Három csapat tömörült az élbolyba az esti bahreini edzésen

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Bahreini Nagydíj
VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari action during 2017 Formula 1 FIA world championship, Bahrain Grand Prix, at Sakhir from April 13 to 16 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Vettel futotta meg a legjobb időt, de Bottas Mercedese és Ricciardo Red Bullja is 1 tizeden belül került hozzá. Hamiltont feltartották, és nem a legjobb állapotú gumikon érte el az 5. helyet jelentő körét. Vettel később műszaki hiba miatt időt vesztett, Verstappen pedig azért járt ugyanígy, mert áthajtott a Bottas autójáról leszakadt T-szárnyon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés

A Ferrarinak déja vu érzése lehetett a Bahreini Nagydíj villanyfényben rendezett második edzésén, mivel az elsőhöz hasonlóan Sebastian Vettel végzett az élen, ugyanakkor megint elromlott az egyik autójuk. Ezúttal nem Kimi Räikkönen, hanem pont a német volt az áldozat, ám szerencséjére vissza tudott gurulni a bokszutcába, és alig negyedóra időveszteség után újra pályára gördülhetett.

A technika nem sokkal azután babrált ki vele, hogy nekivágott a hosszú etapjának. Előtte viszont az 1. helyhez segítette az autója az 1:31.310-es körrel,

de előnye csekély, 41, illetve 66 ezredmásodperc volt a mögötte végző Valtteri Bottasszal és Daniel Ricciardóval szemben.

Vettel este is a leggyorsabb volt Forrás: AFP/Karim Sahib

Kimi Räikkönen 4. lett Lewis Hamiltont megelőzve, a háromszoros világbajnok azonban nem tudta maximálisan kihasználni a szuperlágy gumik jelentette tapadást, mivel amikor a legjobb állapotban voltak, lecsúszott a pályáról, miután utolérte a poroszkáló Nico Hülkenberget.

A sportfelügyelők vizsgálatot is indítottak a német ellen, de nem szabtak ki büntetést rá.

A Mercedes egy másik incidensben is érintett volt: Bottas autójáról lerepült a T-szárny, és azon később átszáguldott Max Verstappen, akinek megsérült a padlólemeze. Christian Horner, a Red Bull főnöke a Sky Sportsnak nyilatkozva ki is fejezte bosszúságát az eset miatt. A holland egyébként 8. lett, a meglepően jól teljesítő Hülkenberg és Felipe Massa is megelőzte.

A tréning feléről maradt le Stoffel Vandoorne, akinek a McLarenjében korábban elromlott az MGU-H, de a motorcserét követően is csak 8 kört tett meg. Mindazonáltal még így is 3-mal többet, mint Carlos Sainz, akinek a Toro Rossója néhány perc után füstpamacsok kíséretében bemondta az unalmast.

Az edzésről élőben készült tudósításunkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

18:49
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Visszatértünk a második edzéssel

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, 17 órától folytatódik a pénteki edzésnap Bahreinben. Az első másfél órában Vettel érte el a legjobb időt, de a Ferrari eredményét a vakító sivatagi napsütésben is beárnyékolja Räikkönen műszaki hibája. A finn autójában a turbó melegedett túl, rajta kívül egyébként Vandoorne-nal is kibabrált a technika.

18:50
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Leszáll az est

2014 óta villanyfényes a bahreini futam, ennek megfelelően a második edzést is ilyen körülmények között rendezik. Már megy le a Nap, a hőmérséklet is csökken, vagyis a néhány órával ezelőtti tapasztalatokból ezúttal vajmi keveset lehet hasznosítani.

18:51
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ericssont elkapta a traffipax

500 eurót kell kicsengetnie a Sauber pilótájának, mert az első edzésen túllépte a bokszutcában megengedett 80 km/ó-s sebességhatárt. 5 km/ó-val ment gyorsabban.

18:54
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Javult a Honda, csak a pilóták nem érzik

Erről is beszélt a japánok F1-es programjának vezetője, aki reméli, hogy a vibráció okozta gondokat nemsokára kiirtják. Az első edzésen Vandoorne autójában a hibrid visszatáplálás romlott el.

18:56
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg és Kvjat új motort kapott a hétvégére

A turbó és az MGU-H is új az autójukban, a Renault német versenyzője a Haas párosával egyetemben a fékenergiát visszatápláló motorgenerátorból is egy korábban nem használtat kapott. Hülkenberg és Vandoorne vezérlőelektronikája szintén vadiúj, a második az idei keretből.

18:57
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyivel van hűvösebb

A levegő 33, az aszfalt 34 fokos - előbbi 3-4, utóbbi több mint 10 fokkal hűvösebb a néhány órával korábbinál. Ahogy besötétedik, további lehűlésre lehet számítani, ami természetesen elsősorban a gumik viselkedését befolyásolja.

18:59
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Visszatér egy világbajnok

Aki lemaradt volna róla: a McLaren bejelentette, hogy Button egy futamra visszatér, ő fog beugrani Alonso helyére a Monacói Nagydíjon. Várható volt, hogy így lesz. Sem ő, sem főnökei nem tartanak attól, hogy a tavalyi búcsúja óta eltelt néhány hónapban elfelejtett volna vezetni, vagy leromlott volna az erőnléte.

