A Ferrari közelebb került a Mercedeshez, sok volt a kicsúszás

Események

F1 - SPAIN GRAND PRIX 2017 BARCELONE CIRCUIT ESPAGNE EUROPE F1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX MAI RACE HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, action during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barce
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, action during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Räikkönen és Vettel 3 tizedmásodpercre faragta le a hátrányát a Spanyol Nagydíj pénteki második szabadedzésén, amelyen egyébként is kisebbek voltak a különbségek a szokásosnál. A pályaviszonyok kifejezetten nehezek voltak, az erős szél és a kis tapadás miatt rengeteg kis incidens történt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés

Az erős szél és a rossz tapadási viszonyok miatt nehéz, rendszeres kicsúszásokkal tűzdelt szabadedzéssel folytatódott a Spanyol Nagydíj programja péntek délután. A Mercedes megtartotta délelőtt elfoglalt vezető helyét, az előnye azonban 3 tizedmásodpercre csökkent a Ferrarihoz képest.

A mindenki által tökéletesen ismert Circuit de Catalunyán egyébként is kisebbek voltak a különbségek a szokásosnál.

Még a 11. helyezett Esteban Ocon is csak másfél másodperccel maradt el az élen végző Lewis Hamiltontól, pedig mostanában inkább a Red Bull volt ekkora hátrányban.

Hamilton délután is megtartotta a vezetést - katt a galériához! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Mercedes elsőségéhez azonban egy pillanatra sem férhetett kétség: mind a közepes, mind a lágy keverékű gumikon ők bizonyultak a leggyorsabbnak. A címvédő istálló átfogó aerodinamikai frissítésekkel, valamint könnyített sebességváltóval érkezett Barcelonába, és úgy tűnik, az újításaik beváltak.

A Red Bull szintén jelentős ráncfelvarrást végzett az autóján, de a 3. helyről egyelőre nem tudott elmozdulni, a Ferrarinál továbbra is egyértelműen lassabb volt. Max Verstappennek és Daniel Ricciardónak még azért is sietnie kellett, hogy az egy mért körben egyre gyorsabb Renault-kat maga mögött tartsa. Nico Hülkenberg és Jolyon Palmer magabiztosan kaparintotta meg a 7-8. helyet a tabellán, megelőzve Felipe Massa Williamsét.

Ami a Ferrarit illeti, egyik versenyzőjük számára sem telt simán az edzés. Kimi Räikkönen a motor túlmelegedésével küzdött, ám még így is gyorsabb volt Sebastian Vettelnél, aki láthatóan elégedetlen volt balansszal, és az edzés végén ki is csúszott a kavicságyba a 4-es kanyarnál.

Ezért valószínűleg egy hirtelen széllökés volt a felelős, amely a másfél óra alatt nemcsak őt tréfálta meg.

Max Verstappen korábban ugyanott sodródott le a pályáról, a 13-as kanyarnál pedig többen a külső rázókövön kívül találták magukat, köztük Lewis Hamilton is, aki szintén a szelet okolta emiatt. Röviddel a leintés előtt Valtteri Bottas is tett egy kirándulást a sóderágyba.

A legbalszerencsésebb azonban Fernando Alonso volt, akinek a hazai közönsége előtt a délelőtti edzést motorhiba következtében ki kellett hagynia, és már a délutániból is elég sok idő eltelt, mire a javítás végeztével kimehetett a pályára. Utána úgy érezte, a motorja még a korábbinál is kevésbé húz, és a legutolsó helyen végzett.

Az edzést egyébként pár percre, pont a javában zajló versenyszimulációk során meg kellett szakítani a Carlos Sainz Toro Rossójáról leszakadt, a 9-es kanyar kijáratánál a pályára kerülő alkatrész miatt.

15:53
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan folytatódik az akció

Szép napot mindenkinek! Barcelonában továbbra is süt a nap, a kék égen csak pár felhő kószál. A mezőny ezen a hétvégén azon a pályán versenyez, amelyet a teszteknek köszönhetően mindenki a legjobban ismer. Sok titkot tehát nem tartogat, mivel azonban a csapatok szokás szerint rengeteg fejlesztéssel készültek az európai szezon nyitányára, délelőtt elég sok időt töltöttek kint: együtt összesen 447 kört tettek meg.

