Vágólapra másolva!
Veszélyben lévő pilótaülése ellenére nem foglalkozik a jövővel Kimi Räikkönen, aki szerint a neki hagyományosan kedvező Belga Nagydíj is csak egy lesz a sok közül. Úgy véli, a jelenlegi Ferrari az eddigi legjobb csapat, ahol versenyzett, és Sebastian Vettel érkezése is jót tett a légkörnek.

Kimi Räikkönen arra számít, hogy „miután véget ért a vakáció”, ismét középpontba kerülnek a jövőjét firtató spekulációk, mert az újságíróknak „valamiről írniuk kell.” A Magyar Nagydíj utáni többhetes szünet végén a mezőny a belgiumi Spában lép újra pályára, ahol a finn pilóta eddig négy alkalommal nyert, így csak Michael Schumacher és Ayrton Senna sikeresebb nála. Ő viszont úgy véli, a következő futam nem hoz fordulópontot a pályafutása jövőjével kapcsolatban.

„Ahogy ezt már rengetegszer elmondtam, ez is csak egy verseny a többi között” – mondta a finn MTV3 televíziónak egy Helsinkiben rendezett szponzori eseményen, ahol gokartversenyen is részt vett. „Egy adott verseny nem tesz különbséget sem így, sem úgy, de legyen jó hétvégénk, aztán majd meglátjuk” – nyilakozta a finn, akit Niki Lauda, a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke is esélyesnek tart a vasárnapi győzelemre.

Räikkönen sokáig követte Vettelt a Magyar Nagydíjon, de műszaki hiba miatt kiesett Forrás: AFP

„Spa nagyon jó pálya Kimi számára” – idézte a korábbi háromszoros világbajnokot és kétszeres belgiumi győztest az Ilta Sanomat. „Ha jól teljesít, javulhatnak az esélyei, hogy maradhasson a Ferrarinál” – tette hozzá. „Räikkönen győzelmi esélye Spában olyan jó, mint Lewis Hamiltoné vagy Nico Rosbergé. Szerintem igen motivált lesz” – vélte az osztrák, aki szerint a Ferrari letett Valtteri Bottas szerződtetéséről, mert a Williams túl magas árat kért Räikkönen honfitársának kivásárlásáért.

Räikkönen tavaly tért vissza a Ferrarihoz, ahol rögtön nagyon kikapott Fernando Alonsótól. Az eredmények terén az idén is jelentősen elmarad a már két futamot is megnyerő Sebastian Vettel mögött, de tempójuk sokkal kiegyensúlyozottabb, és Räikkönent többször sújtották a csapat hibái, műszaki problémák, versenybalesetek is. Bár sokan kritizálják a teljesítményét, úgy véli, a Ferrari az idén sokkal jobban szerepel a 2014-es szezonnál.

Räikkönen a Belga Nagydíjon

Kimi Räikkönen a jelenlegi mezőny messze legsikeresebb versenyzője Spában. 2004 és 2007 között zsinórban háromszor nyert, 2008-ban is a győzelemért harcolt, de néhány körrel a leintés előtt az esőben megcsúszott, és összetörte a Ferrarit.

Mielőtt először visszavonult a Forma-1-től, utoljára a 2009-es Belga Nagydíjon nyert, ami egyben a Scuderia egyetlen győzelme is volt abban az évben. Visszatérése után a Lotusszal is a dobogón tudott végezni 2012-ben, a 2014-es belgiumi futam pedig a ritka alkalmak egyike volt, amikor le tudta győzni akkori ferraris csapattársát, Fernando Alonsót.

„Attól függ, mivel hasonlítjuk össze” – mondta az idei autóról. „Ha a tavalyi évvel, akkor közel sem annyira rossz, de akadtak gyenge futamaink és némi balszerencsénk is volt. Az idén jól működött az autónk, apró dolgok is nagy változásokat okozhatnak, például talán a gumik jelentik a legtöbbet” – magyarázta a finn, aki kijelentette, nem foglalkozik sokat a jövőjével.

„Egyszer az ember pályafutása úgyis véget ér, azt nehéz megmondani, hogy akkor mihez kezdek. Nem sokat gondolkodtam még ezen, nem terveztem előre” – jelentette ki. Räikkönen azért sem szeretne távozni a Ferraritól, mert Sebastian Vettel csatlakozásával és a menedzsment átalakításával alaposan megváltozott a légkör a Scuderiánál, és ennek szeretne a részese maradni.

„Jobb irányba változtak a dolgok” – ismerte el az STT-Lehtikuva hírügynökségnek. „Ez a legjobb csapat, amelyben valaha is voltam” – mondta, Vettelről pedig kijelentette: „Mindenképpen ő az eddigi legjobb csapattársam, ami mindannyiunknak megkönnyíti, hogy megosszuk egymással a dolgainkat, és beszéljünk róluk. Ez az egész csapatot nagyon segíti.”

A 2007-es világbajnok kitért a napokban felmerült Finn Nagydíj ötletére is, amit „életszerűtlennek” nevezett, de a rá jellemző pragmatikus hozzáállással megjegyezte, hogy „természetesen, ha valaki a megfelelő mennyiségű pénzt beteszi Bernie (Ecclestone) zsebébe, akkor már akár jövőre is megtörténhet.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!