Hamiltoné a pole, Vettel motorhiba miatt a végéről rajtol

Események

auto-prix Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton (top) drives on the main straight during the qualifying session of the Formula One Malaysia Grand Prix in Sepang on September 30, 2017. / AFP PHOTO / MOHD RASFAN
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (top) drives on the main straight during the qualifying session of the Formula One Malaysia Grand Prix in Sepang on September 30, 2017. / AFP PHOTO / MOHD RASFAN
Vágólapra másolva!
A Malajziai Nagydíj időmérőjén elszenvedett hiba végleg lenullázhatta a Ferrari világbajnoki esélyeit: a pole-ra legesélyesebbnek tűnő Vettel már a Q1-ben kiesett az elővigyázatosságból elvégzett motorcsere után. Hamilton hiába szenvedett a hétvége korábbi részében, az időmérőre feltámadt, és egy hajszállal maga mögé utasította a nagyot hajrázó Räikkönent.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

Meglepetésre Lewis Hamilton indulhat a pole pozícióból a magyar idő szerint vasárnap reggel zajló Malajziai Nagydíjon, miután Sebastian Vettel az erőforrás meghibásodása miatt nem tudott mért kört teljesíteni a Q1-ben, ezért az utolsó helyen zárt, és csak a mezőny végéről kezdheti majd meg a versenyt. Ez újabb súlyos csapás a világbajnoki reményeinek, és nagy esély Hamiltonnak.

A Mercedes pilótája 1:30.076-os körrel nagy előnyt szerzett a Q3 elején, és még az is belefért a számára, hogy az utolsó mért körén nem tudott javítani, hiszen Kimi Räikkönen csak megközelítette őt a végső próbálkozása során. A finn pilóta nagy lehetőséget kapott, hogy a pole-ért küzdjön, és holnap nyerjen, hiszen Vettel útjából aligha kell majd félreállnia.

Hamilton megint az élre állt, amikor fontos volt - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A Red Bullok hozták az időmérőn tőlük elvárható teljesítményt, és kisajátították a második rajtsort. Max Verstappen látványos erőcsúsztatásokkal közlekedett, ennek eredményeként Daniel Ricciardo majdnem meg is előzte, de az ausztrál pilóta sem tudott gyorsulni a végén, Verstappen viszont igen, és a 20. születésnapját a 3. rajthellyel ünnepelheti.

Bottas ezúttal beleszürkült a mezőnybe,

a Q2-t még az élen zárta Räikkönen előtt, a Q3-ban azonban a második próbálkozásra is csak apró javulásra volt képes, ez azonban kevés volt az élmezőny többi tagja ellen. Ennek lehetséges oka, hogy a két Mercedes eltérő aerodinamikai csomagokat használt, a hírek szerint Hamilton visszaváltott korábbi fejlesztésekre, míg Bottas maradt az új alkatrészeknél.

Vettel még bízhatott a kedvező fordulatban, de újabb csapás érte - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A McLarennél Stoffel Vandoorne okozott meglepetést azzal, hogy gyorsabbnak bizonyult Fernando Alonsónál, és az élmezőnyön kívül csak Esteban Ocontól kapott ki, így a 7. helyről indulhat Nico Hülkenberg, Sergio Pérez és Fernando Alonso előtt. Mindkét Williams és mindkét Toro Rosso kiesett a Q2-ben, de az újonc Pierre Gasly mindössze 0,156 másodperccel kapott ki Carlos Sainztól.

A Q1 teljes leégés volt a Ferrari motorok szempontjából,

hiszen Vettelhez hasonlóan a két Haas és a két Sauber is búcsúzott, így a német pilótának az előzésekkel sem feltétlenül lesz könnyű dolga, bár a svájciak két autója még a tavalyi erőforrást használja, Vettel pedig az idei legújabb fejlesztést kapta. A négyszeres világbajnok kiesésétől eltekintve váratlan esemény vagy eredmény nem történt az időmérőn.

12:19
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen csak kapott egy tortát

Köszöntjük Olvasóinkat a Malajziai Nagydíj időmérőjének élő közvetítésében! Ez az utolsó időmérő, amit Max Verstappen tinédzserként teljesít, csütörtökön azt mondta, hogy nem kívánja a tortát ilyen hőségben, de azért mégis csak kapott egyet.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

12:23
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari már az időmérő előtt versenyt fut az idővel

Vettel autójában motort kellett cserélni, de csak a belső égésű motorból építenek be újat, a többi részegységből nem.