15:57
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes volt a leggyorsabb

Bár a téli teszteken a Ferrari uralta a Circuit de Catalunyát, ma délelőtt a Mercedes 1 teljes másodperccel gyorsabb volt náluk. Hamilton 1:21.521-es ideje 2,4 másodperccel jobb volt az egy évvel ezelőttinél, de Räikkönen 1:18.634-es márciusi eredményétől még jócskán elmaradt – igaz, az az ultralágy gumikon született. A Pirelli ide a lágyat, a közepeset és a keményet hozta el, pedig a versenyzők többsége szerint a lágyabbak is jók lettek volna.

16:00
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso visszatért a pályára

Délelőtt már az első körben bedöglött a motorja, gyakorlatilag ömlött belőle az olaj. Alonso nem sokat teketóriázott, visszament a szállodába teniszezni, amíg a csapat megjavította az autóját. Egyébként Vettelnem sem volt zökkenőmentes délelőttje: úgy tűnt, Vettel autójában a váltó romlott el, de a Ferrari furcsa módon a kerékre fogta a problémát, és tény, hogy hamar vissza os térhetett a pályára.

16:02
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Akció indul!

Magnussen és Palmer az elsők odakint. Az utóbbinak különösen nagy szüksége van a kilométerekre, mert délelőtt Szergej Szirotkin vezette az autóját - és megint balszerencséje volt, vízszivárgás miatt csak pár kört tudott megtenni.

16:03
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso motorja már jár is

Konkrétan mindenből újat kapott, kivéve a vezérlőelektronikát és az ERS akkumulátorát, de a padló még nincs felszerelve a McLarenre. Egyelőre mindenki a közepes gumikat választotta.

16:05
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen a motorjára panaszkodik

Úgy érzi, nem húz rendesen. Neki és Palmernek már ideje is van, de most Pérez állt az élre 1:25.033-mal. Egyelőre mindenki a közepes gumikat használja.

16:08
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Nagyon meleg van

A levegő 25, az aszfalt 43 fokos - ez persze melegebb, mint a teszteken volt, ami befolyásolhatja az erőviszonyokat. Vettel épp gyors körön van...

16:09
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre áll

A közepes gumikon 1:24.655-ös körrel átvette a vezetést, 45 ezredet verve Pérezre. A Ferrari nincs odaragadva az aszfalthoz: Vettel óriásit driftelt.

16:11
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Már Räikkönen a leggyorsabb

Na, ő már valamivel jobb kört ment: 1:23.143, szintén a közepes gumikon. A pálya szélén álló Martin Brundle szerint ezek a gumik tényleg túl kemények, nagyon gyengének tűnik a tapadás. Verstappen feljött a 2. helyre, 1,2 mp-vel Räikkönen mögé.

16:13
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari túlmelegszik

Räikkönen azt mondta, a műszerfalán felvillant egy figyelmeztető fény. Szóltak neki, hogy hűteni kell a motort. Vettel visszaelőzte Verstappent, de még mindig 0,860 mp-vel lassabb a csapattársánál. Már visszatért a bokszba.

16:15
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Negyedóra után így állunk: Räikkönen, Vettel, Verstappen, Massa, Sainz, Pérez, Vandoorne, Ocon, Hülkenberg, Grosjean, Palmer, Stroll, Magnussen. Egyelőre mindenki a közepes gumikat használta.

16:17
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton lesodródik

1:24.478-as idejével a 4. helyén kezd, de az utolsó szektorban sok időt vesztett, amikor a sikán rázókövén megcsúszva nagyot driftelt, és a túloldalon átesett a külső rázókőre.

16:19
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas átveszi a vezetést

Az edzés elején hidraulikafolyadékot pótoltak az autójában, de már az első mért körében gyors volt, a 2-3. szektorban mindenkinél jobb részidőt ért el. Az ideje 1:23.062, ez 81 ezreddel jobb Räikkönenénél. A rádión figyelmeztették, hogy a szél felerősödött - ezt az előbb Hamilton jelentette a rádión.

16:22
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megelőzi Vettelt

Így már ő a 3., bár Bottastól és Räikkönentől még mindig fél másodpercre van. Ricciardo a 8. helyre tornázta fel a ráncfelvarráson átesett Red Bullt, de Sainznál lassabb volt. Verstappen az 5. helyen áll.

