Társoldalunk:

Hivatalosan is távozott a Williams technikai igazgatója

2019.06.25. 19:08

Paddy Lowe az idei autó kudarcát látva ment személyes szabadságra, még a szezon kezdete előtt. Úgy döntött, nem is tér vissza az istállóhoz.

Hivatalosan is véget ért Paddy Lowe pályafutása a Williamsnél, ahova a világbajnok Mercedestől érkezett azzal a céllal, hogy a középcsapattá süllyedő istállót visszavezesse a célra, de ehelyett a grove-i csapat az idén minden korábbinál gyengébben teljesít, és egyértelműen utolsó a mezőnyben.

Lowe kálváriája már tavaly megkezdődött, többen is távoztak a csapattól az irányítása alatt, azonban az idei tesztelés tette fel az i-re a pontot, mivel a Williams autója nem készült el időre, majd messze a leglassabbnak bizonyult. A brit szakember az idénynyitóra már el sem utazott a csapattal, március óta személyes szabadságát töltötte.

Paddy Lowe elhagyta a Williams-csapatotForrás: Williams Racing

A helyzetet bonyolította, hogy Lowe az igazgatótanács tagja is volt, így nem lehetett egyszerűen leváltani, ráadásul arról is szóltak hírek, hogy tulajdonrészt is szerzett a csapatban. A jogi és adminisztratív akadályok azonban valószínűleg elhárultak, mert a Williams kedden nyilvánosságra hozta, hogy Lowe formálisan is távozott a csapattól.

Az elmúlt időszakban számot vetettem, és arra a döntésre jutottam, hogy nem állok ismét munkába a Williamsnél 

– nyilatkozta Lowe a csapat közleményében. – A korábbi munkatársaimnak a lehető legjobbakat kívánom, hogy kiállják a kihívásokat, de biztos vagyok abban, hogy képesek lesznek erre. Külön köszönetet mondok a Williams szurkolóinak, akik nagyon megértők voltak” – tette hozzá a brit szakember.

Ez a Williams történetének leggyengébb éveForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Lowe korábban részt vett az aktív futómű szoftveres vezérlésének kifejlesztésében, ami az 1992-es Williams legfontosabb innovációja volt, majd a McLarennel is világbajnokságot nyert, a Mercedesnél pedig Toto Wolff kifejezetten a korábbi csapatfőnök, Ross Brawn helyére szerződtette, és rábízta a csapat teljes technikai irányítását.

A Mercedesszel zsinórban megnyert három világbajnoki cím jót tett Lowe megítélésének, a Williams az ő elengedését is feltételként kötötte ahhoz, hogy Valtteri Bottas átigazolhasson a 2017-es szezonra. A világbajnok istállóhoz James Allison érkezett, és a versenyképességük egyáltalán nem romlott, Lowe viszont bő egy év alatt megbukott a Williamsnél.

Megértjük és tiszteletben tartjuk Paddy döntését, és minden jót kívánunk neki a jövőben”  

– tette hozzá Claire Williams csapatfőnök-helyettes. – Azt egyelőre nem tudni, Lowe hol folytatja a pályafutását, és azt sem, hogy a Williams igazol-e valakit a helyére. Egyelőre a korábbi résztulajdonos, Patrick Head támogatja az istállót, de Williams elárulta, Head maximum heti 1-2 napot tölt a gyárban, és inkább csak mentorként segíti a mérnöki stáb munkáját.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK