Vágólapra másolva!
Szerinte legfeljebb az első néhány versenyen lesz hatása a szabályváltozásoknak, a versenyzők hamar hozzászoknak majd a manuális rajtokhoz. Mások szerint azonban az új szabályok komoly változást jelentenek.

A hétvégi Belga Nagydíjon lépnek életbe a rajtolásra vonatkozó új szabályok, a versenyzők ezentúl sokkal inkább magukra lesznek utalva az indulásnál. A legfőbb változás, hogy a pilótáknak mostantól maguknak kell megtalálniuk a kuplung ideális fogáspontját, a beállításokon ugyanis nem lehet változtatni a bokszutca elhagyása és a rajt pillanata közötti időszakban. A fogáspont beállításához szoftveres segítséget sem szabad igénybe venniük. További szigorítás, hogy a versenyzők a rádión sem kaphatnak semmilyen segítséget a rajtprocedúrával kapcsolatban.

Korábban többen is úgy nyilatkoztak, hogy az új szabályok miatt akár káoszba is fulladhatnak a rajtok, Sebastian Vettel azonban nem ért velük egyet. Ő nem is érti, miért kellett változtatni a szabályokon , hiszen néhány hét múlva már senki nem fogja észrevenni, hogy a pilóták máshogy rajtolnak.

„Nem igazán értem, mit akartak ezzel elérni" – nyilatkozta. „Nem számítok nagy változásra – talán a mostani és a következő rajt kicsit kaotikusabb lesz, de a Forma-1-ben sok okos ember dolgozik. A versenyzők is sokmindenre képesek, szerintem két-három verseny múlva semmilyen változást nem veszünk majd észre."

Vettel nem tart az új szabályoktól Forrás: AFP

Megoszlanak a vélemények

Sergio Pérez más álláspontot képvisel, szerinte az új szabályok komoly változást jelentenek. „A rajtok eddig is kockázatosak voltak a Forma-1-ben, most pedig még jobban megkavarhatják a sorrendet. Szerintem ez nagy előrelépés az F1-ben" – vélekedett.

Nico Rosberg kedden a Mercedes szimulátorában gyakorolta az új rajtprocedúrát, ő a rádióforgalom korlátozását tartja a legnagyobb változásnak. „Eddig folyamatosan beszéltek hozzám a rádióban, a rajtrács elhagyásától kezdve egészen az indulás pillanatáig. Most viszont teljes csend lesz" – mondta. „Az egész folyamatot észben kell tartanunk, ezért nehezebb dolgunk lesz. Maga a rajt is bonyolultabb lesz, hiszen nem változtathatunk a kuplung beállításain, ezért csak rajtam múlik, jól rajtolok-e."

Valtteri Bottas és Jenson Button szerint a rádiózás hiánya sem jelent majd problémát, ha a versenyzők észben tartják a különböző lépéseket. „Olyan sokszor csináltuk már, hogy igazából automatikussá vált. Emlékszünk rá, mit kell tennünk, ezért nem lesz probléma belőle" – nyilatkozta Bottas.

„Most is megmondják majd, mit kell csinálnunk, de 5 másodperc helyett ezentúl 10 percig kell észben tartanunk az instrukciókat" – magyarázta Button.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!