén nagyra tartja Ocont, de eddig mindig lojálisan és etikusan bánt a pilótáival, ezért Bottast annak ellenére sem küldte el a csapattól, hogy az ígéretes kezdés után a finn versenyző ismét beleszürkült a mezőnybe. Az osztrák üzletember azt mondta, olyan döntés születik majd, ami egyik sportolót sem hagyja cserben.

A jelek szerint Oconnak nem sikerült elhappolnia Bottas elől a Mercedes ülését Forrás: AFP/Saeed Khan

A német Auto Bild a héten már megszellőztette, hogy Bottas megtarthatja a helyét a Mercedesnél, miközben Ocon a Renault-hoz tarthat, ezt azóta a finn versenyzők kapcsán jól értesült Turun Sanomat tudósítója, Heikki Kulta is megerősítette, a L'Équipe pedig arról írt, hogy Ocon már meg is egyezett a Renault-val. Bottas tavaly 1+1 éves szerződést írt alá a Mercedesszel,

a finn lap szerint az egyéves opciót aktiválja most a csapat, amely várhatóan már a hétvégi Belga Nagydíj előtt bejelenti, hogy jövőre is Bottas lesz Lewis Hamilton csapattársa.

Az ötszörös futamgyőztes szerdán ünnepli 30. születésnapját. Ocon ügyében a finn tudósító arról számolt be, hogy döntés egyelőre nem született a Renault-nál. Amennyiben megállapodik a francia istállóval, Nico Hülkenberg várhatóan a Haashoz igazol Romain Grosjean helyére, ha viszont a német versenyzőnek újra bizalmat szavaznak, Ocon köthet ki a Haasnál.

Oconnak nem lenne teljesen ismeretlen a Renault, korábban már volt az istálló harmadik számú pilótája Forrás: Getty Images/2016 Anadolu Agency

A források között egyelőre nincs egyetértés abban, hogy Ocon maradna-e a Mercedes fennhatósága alatt. A L'Équipe szerint a Renault-hoz igazolása esetén Ocon elhagyná a stuttgarti köteléket, a Turun Sanomat viszont arról ír, hogy a francia pilóta „játékjoga" fölött továbbra is a Mercedes őrködne. A lap másik tudósítója, Luis Vasconcelos közben arról írt, hogy

nem zárható ki Sebastian Vettel visszatérése a Red Bullhoz, mivel

a német pilóta állítólag nem ért egyet a Ferrari fejlesztési irányvonalával, és úgy gondolja, hogy korábbi csapatánál jobb esélye lenne a győzelemre.

Mindennek ellentmond az a pletyka, hogy a Ferrari vezetése részéről elvárás, hogy legyen egy világbajnok a csapatban – az utóbbi 24 évben mindössze egyszer, 2007-ben fordult elő, hogy egyik pilótájuk sem rendelkezett legalább egy vb-címmel –, valamint Mattia Binotto Marcának tett nyilatkozata is, amelyben a csapatfőnök azt mondta, „nincs kétsége” afelől, hogy Vettel jövőre is velük lesz.