Vágólapra másolva!
Na jó, ezt valószínűleg Christian Horner sem gondolja komolyan, de vicces kedvében volt, amikor körbekalauzolt egy stábot a Red Bull főhadiszállásán. Videó a kulisszák mögül.

A Red Bull Milton Keynes-i főhadiszállását, amely eredetileg a Stewart Grand Prix számára épült, pár évvel ezelőtt mi is bejártuk (lásd „Itt sütik Vettel bikáját" című cikkünket!), de a Formula1.com jóvoltából most videón is bárki benézhet a Forma-1-es csapat gyárába. A csapat főnöke, Christian Horner ráadásul vicces kedvében volt, amikor körbekalauzolta benne a stábot.

„Adrian irodája pont az enyémmel szemben van" – indítja a túrát abban a szobában, ahol a Red Bull sztártervezője, Adrian Newey dolgozik. „Ahogy láthatják, az üres asztal filozófiájának híve. Most épp nincs itt, mert az autó különféle részeivel foglalkozik éppen. Ez a műszaki rajzasztal követte őt a Williamstől a McLarenhez, majd onnan a Red Bullhoz is. Belekerült egy kis pénzembe, hogy megszerezzem a McLarentől, de fantasztikus, sok futamot megnyerő autók tervei születtek rajta."

Horner ezek után kilép a folyosóra, és bizalmaskodva egy ajtóra mutat. „Íme az egész gyár legfontosabb helyisége: a vezetői WC. Kóddal nyílik, amit összesen három ember ismer. Rengeteg inspirációt lehet szerezni odabent,

A Red Bull által nyert trófeák a főbejárat mellett, a recepción sorakoznak. 2014 végén betörtek ide, és elraboltak közülük 64-et, a nagy részüket azonban később egy tóba dobálva megtalálta a rendőrség. A hiányzókról a csapat másolatot készített, úgyhogy a plafonig érő vitrin továbbra is impozáns látványt nyújt. „Itt a két legfontosabb trófea: az egyéni és a konstruktőri vb-címért járó vándorserlegek" – mutatja Horner, majd sejtelmesen hozzáteszi: „Ezek elvileg csak másolatok. De vajon tényleg azok?

Ezután betérünk az éppen üres „operációs központba", ahol katonás rendben feszítenek egymás mellett a monitorok. „Rengeteg információ áramlik a pálya és a főhadiszállás között a nagydíjhétvégéken" – magyarázza Horner. „Ezzel az irodával sok pénzt spórolunk, mert az itt dolgozó mérnököknek nem kell mind elutazniuk a helyszínre."

A közeli edzőteremben nemcsak a fiatal versenyzők, hanem a szerelőcsapat kondíciójáról is igyekeznek gondoskodni, hogy a nagy fizikai igénybevételt jelentő kerékcserék során se kövessenek el a fáradságból eredő hibákat. „Természetesen én is itt tartom magam ilyen jó formában" – teszi hozzá a Red Bull főnöke. „Ami azt illeti, úgy tizennyolc hónapja most járok erre először..."

Az autókat szükség esetén akár minden verseny után újrafestik, hogy makulátlanul nézzenek ki, ehhez öt műhely áll a csapat rendelkezésére. Odébb, a megmunkálási részleg 400 négyzetméteres csarnokában CNC-marógépek sorakoznak.

– mondja Horner, majd átsétál a kompozit részlegbe, ahol a vákuumcsomagolt, szénszálas alkatrészeket négy autoklávban sütik ki.

Horner végül a pihenőszobában fejezi be a túrát, itt egyesek éppen beszélgetnek, mások csocsóznak. „Mindent megteszünk, hogy a munkakörnyezet szórakoztató legyen" – jelenti ki a csapat főnöke. „Az emberek szeretnek itt dolgozni, szerintem így lehet kihozni belőlük a legtöbbet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!