16:23
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megcsúszása

Így nézett ki a képeken:

Röviddel később Vandoorne-t is elfújta az oldalszél a 12-es kanyar csúcspontjánál.

16:25
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen kicsúszik

A gyors 9-es kanyar előtt elvette a gázt, de a közepén előbb alul-, aztán hirtelen túlkormányzottá vált az autója, és kicsúszott a fűre. "Ez egy széllökés volt, Max" - nyugtatják meg a rádióban. Hamilton közben újra elfékezte magát a 12-esnél.

16:28
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso a pályán!

A McLarent ezek szerint gatyába rázták. Most vajon meddig bírja...?

16:30
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Vettel már a lágy gumikkal fog próbálkozni, úgyhogy fél óra után érdemes vetni egy pillantást a tabellára: Bottas, Räikkönen, Hamilton, Vettel, Verstappen, Massa, Sainz, Ricciardo, Pérez, Vandoorne, Ocon, Hülkenberg, Grosjean. Alonso 2 ellenőrző kör után visszatért a bokszba.

16:33
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre ugrik

A lágy gumikon 1,8 mp-t vert Bottasra, de ez nem volt egy egyszerű kör: a tapadás még mindig nem az igazi. Folyamatosan korrigálni kellett, és két kanyarbna el is vétette a csúcspontot. A 9-es előtt épphogy elemelte a lábát a gázról egy pillanatra. Az ideje 1:21.220 - aig 3 tizeddel jobb, mint amire Hamilton délelőtt a közepeseken képes volt.

16:34
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen még gyorsabb

1 tizedet vert a csapattársára, 1:21.112-re javítva a mai etalont. Massa is feljött a 3. helyre, alig 9 tizeddel a Ferrarik mögé, de Vettel most még gyorsabb körön van.

16:35
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Renault-t meglepően gyorsak

Hülkenberg alig 0,575 mp-vel volt lassabb Räikkönennél, sőt az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt ért el. Hm. Ő a 3., Palmer pedig a 4. - mindketten gyorsabbak Massánál.

16:36
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas átveszi a vezetést

Na, ő 1:21 alá szorította az időt a lágyakon: 1:20.892. Ez 0,220 mp-vel jobb Räikkönen idejénél.

16:38
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

De Hamilton a végső győztes

Ő Bottasnál is jobb kört ment 1 tizeddel, Räikkönennél pedig 3-mal, úgyhogy megint a két Mercedes vezet. Vettel a második köre elején javított, de aztán összességében nem. Most Bottas is újra próbálkozik. Neki vajon sikerül?

16:41
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Másodszor a Mercik sem javítanak

Az első szektorban Bottas és Hamilton is jobbat ment, mint az első körében, de aztán ugyanúgy elfáradtak a gumijaik, mint a Ferrarié. Stroll a 8-as kanyarban óriásit porolva lesodródott, miután a 7-esben besokallt. Ő csak a 17. helyen áll.

16:42
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Érkezik Ricciardo is

A Red Bullok még nem vetették be a lágy Pirelliket, de Ricciardo most kezdi a gyors körét. Alonso a 2 ellenőrző kör után megint eltűnt...

16:44
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo bejön a Renault-k elé

A lágy Pirelliken 1 tizedet vert Hülkenbergre, de a Mercedesektől majdnem 8, a Ferrariktól majdnem 5 tizeddel elmaradt. A szokásosnál azért így is kisebb a két élcsapat előnye.

16:48
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean elfékezi magát

A bal első kerék füstölve tilltakozott, ezt nem fogja megköszönni. Végre Verstappen is megtette a körét a lágy gumikon, és 5. lett, miután másfél tizedet vert Ricciardóra. Aki a második körének első két szektorában javított a korábbi részidején, de az teljes körben neki sem sikerült.

16:51
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

A Williams technikau igazgatója, Paddy Lowe a Sky-nak az előbb azt mondta, a lágy gumik kb. 3 másodperccel gyorsabbak a közepeseknél, és a számok alátámasztják ezt. A versenyzők így javítottak a lágyabb keverékre váltva:

BOT 1:23.062 => 1:20.892
HAM 1:23.619 => 1:20.802
RAI 1:23.143 => 1:21.112
VET 1:24.003 => 1:21.220
VES 1:24.346 => 1:21.438
RIC 1:24.681 => 1:21.585
MAS 1:24.522 => 1:22.015
SAI 1:24.641 => 1:22.265

Alonso végre visszatért a pályára.