19:02
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Lassan mozdulnak meg a csapatok

Az edzés első 2 percében csak a Haas párosa, valamint Vettel tette tiszteletét a pályán. Hamilton most foglalja el a helyét a volán mögött.

19:04
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Motorcsere a McLarennél

Ismerős szitu...kiderült, hogy a turbó hőenergiáját hasznosító MGU-H romlott el nála, és ezt a megoldást látta célszerűnek a McLaren. Egy darabig még nem fog pályára hajtani a fiatal belga.

19:06
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre szikrázza magát

Lágy gumikon lévő Ferrarija hányja a szikrákat, ahogy a padlólemez az aszfaltot súrolja, és a német 1:32.615-tel nyit, Grosjeant és Magnussent megelőzve. Jó hír a Ferrarinak, hogy Räikkönen teljesítette első installációs körét.

19:09
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Alulkormányzott a Ferrari

Legalábbis a 6/7-es kombinációban Vettel szerint, akinek a neve mellett még mindig a P1 díszeleg. Grosjean mögé Ocon és Alonso jött be.

19:11
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso hibázott

Elmérte a féktávon az 1-es kanyarnál, és a bukótérben fordult el. Neki kell adatokat gyűjtenie a McLarennél, nem úgy néz ki, hogy Vandoorne egyhamar beszállhat a munkába.

19:14
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas egy ezreddel legyűrte Vettelt

A kínai időmérőn ennyivel kapott ki tőle, és reménykedett, hogy legközelebb őt segítik a nüanszok. Hát, a kívánsága teljesült, egyelőre ezzel kell beérnie.

19:16
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élen

Hamilton 1:32.290-et futott az előbb, de Räikkönen 13 ezredet rávert, így most ismét egy Ferrari az élen. Verstappen 5., Hülkenberg 6., Sainz 7., Grosjean 8., Massa 9., Ocon 10.

19:17
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb motorhiba

Sainz húzódott félre a hátsó egyenesben, miután enyhe füstpamacsok szálltak fel a Toro Rossóból, VSC-fázis lépett életbe. Kicsivel korábban lecsúszott a pályáról is az utolsó kanyarnál, lehet, hogy az már a meghibásodás előjele volt.

19:20
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Megint lehet nyomni

Elmúlt a VSC-fázis, lehet támadni Räikkönen 1. helyét. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a Mercedes vagy a Ferrari ellépett a másiktól, ennek mindenképp örülhetünk. Ericsson majdnem megpördült az első kanyarkombinációból kigyorsítva, de ügyesen megfogta az autó kitörni készülő hátulját.

19:24
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Wehrlein hibázgat

Ne feledjük, ez lehet az első alkalom idén, amikor erőnlétileg rendben vezethet, miután négy hétig nem edzhetett csigolyasérülése miatt. A hétvége előtt azt mondta, nem érdeklik a bírálatok, melyeket azért kapott, amiért kihagyott két versenyt. "Gondolják, a Sauber vagy a Mercedes elfogadta volna a hiányzásom, ha csupán izomfájdalmam lett volna? " - tette fel a kérdést.

19:25
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Most csak ketten köröznek

Említsük meg őket név szerint: Ricciardo és Ericsson. Sanszos, hogy a többiek közül sokan már a szuperlágy gumis sprintre készülődnek. És most Ricciardo is visszatér a bokszutcába...

19:26
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Az állás

25 perc után így állunk: Räikkönen, Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Sainz, Grosjean, Massa. Sainz csak hátrébb fog mozdulni innen, mert elromlott az autója.

19:28
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen nincs messze Vetteltől

Konkrétan csak 1,5 tized a hátránya tőle a lágy gumin, Ricciardót mintegy 4 tizeddel előzi meg. Vettel közben átváltott a szuperlágy abroncsokra, lássuk, mit tud velük...

19:31
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre repíti a piros autót a piros gumin

1,3 másodpercet javított a szuperlágyakon, 1:31.310 az új mérce. Bottas is felbukkant a legpuhább keveréken, de 41 ezreddel lassabb Vettelnél.

19:32
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel elégedetlen a fékekkel

"Nagyon szenvedtem a fékekkel, főleg a kör második felében" - panaszolta rádión. Vajon túlmelegedtek a fékjei, vagy más probléma merült fel?

19:35
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavett

Első szuperlágy gumis kísérletét valamiért megszakította. Hülkenberg és Massa viszont nem, és egész közel kerülve Vettelhez a 3.-4. helyet foglalták el: a Renault szűk 0,6, a Williams 0,8 másodperccel lassabb az élen tanyázó Ferrarinál.

19:37
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen leporolta az utolsó kanyart

Szélesre vette, és kiderült, hogy Hamilton is azért szakította meg a körét, mert lecsúszott a pályáról a 10-es hajtűnél. De nem ő hibázott, hanem lassan poroszkált mellette az egyik Renault, ez zavarta meg.

19:38
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton csak 3.

