Vágólapra másolva!
A Red Bull a várakozásoknak megfelelően gyors volt a Magyar Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén, bár a szokatlan hűvösben még nem feltétlenül érvényesültek a normális erőviszonyok. A 2-3. helyen Räikkönen és Hamilton végzett, Vettel rengeteget csúszkált a nyers pályán.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Számítani lehetett rá, hogy a gyorsabb autóknak köszönhetően az idén a Hungaroringen is megdől a pályacsúcs, és Rubens Barrichello 2004-ben futott ideje rögtön az első szabadedzésen veszélybe került: Daniel

Ricciardo 1:18.486-os idővel nyerte meg a szabadedzést, ez csupán 5 századdal lassabb az eddigi körrekordnál.

A Red Bull tehát biztatóan kezdte a Magyar Nagydíj hétvégéjét, és a Ferrari gyorsabb volt a Mercedesnél, de ebből még nem lehet komoly következtetéseket levonni.

A napos, meleg időben zajló szabadedzésen lassan indult be az érdemi körözés, az első időszakban Valtteri Bottastól láthattunk érdemi próbálkozásokat, sokáig a Mercedes finn pilótája állt az élen. Majdnem egy óra telt el, amikor csapattársa, Lewis Hamilton átvette a vezetést, és az 1:18.8-as idejével már ő is 4 tizedre megközelítette Barrichello pályacsúcsát. Az edzés utolsó fél órájában Ricciardo volt a főszereplő, először csak 6 ezredes előnnyel vette át a vezetést a Mercedesektől, utána pedig megfutotta a nap legjobb idejét, és több mint 2 tizedes előnnyel az élen is zárta az edzést.

A Mercedeseket végül Kimi Räikkönen is megelőzte,

aki majdnem másfél tizedet adott Hamiltonnak.

Ricciardo kezdett a legjobban a Hungaroringen Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A két Ferrari az edzés legnagyobb részében mégsem a köridőivel, hanem a kisebb-nagyobb hibáival hívta fel magára a figyelmet. Az edzést a 6. helyen záró Sebastian Vettel egyszer ki is csúszott a 12-es kanyarban, de később is rengeteg kisebb hibát követett el, a Ferrari láthatóan csúszkált a pályán.

A német a csapatrádión túlkormányzottságra panaszkodott, és a hátsó abroncsaival sem volt elégedett.

A németet egyébként némi meglepetésre a két McLaren követte az eredménylistán, és a Renault mindkét autója is befért a legjobb tíz közé.

Nem ő volt az egyetlen, aki hibázott az egyelőre csúszós pályán,

az edzést kétszer is meg kellett szakítani piros zászlóval.

A Kevin Magnussen helyére beugró Antonio Giovinazzi még a gyakorlás elején törte össze a Haast, miután kicsúszott a 12-es kanyarban, az edzés legvégén pedig Jolyon Palmer szakította le a Renault-ja első szárnyát, amikor túl szélesen fordult a 4-es kanyarban, és keményen ráhajtott a kerékvetőre.

11:57
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik a 32. Magyar Nagydíj

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a négyhetes nyári szünet előtti utolsó Forma-1-es versenyhétvége, a Hungaroringen immár 32. alkalommal megrendezett Magyar Nagydíj. Izgalmas hétvégére van kilátás, hiszen a világbajnokság ennél szorosabb aligha lehetne: Sebastian Vettel egyetlen ponttal vezeti a világbajnokságot legfőbb riválisa, Lewis Hamilton előtt, miközben Valtteri Bottas lemaradása is csak 23 pont.

11:58
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Szép idő van

Süt a nap, 28 fokos a levegő. Az egész hétvégén hasonló időt várnak, persze néhány nyári záporon sem lepődnénk meg.

12:05
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

A mezőny nagy része rögtön kigurult a pályára, a mért körökre természetesen még várni kell. Alonso rögtön azt hitte, hogy defektje van, mert a kormánykijelzője problémát jelzett, de a csapat megnyugtatta, hogy csak a kijelzővel van probléma.

12:08
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardóé az első mért kör

1:22.421-es idővel kezdett, ennél sokkal jobb köröket fogunk látni még a mai nap folyamán is. A körrekord is megdőlhet, jelenleg Rubens Barrichello tartja 1:18.436-os idővel, még 2004-ből.

12:11
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo javított

És a köre máris gyorsabb, mint a tavalyi első szabadedzésen futott legjobb idő. Most 1:21.212-es idővel vezeti az edzést, a többi versenyzőnek egyelőre nincs mért köre.

12:16
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

A versenyzők most sem sietnek, a szerelők szokás szerint elvégzik a szükséges beállításokat az autókon az első körök után. A gyakorláson egyébként két újonc is kipróbálhatja magát: Alfonso Celis Ocon helyett köröz a Force Indiánál, a Haasnál pedig Antonio Giovinazzi kap lehetőséget Magnussen autójában.

12:26
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Újra benépesült a pálya

Mért kört is egyre többen futnak, most Valtteri Bottas vezet 1:20.912-es idővel. A szuperlágy gumikat használja, Ricciardo a lágyakon futotta a korábbi körét. A harmadik elérhető keverék a közepes a hétvégén.

12:29
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne megpördült

A 2-es kanyarban dobta el a McLarent, de aztán gond nélkül folytatni tudja a körözést. Később a motorjára panaszkodott a csapatrádión.