16:54
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az időmérő szimulációját Kvjaton és Alonsón kívül mindenki teljesítette. Így fest a tabella: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Palmer, Massa, Sainz, Grosjean, Ocon, Vandoorne, Pérez, Magnussen, Ericsson, Stroll, Wehrlein.

16:57
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönennek motorgondja van

Megkérik, hogy lassítson le, és térjen vissza a bokszba. "Attól tartunk, valami nem stimmel a motorral" - üzenik neki. Ennek ellenére áthajtott a bokszutcán, és csinált egy gyakorlórajtot. Hm. Akkor mégsincs probléma? Korábban túlmelegedéssel küszködött.

17:01
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a hosszú etapok

Magnussenen kívül nem túl melgepő módon mindenki a lágy gumikon van kint. Hamilton diktálja a legerősebb tempót, folyamatosan 1:25-ös köröket megy, Vettel érdekes módon Massánál és Hülkenbergnél is rosszabbakat, 1:27-eseket.

17:03
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Pont a 9-es kanyar kijáratánál van valami letört alkatrész. A megszakítás rosszkor jön, épp a versenyszimulációk közepén.

17:05
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen motorja még mindig nem százas

Az előbb megkérdezte, hogy nyomhatja-e már rendesen, de azt felelték neki, a padlógázzal egyelőre bánjon óvatosan. A törmeléket eltávolították, újra szabad a pálya.

17:06
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

670 fokos volt az aszfalt?

Ezért mondják, hogy egy mérés nem mérés: meleg van, de azért nem ennyire...

17:08
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz autójáról tört le a darab

Itt a pillanat:

És oda került:

17:10
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a versenyszimulációk

A többség maradt a lágy gumiknál, Vettel viszont a közepesekre váltott. Az első köre 1:26.714, ezeken nem is rossz. Bottas az 5-ös kanyarnál lesodródott a pályáról.

17:12
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso megint a Hondán gúnyolódik

"A motor jónak tűnik. Sokkal lassabb, mint korábban. Fantasztikus" - jegyzi meg a rádióban. Räikkönen majdnem összeütközött Pérezzel, akit megpróbált kívülről megelőzni, de nem jött össze neki.

17:15
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen nagyot driftel

A 13-as kanyarnál sokallt be, ott, ahol már többen besokalltak a szél miatt. "Az autó már nem akar rendesen befordulni" - mondja. Magnussen a "hihetetlen" forgalomra panaszkodik.

17:19
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton még mindig gyors

Még a lágy gumikon megtett 21. körét is 1:25-ös idővel teljesítette. Mindenki más sokkal lassabb, de a forgalom tényleg nagyon sűrű, konkrétan az összes autó kint van. Közben Hülkenberg is a közepes gumikra váltott, akárcsak Vettel és Massa.

17:25
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Rendesen kopnak a gumik

Már a Mercik és a Ferrarik is 1:27-es köröket mennek. Räikkönen rákérdezett a rádióban, hogy nagyon lassú-e, de megnyugtatták, hogy a többiekhez hasonló tempót diktál. A két Mercedes a 27/28 körös lágy gumikkal beállt a bokszba, mindketten a közepes keverékre váltottak.

17:28
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso még mindig az utolsó

Nem tudott elmozdulni a tabella aljáról. Legjobb, 1:24.077-es ideje még a 21. helyezett Wehrleinénél is 5 tizeddel gyengébb.

17:30
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas és Vettel kicsúszik

Tesz egy látogatást a kavicságyba, de megússza. Utána arra kéri a Mercedest, nézzék meg, hogy a hátsó szárnyával minden rendben van-e. Vettel Ferrarija a 4-es kanyarnál lett nagyon túlkormányzott. ő is kiment a kavicsba, de folytatni tudna.

17:32
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Nem volt ez könnyű másfél óra, mindenki küszködött a kis tapadással és az erős széllel. A két Mercedes maradt az élen, de az előnyük csökkent. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval. Az esélylatolgatás ezúttal holnap kora reggel fog megjelenni.