Társoldalunk:

Verstappen leidiótázta, de nem akarta megbántani a bírát

2017.10.25. 12:54

Azt állítja, csak a pillanat hevében tett derogáló megjegyzéseket az egyik sportfelügyelőre az austini büntetése után. Beszélgetni nem akar vele a történtekről, szerinte nem lenne értelme.

Max Verstappen érthető módon nem fogadta túl jól, hogy az USA Nagydíj leintése után pár perc alatt megfosztották a 3. helytől, amiért az utolsó kanyarok egyikében a pályát levágva előzte meg Kimi Räikkönen Ferrariját. A Red Bull versenyzője igazságtalannak tartotta a döntést, és dühében kijelentette, hogy az egyik „idióta" sportfelügyelő ítél folyamatosan ellene.

Verstappen kiakadt az austini ítélet miattForrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A 3+1 fős bírói testület összetétele éppen a személyes elfogultság elkerülése végett versenyről versenyre változik, ezúttal azonban ugyanúgy tagja volt az ausztrál Garry Connelly, mint a tavalyi Mexikói Nagydíj hétvégéjén, amikor Verstappentől hasonló körülmények között vették el a helyét. Bár őt konkrétan nem nevezte meg, minden bizonnyal rá célzott, a holland tévének nyilatkozva derogálóan „mongolnak" (vagy inkább mongoloidnak) nevezve a felügyelőt.

Verstappen hétfőn este, a Peptalk című talkshow-ban már visszakozott.

Nézzék, a pillanat hevében az ember mond mindenfélét, de természetesen senkinek nem akartam rosszat

– magyarázta. – Ilyenkor csak kibukik egy és más. Nem akartam megbántani senkit."

Az FIA nem szokta jól viselni, ha a tisztviselőit sértegetik: tavaly Sebastian Vettel is megrovást kapott, és nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, miután a mexikói futam közben, a rádióban elküldte melegebb éghajlatra a versenyigazgatót, Charlie Whitingot, pont azért, mert a szerinte szabálytalanul védekező Verstappent nem büntették meg időben. A Red Bullt irányító Christian Horner azonban úgy véli, a pilótája most nem fog bajba kerülni a derogáló megjegyezései miatt.

MEGÉRDEMELTE-E A BÜNTETÉST?

„Szerintem joga van hozzá, hogy kinyilvánítsa a véleményét – mondta. – Az érzelmek minden sportban magas hőfokon égnek, ez is hozzájuk tartozik. Ha azt állította volna, hogy örül az ítéletnek, sokkal jobban el lettem volna képedve."

A felvetésre, hogy tisztáznia kellene a helyzetet Connellyvel, Verstappen azt felelte: nincs mit megmagyaráznia.

„Leülhetünk egymással, és beszélgethetünk órákig, de ez semmin nem változtatna" – tette hozzá. Viszont úgy véli, az ítélkezési rendszert muszáj lenne megreformálni.

„Azt gondolom, egyre többen akarnak változást. A döntés nem volt helyes, és röhejes, hogy semmit nem tehettünk ellene – utalt arra, hogy fellebbezni a szabályok szerint nem lehetett. – Erről még beszélni fogunk, de tisztán kellene látni, hogy mi a helyes. Egyelőre nem tudom egyértelműen a választ."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!