12:33
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Még sok a hiba

Ahogy azt a pénteki szabadedzéseken megszokhattuk, a pálya még poros, Vandoorne előbbi megpördülése után most Romain Grosjean találkozott a gumifallal a 12-es kanyarban. A Haas éppen érintette a falat, ezért nem tört össze.

12:34
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas sokat javít

Már szinte az összes versenyző futott mért kört. Rövid ideig Räikkönen állt az élen, de Bottas visszavezette a vezetést, ezúttal 1:19.451-es idővel. Hamilton áll a második helyen, 2 tizeddel lassabb a csapattársánál.

12:36
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel is megpördült

Grosjeanhoz hasonlóan a 12-es kanyarban vesztette el az uralmát a Ferrari felett, de sikerült elkerülnie a falat, így gyorsan folytatta a körözést. Vettel most a negyedik helyen áll, a két Mercedes és Räikkönen mögött.

12:41
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló

Giovinazzi törte össze az autóját, ő is a 12-es kanyarban dobta el a Haast. Erősebben állt bele a gumifalba, mint Grosjean, ezért a pályabíróknak kell eltávolítaniuk az autóját. A mentés idejére leállítják az edzést.

12:44
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Lassan az edzés felénél járunk, az állás: Bottas, Hamilton, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Alonso, Massa, Vandoorne, Hülkenberg.

12:46
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Újraindították az edzést

Sikerült elszállítani Giovinazzi autóját, nincs akadálya a körözés folytatásának. Jelenleg csak az éllovas Bottas van kint a pályán.

12:51
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas egyelőre megállíthatatlan

Igaz, a többiek nem is nagyon próbálkoznak, hogy átvegyék tőle az első helyet. A finn folyamatosan javít, már 1:19.248-as idővel vezeti az edzést, és 4 tizedre növelte az előnyét Hamilton előtt.

12:56
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

1:19.095-ös idővel ugrott az élre, 153 ezreddel előzi meg Bottast. Ricciardo egyelőre tartja magát a 3. helyen, de a hátránya több mint 8 tized. A Red Bull egyébként nagyon bízik benne, hogy az autójuknak fekvő Hungaroringen sikerül feledteniük a gyenge silverstone-i tempójukat.

13:03
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább gyorsul

Ha ez így megy tovább, már az első szabadedzésen megdőlhet az eddigi körrekord. Hamilton most 1:18.858-as idővel vezet, csak 4 tizeddel marad el Barrichello 2004-es idejétől. Közben Hülkenberg feljött az 5. helyre a Renault-val, Vettel viszont csak a 7.

13:07
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel nem tud tiszta köröket futni

Sokat hibázik, a legutóbbi körében a 13-as kanyarban is megingott az autója, és a célegyenes előtt is majdnem eldobta a Ferrarit. A rádión túlkormányzottságra panaszkodik, és szerinte a hátsó abroncsai "nem állnak készen" a körözésre. Azért sikerült javítania, a 4. helyre jött fel.

13:10
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo átvette a vezetést

1:18.852-es körével átvette a vezetést a Mercedesektől. Mindössze 6 ezreddel előzi meg Hamiltont a szuperlágy gumikon futott idejével.

13:15
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo közel a pályacsúcshoz

Már csak 5 század választja el Barrichello idejétől, 1:18.486-os kört futott. A Ferrarik továbbra is hibázgatnak, Vettel a 12-es kanyarban szaladt le majdnem a pályáról, Räikkönen pedig blokkolta a kerekeit.

13:19
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljött a 2. helyre

Az első szektorban az abszolút legjobb időt futotta meg, de önmagához képest a másik kettőben is javulni tudott. 234 ezreddel marad el Ricciardótól, Hamiltont pedig szűk másfél tizeddel előzi meg.

13:22
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Biztató a McLaren tempója

A pénteki első szabadedzésen az eredmények még nem sokat jelentenek, de a McLaren egyelőre elégedett lehet: Alonso a 7., Vandoorne a 8., a lemaradásuk másfél másodperc. A McLaren-Honda az elmúlt két évben kifejezetten jól szerepelt a Hungaroringen, idén is reménykedhetnek a pontszerzésben.

13:29
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes már nem próbálkozik

Annyi biztos, hogy az első hungaroringi szabadedzést nem egy Mercedes nyeri: 2 perccel az edzés vége előtt Hamilton és Bottas is a bokszban van, ők már nem fognak kihajtani a pályára. Ricciardo továbbra is vezet.

13:35
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászlóval ér végez az edzés

Palmer Renault-ja állt meg a pályán, az autón sérülések is vannak. Vandoorne rögtön jelentette is a rádión, hogy "Palmer kicsúszott, és mindent összetört az autóján." A visszajátszásból látszik, mi történt valójában: a 4-es kanyarban fordult szélesen, ráhajtott a kerékvetőre, és leszakadt az első szárnya. Másodpercek voltak hátra az edzésből, amikor meglengették a piros zászlókat.

13:37
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A végeredmény

Az első szabadedzés legjobbjai: Ricciardo, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Bottas, Vettel, Alonso, Vandoorne, Hülkenberg, Palmer.

Köszönjük a figyelmet! Délután 2 órakor jelentkezünk a második szabadedzéssel.