Vettel autójában motort kell cserélni az időmérő előtthttp://www.gphirek.hu/f1/20170930-f1-sebastisn-vettel-autojaban-motort-kell-cserelni-az-idomero-elott.html
12:32
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen és Palmer is megúszta a büntetést

Félreértették egymást a szabadedzésen, ráadásul Palmer el is fékezte magát, mielőtt nekiment Verstappennek az utolsó kanyarban. A Renault első szárnya letört, és Verstappen is defektet kapott, de a büntetést elkerülték, mert az FIA szerint egyiküket sem lehet jobban hibáztatni a másiknál.

12:38
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Nem lehet túl lassan menni az időmérőn

Az FIA közölte a csapatokkal, hogy az időmérőn és a rajtprocedúra előtti felvezető körök során a Safety Car vonalak közötti távot a versenyzők kötelesek legalább 1:54 alatt megtenni.

12:43
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

A statisztika Hamilton mellett szól

A jelenlegi mezőnyben Lewis Hamilton szerezte a legtöbb pole-t Malajziában, eddig négyszer indulhatott az élről Szepangban. Vettel és Alonso két-két elsőséget ért el.

12:48
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Régi Marussiával haknizik a Haas

Ezt is megvették a csődbe ment csapat gyárával együtt, és az MR02-es karosszéria átfestve, showcarként folytatja a pályafutását.

Managed to run in to the crew taking apart/moving a rebranded marussia today and they showed me around!
12:54
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Ismét felhők gyülekeznek az égen

Esőtől egyelőre nem kell tartani, bár Malajziában ez bármikor megváltozhat.

12:59
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Még mindig dolgoznak Vettel autóján

Két perc múlva kezdődik a Q1, de Vettelnek egyelőre csak annyit kellene mennie, hogy továbbjusson a Q2-be. Az autót már levették a bakokról, de Vettel még nem ülhetett be.

13:01
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Wehrlein már a pályán

Indul az időmérő, Wehrlein, Ericsson és Grosjean már kint is van. A többiek egyelőre nem sietnek, illetve, pont most hagyja el a bokszot Hamilton is, lágy gumikon.

13:03
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Elkészült Vettel autója

A német pilóta is kihajtott a pályára az új motorral szerelt Ferrarival. Nem sok ideje maradt bejáratni, hiszen a Q2-ben valószínűleg ezt is a legmagasabb fokozatra kell majd kapcsolni.

13:04
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönent a szélirányokról tájékoztatták

A hátsó egyenesben hátszél fúj, a célegyenesben viszont ellenszél, így kicsit később lehet fékezni. A szél mindig alaposan befolyásolja az F1-es autók mozgását.

13:05
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton lágy gumikkal is vezetett, de jött Räikkönen.

1:32.380-nal az élre állt, ez azonban nem meglepetés, mert előtte csak sereghajtók voltak kint. Aztán jött Räikkönen, és 1:32.277-tel átvette a helyét.

13:06
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean és Stroll is panaszkodik

A Haas pilótája természetesen a fékeket szidja, Strollnál furcsa gumihőmérséklet-adatok jelennek meg, de a mérnöke azt mondta, hagyja figyelmen kívül.

13:07
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel mért kör nélkül visszament a bokszba

Azt mondja, úgy érzi, nem működik a turbója. 11 perc maradt kezdeni valamit a Ferrarival, különben a mezőny végéről indulhat csak.

13:09
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton visszaelőzte Räikkönent

Még mindig lágy gumikkal megy,1:31.605-re javította a körét, ez most 0,654 másodperccel gyorsabb a finn pilótánál, akit Bottas követ, szintén lágy gumikkal, majd Ricciardo jön lágyakkal. Verstappen közben beugrott Räikkönen elé a 2. helyre.

13:12
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Már csak Vettelnek nincs mért köre

Nem áll jól Vettel szénája, a visszajátszás szerint valami a felvezető köre során romlott el a Ferrarin, és a szerelők eléggé tanácstalanul állnak az autó körül. Bő 5 percük maradt.

13:14
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Visszarakták a motorburkolatot Vettel autójára

A gumimelegítő paplanok is felkerültek az autóra. Vettelnek körülbelül 2 perc múlva ki kell hajtania a bokszból, hogy legalább  egy mért kört megtehessen.

13:17
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az utolsó lesz az időmérőn!

A német pilóta nem tud mért kört megtenni a Q1-ben, így csak az utolsó helyen zárja az időmérőt, és várhatóan a versenyt is csak a mezőny végéről kezdheti meg. Ezzel szinte biztosan annyi a világbajnoki reményeinek.

13:21
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Öt Ferrari motor rögtön kiesett

Vettel az utolsó helyen zárta az időmérőt, de a Q1 a Ferrari motoros autók számára általában nagy blamázs volt.