A már meggyötört gumikból 1:31.594-et csiholt ki, vagyis Vettelnél mintegy 3 tizeddel lassabb. Räikkönen feljött 4.-nek, de csak két tizeddel előzte meg Hülkenberget.

19:40
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo bezavar a nagyoknak

Ha fogalmazhatunk így, és nem sértjük meg azzal, hogy a Ferrarit és a Mercedest tekintjük élcsapatnak. Szóval Ricciardo átvette a 3. helyet Hamiltontól, sőt, 66 ezredre megközelítette Vettelt a 3. helyen. Verstappen az említett hibája miatt egyelőre csak 8.

19:44
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne elhagyta a depót

Ha a poharat félig telinek akarja látni, mondhatja, hogy csak az edzés felét vesztette el. Räikkönen közben gyorsult kicsit, és megelőzte Hamiltont, most ő a 4.

19:45
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Leszakadt Bottas T-szárnya

Ez veszélyes, és nem először történik ilyesmi. A sorrend: Vettel, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Hamilton, Hülkenberg, Massa, Verstappen, Grosjean, Kvjat.

19:47
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A versenyzők lazítanak, a felügyelők nem

Miközben a mezőny nagy része a hosszú etapokra készül, a sportfelügyelők vizsgálatot indítottak Hülkenberg ellen, amiért lassan poroszkált Hamilton előtt. A német pilóta Kínában 2 perc alatt benyelt két büntetést, nem ő a felügyelők szíve csücske mostanában.

19:48
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel visszatért a pályára

Massa, Palmer és Wehrlein köröz vele együtt, kezdetét veszik tehát a hosszú etapok. Vandoorne-nak továbbra sincs mért köre, de nemrég legalább már kidugta az orrát a garázsból.

19:49
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen is küzd a fékekkel

Ahogy korábban Vettel, ő sincs kibékülve velük: vibrációra panaszkodott. Stroll pedig azért bosszankodott, mert semmit sem értett abból, amit rádión mondtak neki a Williamsnél.

19:52
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Ferrarija is lerobbant!

A csapat ma nem lehet büszke a megbízhatóságra: Vettel autója is megállt, miután elszállt benne a hajtás. Emiatt rövid időre megszakították az edzést.

19:56
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne az utolsó

1:34.230-as idejével senkit sem tudott megelőzni, bár ő még nem kapta meg a szuperlágy abroncsokat.

20:00
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

3 fokot hűlt a pálya

Az edzés kezdete óta, az aszfalt e pillanatban 31 fokos. Bottas a szuperlágy keveréken teljesíti hosszú etapja első felvonását.

20:01
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Ferrarija a garázsban

Az SF70H amúgy visszajutott a bokszutcába, a szerelők így nekiláthattak a tüzetes vizsgálatának.

20:04
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel újra a pályán

Bármi volt a hiba, úgy tűnik, gyorsan meg lehetett oldani, így a német viszonylag olcsón, kevés időveszteséggel megúszta.

20:06
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Emlékeztetőül a sorrend, ami valószínűleg így is marad az edzés végéig: Vettel, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Hamilton, Hülkenberg, Massa, Verstappen, Grosjean, Kvjat. Hamilton nem akkor futotta a legjobb idejét, amikor a legfrissebbek voltak a gumijai, és Verstappen is hibázott.

20:10
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes picit gyorsabb Räikkönennél

Hamilton és Bottas 1:36-1:37 körüli időket autózik, a finn 1:37 elejét. 20 perc van hátra a gyakorlásból.

20:15
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton kerékcserén

A szerelők leveszik autójáról a szuperlágyak gumikat, lágyakat raknak a helyére.

20:18
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen áthajtott a leszakadt T-szárnyon

Egy visszajátszáson látszik, hogy átmehetett a Bottas autójáról lerepült elemen, ezért be kellett mennie a bokszba, mert megsérült a padlólemeze.

20:21
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas még a szuperlágyakat gyötri

9 percnél tart a visszaszámláló, és úgy látszik, keveset fog ismerkedni a lágy gumikkal. Vettel most azokon vezet.

20:23
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Bottast kergeti

No, ez érdekes, de Bottas nem hagyja magát. A Ferrarin kezdenek túlmelegedni a fékek a szélárnyékban.

20:27
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

3 perc van hátra

Sainz kivételével mindenki szorgalmasan köröz az utolsó percekben. A spanyol korán kiszállt a játékból műszaki hiba folytán.

20:31
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Strollnak égető fájdalmai vannak

Minél előbb ki akar szállni az autóból: valami túlmelegedett benne, és ettől fájdalmai vannak. A mezőny még gyakorolja a VSC-fázist.

20:32
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Itt a vége

Vettel végzett az élen csekély előnnyel megelőzve Bottast és Ricciardót. Hamilton 5. lett, de ne feledjük, hogy Hülkenberg akadályozta akkor, amikor a legfrissebbek voltak a gumijai, úgyhogy maradt benne tartalék. Köszönjük a figyelmet! Perceken belül publikáljuk a végeredményt, az este folyamán pedig jelentkezünk a csapatok reakcióival és a szokásos esélylatolgató elemzésünkkel.