16. Romain Grosjean
17. Kevin Magnussen
18. Pascal Wehrlein
19. Marcus Ericsson
20. Sebastian Vettel (idő nélkül)

13:23
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Jól szerepelt a Toro Rosso újonca

Pierre Gasly továbbjutott a Q2-be, ráadásul egyelőre Carlos Sainznál is gyorsabb volt, bár ennek egyelőre nincs jelentősége.

13:27
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Bottas már a pályán, Vettel már nyilatkozik

A Ferrari szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi romlott el Vettel autójában, de elárulta, ahogy a kamerák képén is lehetett látni, Vettel köszönetet mondott a szerelőknek, és biztosította őket arról, hogy az autójuk erős, és holnap megpróbálnak visszavágni.

13:31
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen vezet az első mért körök után

1:30.926 alatt ért körbe lágy gumikkal, de Hamilton hátránya csak 0,83 másodperc, utánuk Bottas és Ricciardo következik. Verstappen is remek kört futott, csak 0,005 másodpercre van Räikkönentől.

13:33
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton kissé besokallt

Túlcsúszott a rázókövön, ezzel időt veszített, de valószínűleg ez nem a mért körén történt. A csúcssebességek terén Stroll vezet 326,2 km/órás tempóval.

13:37
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel jobb híján megvonta a vállát

Sajnálja, hogy nem tudott mért kört teljesíteni, mert úgy érezte, jó eredményre lett volna képes, de elismerte, hogy a műszaki hibák részei az autóversenynek. Csodának nevezte a Ferrari szerelőinek munkáját, és jó döntésnek tartotta, hogy elővigyázatosságból is motort cseréltek az autójában. Megspórolta ma a gumikat, ezért holnap megpróbál jó eredményt elérni.

13:39
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik a hajrá a Q2-ben

Räikkönen és Verstappen még nincs kint a pályán, a többiek már igen. Különösen Carlos Sainznak kell sietnie, mert ő csak a 13. helyezett, és a Franz Tost a Sky Sports műsorában korábban Q3-as szereplést várt tőle.

13:43
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megelőzte a végén Räikkönent

Alonso és Sainz is forgalomra panaszkodott az utolsó etap során, a Toro Rosso pilótája ki is esett végül. Bottas 1:30.803-mal átvette a vezetést Räikkönentől, aki végül nem ment ki a pályára.

11. Felipe Massa
12. Jolyon Palmer
13. Lance Stroll
14. Carlos Sainz
15. Pierre Gasly

13:46
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel a garázsban szurkol Räikkönennek

Kapott egy fejhallgatót is. Nemsokára kezdődik a Q3, addig íme a Q2 eredménye:

13:48
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel a győzelmet sem tartja kizártnak a mezőny végéről

A német pilóta még soha sem nyert az F1-ben úgy, hogy nem az első három hely egyikéről indult, de James Allen szakújságíró szerint azt mondta, ha holnap lesz Safety Car, akár nyerhet is, ha nem, akkor az 5. helyig juthat el.

13:51
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen autóján is elromlott egy hőmérő

A jobb első gumi hőmérsékletét mérő szenzor nem működik. Erre Räikkönen kérdezett rá, de a mérnöke is megerősítette. A Ferrari pilótája a két Mercedes mögött halad a pályán.

13:53
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton nagyon komoly körrel bejelentkezett a pole-ért

1:30.076-ot futott, ez 0,232 másodperccel gyorsabb Räikkönennél, és fél másodperccel Ricciardónál. Bottas egyelőre gyengébb a Q2-es eredményénél, és Verstappen mögött csak az 5. helyezett.

13:55
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a hátsó egyenes előtt vesztett időt

Az egyenesre vezető jobbosban kétszer is megcsúszott, a kerékvetőn nem ment túl, de a kigyorsítás így sem volt ideális, Ricciardo ezért egyelőre előtte van. Hamiltonnál van valamilyen műszaki probléma, de a mérnöke szerint a bokszban meg tudják oldani.

13:56
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg maximum egy mért kört fog megtenni

Ő még nem volt kint, ezért egy etap alatt kell kiharcolnia a rajthelyét. A sorrend most: Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Bottas, Pérez, Ocon, Vandoorne, Alonso, Hülkenberg.

14:02
szeptember 30, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem érte utol Hamiltont, Verstappen jöhet mögülük

A brit pilóta a végén nem tudott javítani, Räikkönen viszont így is csak 0,045 másodpercre tudta megközelíteni őt. Verstappen megelőzte Ricciardót, és Bottas meglepetésre csak az 5. helyezett lett.